Marko Kulmala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marko Kulmala
Henkilötiedot
Syntynyt5. joulukuuta 1967 (ikä 56)
Tampere, Suomi
Kansalaisuus Suomi Suomi
Ammatti yrittäjä, tietokirjailija, televisiotuottaja
Kirjailija
Äidinkielisuomi
Pääteokset Hyvä idea ei toimi (2009)
Kasvu (2011)
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Marko Kulmala (s. 5. joulukuuta 1967 Tampere) on suomalainen yrittäjä, tietokirjailija ja televisiotuottaja. Nuoruudessaan Kulmala työskenteli toimittajana, copywriterina ja tv-tuottajana. Hän perusti oman yrityksen, Insanon, vuonna 2005.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulmala on kotoisin Tampereelta. Hän opiskeli Tampereen yliopistossa kotimaista kirjallisuutta, tiedotusoppia, Suomen historiaa ja markkinointia.[2] Kirjallisuudentutkimuksen opinnoissa Kulmala paneutui reseptioestetiikan, dekonstruktion ja semiotiikan tapoihin hahmottaa tarinoiden syntyä ja vastaanottoa. Kulmala on asunut vuodesta 1995 lähtien Helsingissä. Kulmala on poliittiselta kannaltaan ”mihinkään sitoutumaton konservatiivi-radikaali”.

Kulmala on tuottanut noin 1 700 televisio-ohjelmaa muun muassa MTV3:lle. Hänen ensimmäisiä merkittäviä tuotantojaan ovat muiden muassa tv-ohjelma Jyrki ja tv-kanava TVTV, josta syntyi myöhemmin Sub. Kulmalan Insano on tuottanut tai osatuottanut tv-sarjat Kosketuksessa ja Näin se tehtiin, 10 uutta käskyä sekä tv-sarja Neljä keskustelua Jörn Donnerin maailmasta (2013). Insanon tuotantoihin kuuluvat myös tv-dokumentit Kuka omistaa Afrikan (yhdessä Jörn Donnerin kanssa), Paha paikka (yhdessä Åsa Larssonin kanssa) sekä Ja ihmisillä hyvä tahto (yhdessä Paavo Westerbergin kanssa).

Kulmala on työskennellyt Radiolinjan sisältöjohtajana ja Lowe&Partnersin asiakkuusjohtajana, Radio Sataplussan ohjelmapäällikkönä ja copyna Adsekissa.

Vuonna 2005 perustettu viestintäyritys Insano tuottaa "ideoita, tarinoita ja häiriöitä". Insano rakentaa mm. viestintä- ja markkinointikonsepteja, strategianarratiiveja, yrityskulttuurimuutoksia sekä ja niihin liittyviä tuotantoja. Insano on voittanut Grand ja Gold Effie -palkinnot S-ryhmän Halpuutimme hintoja -viestintäkonseptin suunnittelusta.

TV-tuottamisen rinnalla Kulmala on työskennellyt useissa kulttuuri- ja media-alan projekteissa. Hän on myös Vihtorin kirjamessujen perustaja.[3] Ensimmäisen oman kirjansa Hyvä idea ei toimi Kulmala julkaisi vuonna 2009. Kirja on hämmentävä, fragmentaarinen kokonaisuus ja käsittelee ideoiden syntyä. Toinen teos Kasvu julkaistiin vuonna 2011.

Kulmala on toiminut myös nuorten syrjäytymistä vastaan kamppailevan Ihan tavallisia asioita hankkeen konseptoijana. Hankkeen käynnistäjä toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ihan tavallisia asioita sai poikkeuksellisen voimakkaan vastaanoton mediassa ja laukaisi liikkeelle laajan keskustelun syrjäytymisilmiöstä ja sen ehkäisymalleista.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrastuksikseen Kulmala on maininnut kirjallisuuden, bodauksen, jääkiekon, laskettelun, kävelyn ja matkustelun. Kulmala on kertonut julkisuudessa avoimesti sairastumisestaan alkoholismiin ja toipumiskokemuksistaan vuonna 2004 tapahtuneen raitistumisen jälkeen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.