Markku Klami

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Markku Klami (s. 21. helmikuuta 1979 Turku) on suomalainen säveltäjä.

Klami aloitti sävellysopintonsa vuonna 2003 Turun ammattikorkeakoulun Musiikkiakatemiassa, josta valmistui musiikkipedagogiksi. Hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Tapio Tuomelan johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi 2010.

Klamin teoksia on esitetty lukuisilla festivaaleilla ja konserteissa Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Argentiinassa, Brasiliassa, Islannissa, Itävallassa, Italiassa, Kiinassa (Hongkong ja Taipei, Taiwan), Pohjoismaissa, Saksassa, Slovakiassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Hänen tuotantoonsa kuuluu orkesteriteoksia, teoksia solisteille ja orkesterille, kaksi oopperaa, soolosoitin- ja kamarimusiikkiteoksia, kuoroteoksia, elektroakustisia teoksia, multimediateoksia sekä elektronista musiikkia lyhytelokuviin. Monet muusikot, yhtyeet ja festivaalit, muun muassa kitaristit Timo Korhonen ja Patrik Kleemola, klarinetisti Lauri Sallinen, Uusinta Ensemble, Seinäjoen kaupunginorkesteri[1] ja Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkihanke, ovat tilanneet häneltä teoksia.

Klami opettaa musiikkia pääkaupunkiseudun musiikkiopistoissa[2] ja toimii monissa musiikkialan luottamustehtävissä, muun muassa Suomen Säveltäjät ry:n hallituksessa[3] ja Suomen musiikkineuvoston hallituksessa. Hänen sävellystyötään ovat tukeneet muun muassa Suomen Kulttuurirahasto, Valtion säveltaidetoimikunta ja Sibelius-rahasto. Klami toimi vuosina 2008–2011 nuorten säveltäjien Korvat auki -yhdistyksen puheenjohtajana ja järjesti Brinkhallin Kesäkonsertit -tapahtumaa Turussa yhdessä kitarataiteilija Patrik Kleemolan kanssa.

Vuodesta 2021 alkaen Klamin teoksia on julkaissut Pohjoismaiden suurin taidemusiikin kustantaja, tanskalainen Edition Wilhelm Hansen.[4]

Palkintoja ja tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2004 Ensimmäinen palkinto Suomen ammattikorkeakoulujen kamariorkesterin valtakunnallisessa sävellyskilpailussa
  • 2006 Jaettu ensimmäinen palkinto Ylioppilaskunnan Soittajien SävellYS 2006 -sävellyskilpailussa
  • 2006 Helsingin Kitaraseura ry:n vuoden säveltäjä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romantiikkaa ja vaarojen kaikuja - Seinäjoen kaupunginorkesteri Seinäjoen kaupunginorkesterin tapahtumakalenteri, syksy 2021. 1.8.2021. Seinäjoen kaupunginorkesteri. Viitattu 13.6.2023.
  2. Dahl, Rita: Mun juttu: Apurahat lyövät rytmin säveltäjä-opettajan ajankäytölle Opettaja-lehti. 17.11.2022. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Viitattu 13.6.2023.
  3. Hallitus, toimisto ja henkilökunta - Suomen Säveltäjät Suomen Säveltäjät ry.. Viitattu 5.6.2023.
  4. Markku Klami - Wise Music Classical Edition Wilhelm Hansen AS, Copenhagen, Denmark. Viitattu 5.6.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]