Megalopoliin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Megalopoliin taistelu
Osa Spartan kapina Makedoniaa vastaan
Päivämäärä:

331 eaa.

Paikka:

Megalopolis, Peloponnesos

Lopputulos:

Makedonian voitto

Osapuolet

Makedonia

Sparta ja liittolaiset

Komentajat

Antipatros

Agis III

Vahvuudet

ehkä 40 000 miestä

ehkä 20 000 miestä

Tappiot

?

?

Megalopoliin taistelu käytiin vuonna 331 eaa. Makedonian ja Spartan joukkojen välillä. Spartalaisia johti kuningas Agis III ja makedonialaisia johti Aleksanteri Suuren Makedonian hallitsijaksi jättämä Antipatros.

Spartalaiset olivat saaneet rahallista apua persialaiselta Farnabazokselta joka johti Persialaisten toimia Vähässä-Aasiassa sen jälkeen kun persialaisten päällikkö Memnon oli kuollut. Raha-avun turvin Spartan kuningas Agis III saattoi koota suuren armeijan jolla hän aikoi kukistaa makedonialaiset. Aleksanteri Suuri oli jättänyt Antipatroksen hallitsemaan Makedoniaan ja oli ottanut mukaansa suurimman osan armeijasta kun hän lähti valloittamaan Persian valtakuntaa. Aleksanteri kukisti persialaiset Issoksen taistelussa vuonna 333 eaa. ja valloitti pian tämän jälkeen Foinikian. Tämän jälkeen persialaisten laivasto ei enää ollut uhka Makedonialle. Aleksanteri lähetti myös suuria summia rahaa Antipatrokselle jotta hän pystyisi palkkaamaan sotilaita spartalaisia vastaan.

Vuonna 331 eaa. sai aikaan liiton Makedoniaa vastaan. Antipatros marssi armeijansa kanssa Peloponnesokselle ja armeijat kohtasivat Maegalopoliksen lähellä. Spartalaiset kärsivät suuren tappion ja kuningas Agis kuoli matkalla Spartaan. Antipatros puolestaan pystyi lähettämään osan joukoistaan avustamaan Aleksanteri Suurta.