Matkaparkki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matkaparkki Barsselissa luoteis-Saksassa

Kansainvälinen matkaparkki -kyltti

Matkaparkki on paikka, joka on tarkoitettu lyhytaikaiseen yöpymiseen.

Erot leirintäalueisiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkaparkit ovat yleensä vain lyhytaikaista majoitusta varten matkailuajoneuvoille joissa on omat käymälät ja harmaavesien talteenotot. Matkaparkit eroavatkin hieman leirintäalueista:

  • Saapuminen tai lähtö mihin aikaan tahansa, myös keskellä yötä.
  • Ei respaa tai muuta ilmoittautumispistettä.
  • Käymälöitä tai muita saniteettitiloja ei ole tai ovat hyvin rajalliset.
  • Telttojen ja muiden rakennelmien pystyttäminen ei ole sallittua.
  • Leiriytyminen on rajoitettu muutamaan yöhön. Kausi- tai pysyväisasutus ei ole sallittua.
  • Edulliset yöpymismaksut tai jopa maksutonta.

Maksullisissa paikoissa maksu suoritetaan usein lippuautomaattiin taikka lipaslaatikkoon josta joku sen tulee noutamaan säännöllisin väliajoin. Vaikka pysäköinti olisikin maksutonta juomavesi ja sähkö maksaa erikseen. Usein mainitaan myös vapaaehtoinen "lahjoitus".

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinkertaisemmassa tapauksessa matkaparkki on matkailuajoneuvoille viitoitettu normaali pysäköintialue jossa on sallittua yöpyä. Tällaisissa tapauksissa pysäköintialueita käyttävät usein myös muun tyyppiset ajoneuvot kuten henkilöautot ja linja-autot.

Nykyään on usein myös ainakin yksi vedenottopiste, kemssantyhjennys- tai jäteastia pysäköintialueella. Entistä useammin on (kolikoilla toimivat) sähköpiste ja joidenkin parkkipaikkojen varaus matkailuajoneuvoille. Tähän saattaa olla lisänä infotaulut, picnic-alueet, -tuolit ja yleiset käymälät.

Jos mukaan lisätään vielä suihkut ja pesualtaat aluetta kutsutaan usein mukavuusalueeksi (Komfort-Stellplatz). Tämä harmaannuttaa eroa perinteisiin leirintäalueisiin entisestään. Leirintä-alueiden pitäjät ovat lisänneet matkaparkkien järjestelyä ja markkinointia teillä liikkuville alueellaan.

Hyväksyntä ja kaupallinen tärkeys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Euroopan turistialueilla yöpyminen matkailu-ajoneuvoilla pysäköintialueilla on kiellettyä ja turistit ohjataan mielummin leirintäalueille. Tämä ei kuitenkaan miellytä, koska entistä useammat matkailijat liikkuvat spontaanisti ja yöpyvät paikassa vain yön tai kaksi (esimerkiksi kaupunkikierros ja illallinen ravintolassa). Leirintäalueet ovat myös usein hankalasti kaupungin ulkopuolella.

Tutkimuksen mukaan matkaparkeissa yöpyvät turistit kuluttavat keskimäärin enemmän rahaa alueella kuin leirintäalueilla yöpyvät[1]. Matkailijoiden häätäminen ei pelkästään aiheuta matkailijoiden yöpymistä yleisillä teillä, vaan vaikuttaa myös välittömästi paikallisiin yrityksiin ja verotuloihin.

Helpot matkaparkit yöksi voidaan luoda nykyisistä käyttämättömistä parkkipaikoista (esimerkiksi koulut, uimahallit ja urheiluhallit) ilman merkittäviä kustannuksia. Näin myös alueilla missä kustannukset tai infrastruktuuri estää perinteisen leirintäalueen perustamisen. Koska matkailu-ajoneuvot eivät ole suoraan riippuvaisia nykyisestä infrastruktuurista voidaan vesi- ja jätehuolto tarjota jonkin matkan päässä matkaparkista, esimerkiksi paikallisen vedenpuhdistamon yhteydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PROJECT M, FH Eberswalde & promobil : Reisemobiltourismus in Deutschland – eine empirische Grundlagenstudie, Berlin 2003, ISBN 3-8283-7711-4

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Matkaparkki.