Martti Talvela

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Martti Talvela perheineen vuonna 1965.

Martti Olavi Talvela (4. helmikuuta 1935 Hiitola22. heinäkuuta 1989 Juva) oli yksi kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista oopperalaulajista. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijä Toivo Johannes Talvela ja emäntä Nelly Ester Pennanen. Koulutukseltaan Talvela oli kansakoulunopettaja.

Martti Talvela aloitti baritonina, mutta tunnettiin myöhemmin erityisesti suurten bassoroolien tulkkina. Hänen rooleihinsa lukeutuivat muun muassa Ryöstö Seraljista -oopperan Osmin, Taikahuilun Sarastro, Don Carlosin Filip sekä Boris Godunovin nimiosa. Eräät kriitikot kutsuivat häntä jopa epiteetillä "vuosisadan Boris".

Paavo Ruotsalaisen roolin Viimeiset kiusaukset -oopperaan säveltäjä Joonas Kokkonen kirjoitti juuri Talvelaa varten. Oopperan lisäksi Martti Talvela teki merkittävän uran lied-laulun saralla. Franz Schubertin laulusarja Winterreise oli hänelle erityisen tärkeä, ja se oli hänen lukuisien lied-konserttiensa keskeisintä ohjelmistoa.

Talvela oli monen muun suomalaisen laulajan tapaan taustaltaan kansakoulunopettaja. Hänen kansainvälinen uransa alkoi Tukholmasta, jossa hän opiskeli. Sieltä hän pääsi Bayreuthin Wagner-juhlille Saksaan 1960-luvulla. Ammattilaulajana hän työskenteli ensimmäiseksi Deutsche Operissa Berliinissä. Myöhemmin hän esiintyi monissa maailman merkittävimmissä oopperataloissa, kuten Wienin valtionoopperassa, Milanon La Scalassa ja New Yorkin Metropolitanissa.

Martti Talvela (toinen vasemmalta) Bonnin oopperan hyväntekeväisyyskonsertissa vuonna 1987.

Suomalaisen oopperataiteen puolesta Martti Talvela teki työtä etenkin Savonlinnan oopperajuhlien johdossa 197279. Filosofian tohtori Pentti Savolainen on tutkinut Savonlinnan oopperajuhlia ja korostanut juuri Talvelan merkitystä.lähde tarkemmin? Talvelasta kaavailtiin Kansallisoopperan pääjohtajaa uuden oopperatalon alkuvaiheen vauhdittamiseksi, mutta hän kuoli sitä ennen. Talvela kuoli 54-vuotiaana sydänkohtaukseen tyttärensä häissä kotonaan Juvan Inkilänhovissa. Hänet on haudattu Juvan vanhalle hautausmaalle.

Musiikin lisäksi Martti Talvela oli kiinnostunut luonnonmukaisesta maanviljelystä ja lammastaloudesta, joita hän harjoitti kotitilallaan. Nuorena hän nyrkkeili SM-tasolla.

Martti Talvela sai Suomen Kulttuurirahaston tunnustuspalkinnon vuonna 1979.

Äänitteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Oopperaa ja lampaanpolskaa [Videotallenne]: ohjelma oopperalaulaja Martti Talvelasta vuodelta 1987 (Yleisradio, 1991).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikinheimo, Seppo: Martti Talvela: Jättiläisen muotokuva (Otava, 1978). ISBN 951-1-04859-7
  • Talvela, Annukka: Aina on polku eessä (Ajatus, 1999).
  • Talvela, Annukka: Maailma on kovin suuri (Ajatus, 2000).
  • Hako, Pekka: Unohtumaton Martti Talvela (Ajatus, 2004). ISBN 951-20-6307-7
  • Savolainen, Pentti: Martti Talvela: elämän valoja ja varjoja (WSOY, 2007).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.