Maria Montessori

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maria Montessori

Maria Montessori (s. 31. elokuuta 1870 Chiaravalle, Italia6. toukokuuta 1952 Noordwijk, Hollanti) oli italialainen pedagogi, joka loi montessoripedagogiikan. Hän oli lääketieteen ja kirurgian tohtori, lääkäri, kasvattaja, filosofi, avustustyöntekijä ja harras katolilainen.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen montessorikoulu Hollannin Haagissa vuonna 1915.

Koulussa Maria Montessori kiinnostui erityisesti matemaattisista aineista ja niin hän siirtyikin opiskelemaan vain pojille tarkoitettuun tekniseen kouluun. Se ei kuitenkaan riittänyt hänelle, vaan hän päätti pyrkiä opiskelemaan lääketiedettä, isänsä vastustuksesta ja ympäristön karsaasta suhtautumisesta huolimatta. Tämä ei ollut helppoa, mutta hän onnistui ja väitteli lääketieteen tohtoriksi ensimmäisenä naisena vuonna 1896 Rooman Sapienza-yliopiston lääketieteellisestä yksiköstä.

Valmistuttuaan Montessori perehtyi työssään vajaamielisten lasten hoitoon ja kiinnostui samalla heidän opetuksestaan. Tänä aikana hän tutustui yleisesti kasvatusopilliseen teoriaan muun muassa Jean-Jacques Rousseaun, Johann Heinrich Pestalozzin ja Friedrich Wilhelm Fröbelin ajatusten kautta. Lisäksi hän tutustui Yhdysvaltoihin siirtyneen Edouard Séguinin tutkimuksiin ja töihin. Hän ymmärsi, että vajaamielisten lasten oppiminen ja kasvatus eivät olleet lääketieteellinen vaan pedagoginen ongelma.

Varsinainen pedagoginen ura avautui Maria Montessorille, kun hän vuonna 1907 avasi Rooman San Lorenzon slummialueella Case dei Bambini -nimisen koulun 3–6-vuotiaille niin sanotusti normaaleille lapsille. Hänestä tuli koulun johtaja ja hän alkoi soveltaa opetuksessa omia ajatuksiaan kasvatuksesta. Siten hanellä oli myös mahdollisuus saada havaintoihin perustuvaa tietoa menetelmiensä toimimisesta.

Mussolinin ja fasistisen yhteiskuntajärjestelmän kanssa tapahtuneen yhteentörmäyksen jälkeen Montessori joutui lähtemään maanpakoon. Toisen maailmansodan ajan hän viettikin Intiassa, jossa pedagogiikkaa sovelletaan hyvin yleisesti. Euroopassa hänen menetelmiään kokeilleet koulut suljettiin.

Maria Montessori kuoli melko pian sodan jälkeen vuonna 1952, mutta hänen kehittelemänsä uusi pedagogiikka on herättänyt kasvavaa kiinnostusta maailmanlaajuisesti. Myös Suomessa sillä on vankka kannattajajoukkonsa.

Huomionosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1980 Maria Montessori ikuistettiin Italian 200 liiran kolikkoon ja 1990-luvulla hänen kuvansa koristi 1 000 liiran seteliä siihen asti, kun Italia otti käyttöön euron.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]