Marcel Brillouin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marcel LouisBrillouin
Henkilötiedot
Syntynyt19. joulukuuta 1854
Melle, Deux-Sèvres, Ranska
Kuollut16. kesäkuuta 1948
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus Ranskalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot École Normale Supérieure
Väitöstyön ohjaaja Éleuthère Mascart
Instituutti Collège de France
Tutkimusalue Fysiikka, matematiikka

Léon Brillouinin isä

Louis "Marcel" Brillouin (19. joulukuuta 185416. kesäkuuta 1948)[1] oli ranskalainen fyysikko ja matemaatikko. Hän teki itsensä kuuluisaksi työskentelemällä kvanttimekaniikan parissa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brillouin syntyi Mellessä, Ranskassa. Brillouinin isä oli ammatiltaan maalari. Pian Brillouin synnyttyä perhe muutti Pariisiin, jossa hän opiskeli Lycée Condorcet'ssa. Aika oli kuitenkin hankala sillä Ranska julisti sodan Preussia vastaan 19, heinäkuuta 1870. Perhe muutti takaisin Melleen välttääkseen sodan tuomat ongelmat. Mellessä Brillouin luki isoisänsä filosofian kirjoja. Ranska antautui Preussille vuoden 1871 alussa ja rauha solmittiin 10. toukokuuta. Brillouinilla oli nyt mahdollisuus palata Pariisiin opiskelemaan. Hän jatkoi opiskelujaan vuonna 1874 École Normale Supérieure ja päätti opintonsa siellä neljä vuotta myöhemmin.

Brillouin työskenteli apulaisena Collège de France'ssa kunnes vuonna 1881 hän pätevöityi fysiikan ja matematiikan tohtoriksi. Tämän jälkeen hän toimi fysiikan professorina Nancyssa, Dijonissa ja Toulousessa, kunnes vuonna 1888 hän palasi takaisin École Normale Supérieure'hun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]