Max Payne (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Max Payne
Ohjaaja John Moore
Käsikirjoittaja Beau Thorne
Perustuu Sami Järven käsikirjoittamaan videopeliin Max Payne
Tuottaja John Moore
Scott Faye
Julie Yorn
Säveltäjä Marco Beltrami
Buck J. Sanders
Kuvaaja Jonathan Sela
Leikkaaja Dan Zimmerman
Pääosat Mark Wahlberg
Mila Kunis
Beau Bridges
Chris ”Ludacris” Bridges
Chris O’Donnell
Donal Logue
Olga Kurylenko
Valmistustiedot
Valmistusmaa Kanada
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 13. lokakuuta 2008
Suomi 17. lokakuuta 2008
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 35 000 000 dollaria
Tuotto 85 416 905 dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Max Payne on vuonna 2008 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintaelokuva, jonka on ohjannut John Moore. Elokuva perustuu suomalaisen Remedy Entertainmentin kehittämään samannimiseen videopeliin.[1] Elokuvan pääosissa esiintyvät Mark Wahlberg, Mila Kunis ja Beau Bridges.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etsivä Max Payne työskentelee New Yorkin poliisin murhatutkimusyksikössä ja yrittää löytää syyllistä Michelle-vaimonsa ja Rose-tyttärensä murhaan. Ilmiantaja Trevor johdattaa Maxin metroasemalle, jossa tämä kuulustelee tuloksetta kolmea narkomaania. Yksi miehistä juoksee pakoon tunneliin, jossa hämärä, siivekäs olento hyökkää hänen kimppuunsa, ja mies jää metron alle.

Trevorin luona järjestettävissä juhlissa Max tapaa Natasha Sax -nimisen naisen. Naisen sisko Mona pelkää Natashan käyttävän huumeita ja yrittää tuloksetta saada tätä lähtemään mukaansa. Max huomaa juhlijoiden käyttävän Valkyr-nimistä huumetta. Max haluaa tietää lisää Natashan tatuoinneista, ja kaksikko päätyy Maxin asunnolle. Natasha viettelee Maxia, mutta samalla pilkkaa tämän vaimoa, jolloin Max käskee naisen poistua. Kujalla siivekkäät olennot hyökkäävät Natashan kimppuun. Kun Natasha löydetään kuolleena ja hänen taskussaan on Maxin lompakko, Maxista tulee pääepäilty.

Maxin entinen työtoveri, Alex Balder, tutkii tapausta ja huomaa, että Natashan käsivarsitatuoinnilla on yhteys Michellen kuolemaan. Kun Alex ei saa yhteyttä Maxiin, hän päättää lähteä tämän asunnolle. Saapuessaan kotiinsa Max löytää Alexin kuolleena, saa iskun takaapäin ja menettää tajuntansa. Max herää sairaalassa ja tapaa luottoystävänsä BB Hensleyn. BB, joka aikanaan oli Maxin isän työtoveri New Yorkin poliisissa, on nyt lääkeyhtiö Aesirin turvallisuuspäällikkö. Max lähtee sairaalasta varhain ehtiäkseen Alexin muistotilaisuuteen, mutta Alexin vaimo syyttää Maxia miehensä kuolemasta ja käskee tämän poistua. Max tunkeutuu Alexin työhuoneeseen ja löytää kansion, jossa Natashan yhteydessä mainitaan nimi Owen Green.

Mona luulee Maxin tappaneen Natashan, mutta mies vakuuttaa syyttömyytensä ja saa Monan mukaansa etsimään todellista tappajaa. Kaksikko löytää Owen Greenin, mutta tämä putoaa ikkunasta hallusinaatioiden – eli siivekkäiden olentojen – seurauksena ja kuolee. Max tiedustelee Natashan tatuoinnin merkitystä tatuoijalta, joka kertoo sen esittävän valkyriaa, skandinaavisen mytologian olentoa, joka kerää taistelukentiltä kuolleiden sotureiden sielut.

Max tutkii vaimonsa työhistoriaa Aesir-yhtiössä ja alkaa epäillä Michellen esimiestä, Jason Colvinia. Max kuulustelee Jasonia ja saa tietää, että ennen kuolemaansa Michelle työskenteli armeijan projektissa, jonka tarkoituksena oli saada sotilaat aggressiivisemmiksi ja tehokkaammiksi Valkyr-huumeella. Vain muutamalla koehenkilöllä todettiin onnistuneita vaikutuksia, ja loput kärsivät hulluudesta ja hallusinaatioista. Jason lupaa kertoa lisää, mutta vaatii saada suojelua Michellen tappajalta. Kun Max saattaa Jasonia ulos, poliisin erikoisjoukot saapuvat paikalle ja ampuvat Jasonin. Max pakenee todisteiden kanssa ja näyttää Monalle videomateriaalia Valkyr-projektista. Entinen merijalkaväen sotilas Jack Lupino on yksi koehenkilöistä, joka ei kärsi haittavaikutuksista ja kertoo Valkyrin tekevän olon voittamattomaksi.

Max menee Lupinon piilopaikkaan taistelemaan miestä vastaan ja jää alakynteen, mutta paikalle saapuva BB Hensley ampuu Lupinon. BB kertoo tappaneensa Michellen, joka oli vahingossa nähnyt raskauttavia todisteita Valkyr-huumeesta, jota BB myy. BB aikoo hukuttaa Maxin ja jättää tämän taskuun Valkyria, jotta kuolema laitettaisiin huumeen syyksi. Max onnistuu pakenemaan sukeltamalla jokeen, ja rannalle päästessään hän päättää estää hypotermian käyttämällä Valkyria, joka saa Maxin näkemään valkyrioita ja tappamaan tehokkaasti. Monan avustamana Max hyökkää Aesir-yhtiön rakennukseen ja tappaa BB:n.

Lopputeksteihin sijoitetussa kohtauksessa Max astuu sisälle baariin. Mona esittelee uutisartikkelin, jossa kerrotaan Aesir Corporationin osakekurssien nousevan. Vieressä on valokuva yhtiön toimitusjohtajasta, Nicole Hornesta.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Mark Wahlberg  Max Payne  
 Mila Kunis  Mona Sax  
 Beau Bridges  BB Hensley  
 Chris ”Ludacris” Bridges  Jim Bravura  
 Chris O’Donnell  Jason Colvin  
 Donal Logue  Alex Balder  
 Amaury Nolasco  Jack Lupino  
 Kate Burton  Nicole Horne  
 Olga Kurylenko  Natasha Sax  
 Rothaford Gray  Owen Green  
 Rothaford Gray  Joe Salle  
 Jamie Hector  Lincoln DeNeuf, rikollispomo  
 Stephen R. Hart  tatuoija  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3D Realms julkaisi vuonna 2001 tiedotteen, jossa ilmoitettiin Dimension Filmsin, Collision Entertainmentin ja Abandon Entertainmentin hankkineen oikeudet pelin elokuvasovitukseen.[2] Pitkän hiljaiselon jälkeen elokuvan toisena tuottajana toimiva Scott Faye paljasti eräässä haastattelussa, että rahoittajaksi oli muuttunut 20th Century Fox.[3]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 2. maaliskuuta 2008 Torontossa, Kanadassa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.