Massachusetts General Hospital

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MGH:n pääsisäänkäynti

Massachusetts General Hospital (Mass General tai MGH) on Harvard Medical Schoolin opetussairaala ja biolääketieteellisen tutkimuksen laitos Bostonissa.

Se on Partners HealthCaren omistama ja operoima. Partners HealthCare omistaa myös Brigham and Women's Hospitalin ja North Shore Medical Centerin. MGH on osa sairaalayhtymää, joka operoi Boston MedFlightia ja on Dana-Farber/Harvard Cancer Centerin jäsen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MGH, Bulfinch Building, Boston vuonna 1943

Sairaala perustettiin vuonna 1811. Alkuperäisen sairaalan suunnitteli kuuluisa amerikkalainen arkkitehti Charles Bulfinch. MGH on kolmanneksi vanhin yleinen sairaala Yhdysvalloissa ja vanhin ja suurin Uudessa-Englannissa. John Warren, anatomian ja kirurgian professori Harvard Medical Schoolissa, joka silloin sijaitsi Cambridgessa, johti lääketieteellisen koulun muuttoa Bostoniin. Warrenin poika, John Collins Warren, James Jacksonin kanssa, johti yritystä saada Massachusetts General Hospital aloittamaan toimintansa. Ihmiset, joilla oli varaa, saivat hoitonsa kotona, joten Massachusetts General Hospitalin, kuten useimpien muidenkin 1800-luvulla perustettujen sairaaloiden, tarkoituksena oli tarjota hoitoa köyhille. 1800-luvun puolivälistä 1800-luvun loppuun, Harvardin lääketieteellinen koulu sijaitsi Massachusetts General Hospitalin läheisyydessä.

Ensimmäisten amerikkalaisten sairaalan sosiaalityöntekijöiden tukikohta oli sairaalassa.

Sairaalan työ tietokoneohjelmien kehittäjänä lääketieteelliseen käyttöön 1960-luvulla johti MUMPS-ohjelmointikielen syntyyn. Lyhenne tulee sanoista "Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming System". Kyseessä on tärkeä ohjelmointikieli ja tietokanta, jota käytetään potilastietojen tallentamiseen ja laskutukseen. Potilastietokanta nimeltä File Manager, jonka kehitti United States Department of Veterans Affairs, luotiin käyttäen tätä kieltä.

Anestesian käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen eetteriä käyttävä operaatio uudelleennäyteltynä MGH:ssä. Tapahtui pian alkuperäisen operaation jälkeen. Daguerrotypiakuva, copyright 1850.

Lokakuun 16. 1846 MGH:n Ether Dome käytti dietyylieetteriä ensimmäisten joukossa ja eetterin käyttö esiteltiin lääketieteelliselle ammattialalle kivun lievittämiseksi bostonilaisen hammaslääkärin William Thomas Green Mortonin toimesta. Toimenpide suoritettiin cambridgelaisen William Abbottin niskassa olevan verisuonikasvaimen poistamiseksi. MGH:n pääkirurgi John Collins Warren suoritti leikkauksen ja huomautti, että se ei ole humpuukia. Uutiset merkittävästä "uudesta" keksinnöstä kulkeutuivat maailman ympäri nopeasti. Ensimmäinen dokumentoitu dietyylieetterin käyttö potilaan saattamiseksi tiedostamattomaan tilaan ennen leikkausta tapahtui maaliskuun 30., 1842 Danielsvillestä kotoisin olevan Crawford Longin toimesta. Termiä anestesia ehdotti Harvard Medical Schoolin lääketieteen professori Oliver Wendell Holmes, Sr.. Moderni anestesia osasto perustettiin sairaalaan vuonna 1936 Henry Knowles Beecherin johdolla. Ether Dome on nykyäänkin olemassa ja avoinna yleisölle. Se on yksi vanhimmista olemassa olevista toimenpidekatsomoista.

Nykyiset toimenpiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaalassa on 905 vuodepaikkaa ja ottaa vastaan yli 45 000 potilasta vuodessa. Kirurginen henkilökunta suorittaa yli 34 000 toimenpidettä vuosittain. Synnytyspalvelu hoitaa yli 3 500 syntymää joka vuosi. Sairaala hoitaa yli miljoona avohoidossa käyvää potilasta sen pääkampuksella vuosittain. Myös sen kuudella sateliittilaitoksella Bostonin Back Bayllä, Charlestownissa, Chelseassa, Everettissa, Reveressä ja Walthamissa.selvennä Arkkitehti Hisham N. Ashkouri, joka työskentelee yhdessä Hoskins Scott Taylorin ja Partnersin kanssa tarjosi piirrokset ja kaavat lastenosastolle, vastasyntyneiden intensiiviselle hoidolle ja sairaalapotilashoitoon liittyville kerroksille, kuten myös kolmannen kerroksen kirurgiselle huoneille ja avustustoimipaikoille.

Vuonna 2003 American Nurses Credentialing Center nimesi MGH:n osavaltion ensimmäiseksi magneettisairaalaksi. Magneettitunnustus tarkoittaa korkeinta kunniamainintaa, joka annetaan sairaanhoidon erinomaisuudesta.

Syksyllä 2004 avattiin Yawkey Center for Outpatient Care, joka on nimetty Jean R. Yawkeyn mukaan. Tämä 41 000 neliömetrin suuruinen kymmenkerroksinen laitos on suurin ja monipuolisin avohoitorakennus Uudessa-Englannissa.

