Medi-Heli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Mediheli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Medi-Helin EC135-lääkärihelikopteri.
Medi-Helin toimitilat Turun lentoasemalla.

Medi-Heli oli vuosina 1992–2012 toiminut helikopterilla ja maayksiköllä operoinut ensihoitolääkäripalvelu. Vuonna 1998 käynnistyi toiminta Varsinais-Suomen osalta. Vuoden 2006 alusta lähtien lääkinnällisestä toiminnasta Medi-Helissä oli vastuussa Uudenmaan toimipisteen osalta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomessa lääkinnällisestä puolesta vastasi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Medi-Heliä käytettiin muun ensihoitopalvelun tukena, ja sen tehtävä oli toimittaa sairaalatasoista ensihoitoa mahdollisimman nopeasti korkeariskisesti sairastuneille tai vammautuneille ihmisille sekä ohjata alueensa päivittäistä ensihoitotoimintaa mm. antamalla hoito-ohjeita ensihoitoyksiköille sekä perusterveydenhuollon hoitolaitoksille. Medi-Heli oli siis toiminta-alueillaan lääkäriyksikkö.

Ensisijainen toimintatapa oli toimittaa lääkäri onnettomuuspaikalle. Potilaiden kuljettaminen jatkohoitoon tapahtui ensisijaisesti maateitse. Medi-Heli kuljetti potilaita vain poikkeustapauksissa.

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medi-Helillä oli vuoteen 2012 asti kaksi tukikohtaa: Turku (Medi-Heli 02) ja Vantaa (Medi-Heli 01). Helikopterit olivat mallia Eurocopter EC135 P2, joiden pisin mahdollinen lentomatka on 595 kilometriä. Käytännössä toiminta-alueen säde oli noin 100–150 kilometriä tukikohdasta. Medi-Helin varusteisiin kuului normaalien ensihoitovarusteiden lisäksi joitain tarvikkeita ja lääkkeitä, joita ensihoitajamiehitteisissä ensihoitoyksiköissä ei ole. Medi-Helissä oli ensihoitolääkäri, lentäjä sekä lentoavustaja eli ensihoitaja.

Rahoitusvaikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medi-Heli kärsi koko olemassaolonsa aikana vakavista rahoitusongelmista, mutta se pystyi jatkamaan toimintaansa yksityisten lahjoitusten avulla. Isoimmat iskut rahoitukselle olivat Raha-automaattiyhdistyksen ja Suomen valtion tuen loppuminen. Vuonna 2012 Medi-Helin toiminta siirtyi FinnHEMSille, joka on valtiorahoitteinen.[1]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tala, Henrik & Nyström, Samu: Apu tulee ylhäältä : Medi-Helin historia. Medi-Heli ry 2014. ISBN 9789529338252.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]