Material Girl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Material Girl”
Madonna
Singlen ”Material Girl” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Like a Virgin
 Äänitetty  1984
 Julkaistu 30. tammikuuta 1985
 Tuottaja(t) Nile Rodgers
 Tyylilaji pop
 Kesto 04.01
 Levy-yhtiö Sire, Warner Bros.
Listasijoitukset

Suomi 17. (maaliskuu 1985)[1]

Madonnan muut singlet
Like a Virgin
1984
”Material Girl”
1984
Crazy for You
1985

Material Girl on yhdysvaltalaisen poplaulajan Madonnan toinen single hänen vuonna 1984 ilmestyneeltä Like a Virgin -albumiltaan. Siitä on julkaistu myös uudelleen miksattu versio kokoelma-albumilla The Immaculate Collection (1990).

Singlen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sävelmässä on yhtymäkohtia The Jacksonsin kappaleeseen ”Can You Feel It” (1980), joka puolestaan muistuttaa sangen paljon Jefferson Airplanen 1960-luvulla ilmestynyttä laulua ”White Rabbit”.[2]

Material Girl oli Madonnan toinen Top 5 -hitti Yhdysvaltain Billboard Hot 100 -listalla ja hänen kolmas ykkössinglensä Billboardin Hot Dance Music/Club Play -listalla. Kappale nousi ensin mainitulle listalle helmikuussa 1985 suoraan sijalle 43. Like a Virgin, edeltävä singlejulkaisu samalta albumilta, putosi samaan aikaan Top 10 -listalta. Material Girl ponnahti Billboard Hot 100 -listalla kerralla kolmetoista sijaa viidenneksi ja päätyi kahdeksi viikoksi sijalle kaksi edellään REO Speedwagonin Can't Fight This Feeling. Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks -listalla single menestyi heikommin jääden Top 40:n alapuolelle. Muun muassa UK:ssa, Kanadassa ja Australiassa ”Material Girl” kohosi Top 5 -listoille. Suomessa se ylsi virallisen singlelistan sijalle 19.[1]

Madonna on usein sanonut katuvansa eniten juuri ”Material Girl” -sävelmän julkaisua, sillä häntä alettiin kutsua lempinimellä ”Material Girl”, ”tavaratyttö”. Hän on todennut, että olisi luultavasti jättänyt kappaleen levyttämättä, jos olisi etukäteen tiennyt tulevasta. Madonna lopetti The Virgin Tour -kiertueen itseparodiseen tulkintaan ”Material Girl” -sävelmästä. Hän esitti kappaleesta humoristisen version myös Who’s That Girl Tour -kiertueella (jolloin hän pukeutumisellaan joidenkin mielestä parodioi Cyndi Lauperia) sekä Blond Ambition Tour -kiertueella vuonna 1990. Vuonna 2004 Madonna esitti laulun Re-Invention Tour -kiertueellaan, vuosia sen jälkeen kun oli vannonut ettei ikinä enää esittäisi sitä. Kuten edellisissä ”Material Girl” -esityksissään, hän esiintyi puhtaaseen rock’n’roll -tyyliin soittaen itse kitaraa.

Musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen musiikkivideon tuotti Simon Fields. Madonna lainasi tyylinsä Marilyn Monroen tulkitsemasta sävelmästä ”Diamonds Are a Girl’s Best Friend” (elokuvassa Herrat pitävät vaaleaveriköistä). Videossa Madonna esittää näyttelijätärtä, jonka miehiä vilisevän lauluesityksen väliin on leikattu kohtauksia, joissa hänen suosiotaan tavoittelee eräs Hollywood-ohjaaja. Ohjaaja alkaa teeskennellä köyhää miestä saatuaan selville, että vastoin laulun sanoja kyseinen nuori näyttelijätär vähät välittää rahasta ja kalliista lahjoista. Hän tuo naiselle käsin poimittuja kukkia ja maksaa ilmeisen vähävaraiselle miehelle huiman vuokran (tai mahdollisesti ostohinnan) rähjäisestä kuorma-autosta, jolla hän vie näyttelijättären treffeille. Suunnitelma tuntuu toimivan, sillä videon loppukohtauksessa ohjaaja ja Madonnan esittämä näyttelijätär suutelevat toisiaan intohimoisesti. Video nousi sijalle 54 VH1 -televisiokanavan ohjelmassa 100 Greatest Videos. Madonna on sanonut videostaan, ettei hän suinkaan halunnut tulla verratuksi Monroehen.

Musiikkivideo kuvattiin 10.–11. tammikuuta 1985 Ren-Mar -studioilla Hollywoodissa Kaliforniassa Mary Lambertin ohjaamana. Näyttelijä Keith Carradine esiintyy videolla. Madonnalla oli lyhyt suhde hänen kanssaan kuvausten aikana. Madonnan seuraava poikaystävä ja tuleva (ex-)aviomies Sean Penn oli niin ikään kuvauksissa.

Myöhempiä versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen laulaja Britney Spears esitti neitsytkiertueellaan The ...Baby One More Time Tour vuonna 1999 ”Material Girl” -sävelmän medleyssä, jossa oli myös kaksi Janet Jacksonin sävelmää: ”Black Cat” ja ”Nasty”. Laulu on niin ikään mukana ”Sparkling Diamonds” -medleyssä elokuvassa Moulin Rouge! (2001). Meksikolaislaulajatar Byanka on tulkinnut kappaleesta espanjankielisen version Chica Material. Cantopop-artisti Sally Yeh levytti version nimeltä”200 Degrees” albumillaan Long Night, My Love Goodnight vuonna 1985. Islantilainen laulaja Hafdis Huld esitti laulun The Secret Garden -festivaaleilla sekä The Big Chill -tapahtumassa kesällä 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Listalevyt: Madonna
  2. Cinquemani, Sal: Madonna: Confessions On A Dance Floor Slant Magazine.com. Viitattu 20.6.2006. (englanniksi)