Angelniemen Marttila

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Marttila (Halikko))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Angelniemen Marttila on kylä Kemiön saaren Salon puoleisessa osassa. Kylä sijaitsee saaren koilliskulmassa sekä osittain Angelansaaressa. Kylässä sijaitsee Angelansaareen vievä tie ja silta. Kylän nimi oli vuoteen 2009 asti pelkkä Marttila, mutta Salon kuntaliitoksessa syntyneiden nimipäällekkäisyyksien takia nimeksi tuli nykyinen Angelniemen Marttila erotuksena Kiskon Marttilaan.[1]

Marttila koostuu vanhan Angelniemen pappilan, nykyisen Niemen tilan, ympäröivistä alueita. Kylässä on lähekkäin muutama asuintalo molemmissa saarissa. Aivan Niemen vieressä on Meri-Seppälän kylä. Koko Marttila on mereen laskeutuvaa tasaista maata, joka on viljelykäytössä. Angelansaaressa kallioperä nousee korkeaksi mäeksi.

Marttilan asutus on vanhaa perua. Kyläkantainen asutuskin on ollut olemassa jo viimeistään varhaiskeskiajalla.[2] Kylään on myöhemmin ilmestynyt Angelniemen kappeliseurakunnan papin virka-asunto, josta tuli kirkkoherran pappila Angelniemen itsenäistyessä vuonna 1916. Kunta liitettiin takaisin Halikkoon vuonna 1967 ja seurakunta myi tarpeettomaksi jääneen kiinteistön yksityiskäyttöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kylien nimien muuttaminen salo2009.fi. Arkistoitu 9.11.2011. Viitattu 19.8.2009.
  2. Anna-Liisa Hirviluoto, Kari Pitkänen: Halikon Historia I, s. 178. Gummerus, 1992. ISBN 952-90-3797-X.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.