Media Ahvenanmaalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ahvenanmaalla toimii kaksi sanomalehteä ja neljä radioasemaa. Lisäksi maakuntahallinto välittää alueella Sveriges Radion radiolähetyksiä, SVT:n televisiolähetyksiä sekä yhtä Yleisradion radioasemaa ja kolmea Yleisradion televisiokanavaa. Ahvenanmaalla on oma internet-verkkotunnus.

Sanomalehdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhin sanomalehti on Ålandstidningen, jonka perusti 1891 Julius Sundblom. Se ilmestyy kuudesti viikossa. Kilpailijana sille on Nya Åland, joka perustettiin vuonna 1981 Ålandstidningenin toimittajiston riitojen takia[1].

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakuntahallinto ylläpitää yhtä julkisen palvelun radioasemaa, Ålands radiota. Se lähettää päiväsaikaan (5.30–19.00) uutisia, keskusteluohjelmia, musiikkia ja visailuja. Tunnin välein esitetään Yle Radio Vegan uutisia[2].

Paikallisia kaupallisia asemia on kaksi. Steel FM lähettää uutisia, keskustelua ja vanhempaa musiikkia. Tauotonta musiikkia soittavat Soft FM ja Radio Harmonica. Näiden lisäksi myös ruotsalainen hittiasema RIX FM kuuluu Ahvenanmaalla paikallislähetystensä kanssa.

Maakuntahallinnon paikallisilla lähettimillään releoimiin asemiin kuuluvat Ruotsista Sveriges Radion P1, P2, P3 ja Tukholman paikallislähetyksellä varustettu P4. Suomesta releoidaan Yle Radio Vegaa, Yle X3Ma ja Yle Radio Suomea.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahvenanmaalla on syksystä 2005 lähtien ollut vain digitaalisia tv-lähetyksiä[3]. Omia lähetyksiä ei ole, mutta ruotsalaisia ja mannersuomalaisia lähetyksiä releoidaan paikallisilla lähettimillä. Releoitaviin kanaviin kuuluvat SVT:n kanavat, Ruotsin TV4 ja Suomen kanavista Yle TV1, Yle TV2 ja Yle Fem.

Internet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahvenanmaan oma ensimmäisen tason Internet-verkkotunnusten pääte, .ax, otettiin käyttöön 16. elokuuta 2006. Se korvaa aikaisemman toisen tason .aland.fi-päätteen. Päätteen käytöstä vastaa hallinnollisesti Ahvenanmaan lääninhallitus ja teknisesti Ålands Datakommunikation Ab (Ålcom).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Om Nya Åland nyan.ax. Viitattu 19. heinäkuuta 2007. (ruotsiksi)
  2. Våra program radiotv.aland.fi. Viitattu 19. heinäkuuta 2007. (ruotsiksi)
  3. Digitalt från Smedsböle web.archive.org. Viitattu 19. heinäkuuta 2007. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]