Marshall Amplification

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marshall Amplification PLC
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustaja Jim Marshall
Toimitusjohtaja Jeremy de Maillard[1]
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala äänentoistotekniikka
viihde-elektroniikka
Tuotteet aktiivikaiuttimet ja subwooferit
Emoyhtiö The Marshall Group
(Zound Industries)[2]
Kotisivu marshall.com
Vanhanmallinen erillinen Marshall-putkivahvistin (eli ns. "nuppi"), alla vahvistimeen kytketty Fenderin kaiutinkaappi.
Vanhanmallisen Marshall Super PA -putkivahvistimen kytkentöjä laitteen sisäpuolelta. Kuvassa ylinnä säätimet (mustat lieriömäiset), alinna esivahvistimen putkien kannat (pyöreät valkoiset) ja keskellä ruskea piirilevy, jossa on käytetty perinteistä point-to-point -kytkentää.
Slayerin Jeff Hannemanin Marshall-kitarakaiutinkaappien rivistö Tuska-festivaalin päälavalla vuonna 2008.

Marshall Amplification on englantilainen yritys, joka tekee soitinvahvistimia ja kaiuttimia. Marshall-vahvistin syntyi kun englantilainen musiikkikaupan pitäjä ja rumpujen soitonopettaja Jim Marshall huomasi, etteivät kitaristit löydä itselleen sopivaa vahvistinta. Niinpä Jim Marshall päätti tehdä kitaristeille sellaisen. Hän pestasi apuun Ken Branin ja Marshall Amplification -yhtiö perustettiin vuonna 1962.

Ensimmäinen Marshall-vahvistin oli tekniikaltaan kopio amerikkalaisesta Fenderin Bassmanista paitsi että vahvistin ja kaiutin olivat erillisissä koteloissaan. Myöhemmin amerikkalaisperäiset muuntajat ja radioputket vaihdettiin englantilaisiin, jolloin sointiin tuli enemmän aggressiivisuutta.

Nykyään Marshall Amplification -yhtiö valmistaa monia erilaisia vahvistimia ja kaiuttimia: malleja on minivahvistimista putki- ja transistorilaitteisiin.

Tunnettuja Marshall-vahvistimia käyttäneitä muusikoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legendan mukaan tunnettu rock-kitaristi Eddie Van Halen käytti Marshall-vahvistinta ylijännitteellä. Tarinan mukaan hän kytki tätä varten vahvistimen virransyöttöön säätömuuntajan eli Variacin. Myöhemmän lehtihaastattelun mukaan hän todellisuudessa käytti käytettyä Marshall vahvistinta Variacin avulla alijännitteellä säästääkseen kalliita elektroniputkia.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Victoria and Terry Marshall: MARSHALL GROUP IS BORN marshall.com. 30.3.2023. Marshall Amplification PLC. Viitattu 1.4.2023. (englanniksi)
  2. Matt Parker: The iconic UK amp brand guitarworld.com. 15.3.2023. Marshall Amplification PLC. Viitattu 1.4.2023. (englanniksi)
  3. Jeff Giles: Eddie Van Halen Reveals His Biggest Lie Ultimate classic rock. 18.4.2012. Viitattu 26.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]