Marmaduke Tunstall

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tunstall Marmaduke 1743-1790.png

Marmaduke Cuthbert Tunstall (1743, Burton Constable, Yorkshire–11. lokakuuta 1790, Wycliffe-on-Tees) oli englantilainen ornitologi ja keräilijä.

Katolisena Tunstall opiskeli Ranskassa, Douai'ssa. Opintonsa päätettyään hän muutti Welbeck Streetille Lontooseen, minne hän perusti museon, sekä laajan elävien lintujen ja muiden eläinten kokoelman. Avioiduttuaan 1776 hän siirrätti museon Wycliffeen. Museo oli aikansa hienoimpia Englannissa.

21-vuotiaana hänet valittiin jäseneksi Society of Antiquaries of London järjestöön, ja 1771 hänet äänestettiin Royal Societyn jäseneksi.

Tunstallin kuoltua hänen jäämistönsä peri hänen velipuolensa William Constable, joka kutsui taiteilija ja ornitologi Thomas Bewickin tallentamaan museon eläinkokoelmaa. Bewick vietti 2 kuukautta Wycliffessä piirtäen ja maalaten lintuja. 1791 kokoelman osti George Allan of Darlington. Taidekokoelma päätyi viimein vuonna 1823 Newcastle Societyn huostaan, ja se sijoitettiin Newcastlen museoon 1834. Museo on nykyisin nimeltään Hancock Museum.

Tunstall julkaisi 1771 Ornithologica Britannican, joka lienee ollut ensimmäinen brittiläinen teos, jossa käytettiin Linnén luomaa binomijärjestelmää.

Tunstall kuvaili ja nimesi tieteelle muun muassa muuttohaukan ja virtavästäräkin.

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.