Marinointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruoanvalmistusta. Marinoinnilla voidaan myös tarkoittaa esimerkiksi auton moottorin muokkaamista venekäyttöön sopivaksi.
Miekkakalapihvi oliiviöljyä, sitruunamehua, paprikaa ja minttua sisältävässä marinadissa.

Marinointi on ruoankäsittelytapa jossa ruoan raaka-aine, useimmiten jonkin eläimen liha, maustetaan pitämällä sitä hieman happamassa mausteliemessä eli marinadissa. Marinadi sisältää useimmiten öljyä, vaikka marinointi maustamismielessä onnistuu ilman öljyäkin.

Lihaa marinoitaessa marinoinnin kestolla voidaan vaikuttaa lopputulokseen. Lyhytkestoinen, tunnin tai parin, marinointi lähinnä maustaa lihaa, kun taas pitkäkestoinen, yleensä vähintään vuorokauden mittainen marinointi öljypohjaisessa marinadissa myös mureuttaa lihaa.

1990- ja 2000-lukujen aikana markkinoille on tullut valtaisa määrä erilaisia valmiiksi marinoituja liha-, kala- ja kanatuotteita, niin kutsuttuja puolivalmisteita, joita käytettäessä marinoinnin vaatima aika jää pois ja varsinainen ruoanlaittoaika lyhenee.

Sana marinointi (engl. marine = laivasto) tarkoittaa alun perin ruoka-aineitten käsittelyä niin, että ne säilyvät purjelaivoilla pitkillä merimatkoilla. Aikoinaan ennen jääkappeja ja pakastimia ainoa keino oli joko suolata, tai marinoida ruokatarvikkeet.

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.