Maria Magdaleenan kirkko (Tukholma)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maria Magdaleenan kirkko talvella.

Maria Magdaleenan kirkko (ruots. Maria Magdalena kyrka) sijaitsee Södermalmissa, Tukholmassa. Se valmistui vuonna 1625 ja on siten Södermalmin vanhin kirkko. Kirkko on nimetty Magdalan Marian mukaan ja se kuuluu nykyään Maria Magdaleenan seurakunnalle.

Kirkko sijaitsee Bellmansgatanin ja Hornsgatanin rajalla, Mariatorgetin ja Slussenin välissä. Nicodemus Tessin vanhempi ja Nicodemus Tessin nuorempi suunnittelivat ja rakennuttivat sen. Kirkko oli yksi niistä 300 rakennuksesta, jotka paloivat 19. heinäkuuta 1759, ja Carl Johan Cronstedt entisöidytti sen nykyiseen ulkoasuunsa vuosien 1760 ja 1763 välillä. Hän suunnitteli nykyisen rokokoo-tyylisen sisustuksen.

Uusklassistista tyylisuuntaa edustava torni valmistui vuonna 1825. Tornin sisällä on paljon vanhempi kappeli. Ensimmäinen maininta Magdalan Marian kappelista on vuodelta 1352. Suurempi kappeli rakennettiin vuonna 1527 kuningas Kustaa Vaasan käskystä.

Hautausmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon kuorin sisäosa.

Runoilijoiden Erik Johan Stagneliuksen, Evert Tauben, Johan Runiuksen, Carl August Nicanderin ja Lasse Lucidorin haudat. Evert Tauben hautakivi on koristettu hänen vaimonsa Astri Tauben tekemällä rintakuvalla. Kirkossa on Carl Michael Bellmanin muistotaulu. Hänen isoisänsä Michael Hermonius oli Maria Magdaleenan kirkon kirkkoherra.

Lundissa, Oolannin Sottungassa (Saltvikissa) sijaitsee samanniminen kirkko.