Marssi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli koskee liikkumismuotoa. Marssi on myös musiikkia, joka on alun perin tehty ohjaamaan marssimista. Steen1:n kappaletta käsittelee artikkeli Marssi (kappale).
Yhdysvaltain laivaston pioneerijoukkoja (Seabee) marssimassa.
Yhdysvaltojen rykmentin sotilasmarssi, vuonna 1902.

Marssi on sotilasosaston siirtyminen paikasta toiseen (”kävelyn sotilaallinen muoto”), joko jalan tai osaston ajoneuvoilla. Jalkamarssin ohella liikuntavälineen mukaan käytetään termejä polkupyörämarssi, hiihtomarssi tai ajoneuvoin tapahtuva moottorimarssi. On tärkeää huomata, että siirtyminen ajoneuvoilla on marssi vain, jos ajoneuvot kuuluvat siirrettävälle osastolle. Jos joukko siirretään sille tätä tarkoitusta varten osoitetuilla ajoneuvoilla, kyseessä on kuljetus.

Armeijassa jalkamarssilla on mukana jokin kantamus, esimerkiksi Suomen armeijassa kevyt kenttävarustus tai täyspakkaus. Pikamarssi puolestaan on marssia juosten. Sulkeis­järjestyksessä taas kuljetaan tahtimarssia, tai, käskettäessä, tahditta. Etenkin paraateissa marssia ohjataan musiikilla, muun muassa rummunlyönneillä tai muulla rytmisellä musiikilla, marsseilla. Suomessa tunnettuja marsseja ovat esimerkiksi Nuijamiesten marssi, Porilaisten marssi ja Jääkärimarssi.

Marssi voi tarkoittaa myös muiden kuin sotilaiden yhtenäistä liikkumista paikasta toiseen, esimerkiksi mielenosoitus-, vappu- ja rauhanmarssien tapauksissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]