Margariiniskandaali

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Margariiniskandaali oli Suomessa 1960-luvun alussa sattunut ruokaskandaali. Ilmari Turjan toimittama Uusi Kuvalehti julkaisi vuonna 1961 artikkelin, jossa paljastettiin, että Unilever-konsernin margariinitehtaan valmistaman margariinin raaka-aineena oli käytetty eläinten kuten kissojen raatoja ja ihmisravinnoksi kelpaamatonta teurasjätettä kuten sorkkia, häntiä ja karvaisia nahkoja.[1][2]

Keskusrikospoliisin tutkimuksissa selvisi, että ympäri maata toimi rasvasulattamoja, joissa erilaisista raadoista tiristettiin kovassa kuumuudessa rasvaa, jota käytettiin margariinin valmistukseen[1]. Raision tehtaat tunnusti väärinkäytökset ja tuomittiin sakkoihin. Paasivaara-yhtymä taas kielsi kaiken, mutta todettiin lopulta syylliseksi.[3] Uusi Kuvalehti voitti sitä vastaan nostetun oikeusjutun, mutta lehti joutui jutun seurauksena laajaan ilmoitusboikottiin ja lehden ilmestyminen päättyi 1963[2].

Margariiniskandaalin seurauksena margariinin menekki laski puoleen ja palasi ennalleen vasta vuonna 1968[1]. Voin ylituotannosta syntynyt "voivuori" kasvoi skandaalin seurauksena entisestään[2].

Artikkelissaan Turja muun muassa toivoi, ettei ”mirriä sanottaisi kookospalmuksi”[1]. Margariiniskandaalin myötä syntyi elämään jäänyt lausahdus ”Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne lyödään Suvikultaan”[4]. Suvikulta oli eräs 1960-luvun margariinimerkki, ja skandaalin vuoksi se lopetettiin. Samaa perua on myös Repe Helismaan eräässä rallissa sanailtu säkeistö: ”Ei enää tuolla, Raision puolla, ei enää juokse kissa – Sillä se kissa leipien päällä on eväspaketissa...” Kolmas aikalaisten muistama loru noilta ajoilta on ”Ennen Paasivaaran rinteillä juoksenteli kissa – Nyt se tulee kotiin Kulta-paketissa.” Suomessa ilmestyvässä Aku Ankka -lehdessä Akun työpaikkana on usein ”Kattivaaran margariinitehdas”[1]. Nimi on sanaleikki Paasivaara-yhtymän ja margariiniskandaalin pohjalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Iiro Andersson: Mirristä Suvikultaa - 60-luvun kuvottava margariinisota 23.2.2013. Yle uutiset. Viitattu 24.2.2013.
  2. a b c Mikä on "kissanrasvamargariinin" alkuperä? (Turun Sanomat 26.11.2005)
  3. Tapani Ruokanen: Turja – kriivari. Reportaasi 1900-luvun Suomesta. Otava, Keuruu 2001.
  4. Jukka Ruukki: E niin kuin epäily Tiede-lehti. Viitattu 8.8.2014.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.