Massachusetts General Hospital on yhteistyössä Harvard Medical Schoolin kanssa ja on sen alkuperäinen opetussairaala. Yhdessä ne muodostavat akateemisen terveyskeskuksen. MGH suorittaa Yhdysvaltain suurinta sairaalapohjaista tutkimusohjelmaa, jonka vuosittainen tutkimusbudjetti on yli 400 miljoonaa dollaria.

Helmikuussa 2009 Phillip T. and Susan M. Ragon Institute perustettiin voimistamaan tutkimusta, joka kehittää rokotuksia ja muita terapioita hankittuihin immuunijärjestelmän sairauksiin, etupäässä AIDSiin.

Vaikka MGH:lla on oma psykiatrian ylilääkäri, sairaala on läheisessä yhteistyössä lähistöllä sijaitsevan McLean Hospitalin kanssa, joka on yhteistyössä myös Harvard Medical Schoolin kanssa.

MGH on jatkuvasti sijoitettu U.S. News and World Reportin parhaiden sairaaloiden joukkoon. Vuonna 2007 Massachusetts General Hospital oli viides 5 462:sta sairaalasta ja ensimmäinen psykiatriassa. Sairaala sijoittui korkealle myös endokrinologiassa, ortopediassa, hengityselimistön sairauksissa, kliinisessä gerontologiassa, gastroenterologiassa, neurologiassa, neurokirurgiassa, munuaissairauksissa, sydäntaudeissa, reumatologiassa, syövissä, urologiassa, gynekologiassa ja otolaryngologiassa.

MGH sijaitsee Bostonissa osoitteessa 55 Fruit Street. Kampus on alueella, joka aiemmin tunnettiin West Endinä, Charles Riverin ja Beacon Hillin läheisyydessä. Lähin MBTA-pysäkki on Charles/MGH Red Linella. 27. maaliskuuta 2007 Charles/MGH:n uusi asema avattiin uusin kunnostuksin, sisältäen hissit, joihin pääsee myös pyörätuolilla.

MGH kampuksella on viisi ruokailupalvelualuetta yleiseen käyttöön. Niitä ovat muun muassa Eat Street Cafe Ellison Buildingin alemmalla tasolla, Blossom Street Cafe Cox-aulassa, Coffee Central White-aulassa, Tea Leaves and Coffee Beans Wang Ambulatory Care Centerissä ja Coffee South Yawkeyn avohoitokeskuksessa.

MGH populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massachusetts General Hospital on mainittu useasti fiktiivisissa TV-sarjoissa, elokuvissa ja kirjoissa. Normaalissa kielenkäytössä sairaalan viitataan usein "MGH:na" tai "Mass Generalina". Nimitystä "Mass Gen" käytetään usein fiktiivisissä teoksissa, mutta työntekijät, erikoistuvat lääkärit, opiskelijat, tiedekunnat tai potilaat käyttävät sitä harvoin, jos koskaan. Teokset, jotka viittaavat MGH:iin, sisältävät:

 • Sarjassa Sairaalan syke St. Elsewheren lääkärit viittaavat usein Bostonin General Hospitaliin, joka voidaan tulkita viittauksena MGH:iin.
 • Sarjassa Alias Arvin Sloane mainitsee, että Sydneyn psykiatri kouluttautui sairaalassa.
 • Elokuvassa Sleeping with the Enemy MGH:in neurologi antaa Julia Robertsin ja Patrick Berginin esittämille roolihahmoille kyydin purjeveneellään Cape Codin edustalla.
 • Elokuvassa Malice pääroolia esittävä Alec Baldwin on MGH:ssa kouluttautunut kirurgi, jolla on "Jumalakompleksi".
 • Housen eräässä jaksossa Gregory House jäljittelee aivosyöpää osallistuakseen kliiniseen kokeeseen MGH:ssa. Kokeiluasteella oleva masennuslääkse olisi antanut Gregory Houselle, joka on riippuvainen särkylääkkeistä, voimakkaan huumautuneen tilan.
 • Greyn anatomian eräässä jaksossa Lexie Grey selittää, että hänen piti saada harjoittelupaikka "Mass Genissa", mutta jäi Seattleen äitinsä ennenaikaisen kuoleman vuoksi.
 • The Onion New Networkin jaksossa mainittiin MGH videopodcastissa The Onionilta, tarinassa, jonka otsikko oli "Anonymous Philanthropist Donates 200 Human Kidneys To Hospital".
 • Salaisten kansioiden eräässä jaksossa näytetään MGH:ia, kun agentti Scully tuodaan NYU:n Medical Centeriin.
 • Arrested Developmentin eräässä jaksossa Tobias Funke viittaa olleensa kerran "psykiatrian erikoistuva ylilääkäri Mass Generalissa".
 • Teho-osaston jaksossa 15.03, Dr. Abby Lockhart paljastaa, että hänellä on uusi työpaikka 'Mass Genissa' ja muutaa Bostoniin perheensä kanssa heti vuoron päätyttyä. Maura Tierney, Abby Lockhartin näyttelijä, on oikeassa elämässään Bostonista.
 • Jan Karonin roomanisarjassa, the Mitford Years, paikallinen lääkäri Walter "Hoppy" Harper oli harjoittelija MGH:ssa valmistuttuaan Harvard School of Medicinestä.
 • MGH:iin viitataan "MBH:na" eli "Man's Best Hospital" Samuel Shemin satiirisessa romaanissa The House of God; siihen viitataan joskus myös "Man's Greatest Hospitalina".
 • MGH:n sairaanhoitajat esiintyivät The Boston Globen neliosaisessa etusivun sarjassa nimeltä "Critical care: The making of an ICU nurse", jota käytetään sairaanhoitajakouluissa ympäri maata.

Koordinaatit: 42°21′46.10″N, 71°04′07.07″W