Mangustit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo petoeläinheimosta, sarjakuvahahmosta katso Mangusti (sarjakuvahahmo), Me mangustit -tv-sarjan mangusteista katso nelisormimangusti.
Mangustit
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Mangustit
Herpestidae
Bonaparte, 1845
Katso myös

  Mangustit Wikispeciesissä
  Mangustit Commonsissa

Mangustit (Herpestidae) on petoeläimiin (Carnivora) kuuluva nisäkäsheimo.

Mangusteja elää Aasiassa, Afrikassa, Karibialla sekä Etelä-Euroopassa ja niitä on yli 30 lajia. Mangustit painavat yleensä yhdestä viiteen kilogrammaa ja niitä on kooltaan 30 senttisistä liki metrin mittaisiin. Mangustit ovat pitkiä, hoikkia eläimiä, joilla on lyhyet jalat. Pää on pieni ja pyöreä ja siinä on teräväkärkinen kuono. Korvat ovat leveät, pyöreät ja suhteellisen alhaalla pään sivulla. Silmän pupillit ovat yleensä vaakasuorassa ja soikeat, ja hampaita on alle 32–40 lajista riippuen. Väritys on tyypillisesti ruskea tai harmaa ja yleensä yksivärinen, vaikka joitakin raidallisia lajeja on olemassa. Mangustien kynnet eivät pysty vetäytymään ja kämmenpuolet ovat paljaat, etukäpälien muistuttaessa enemmänselvennä pesukarhun käpäliä.[1]

Aikaisemmin mangustit luokiteltiin sivettieläinten (Viverridae) heimoon, mutta rakenteellisten erojen perusteella ne erotettiin omaksi heimokseen. 2000-luvun alussa madagaskarinmangustit (Galidiinae-alaheimo) erotettiin mangusteista toiseen, Eupleridae-heimoon (”Madagaskarin petoeläimet”). Nykyisin mangustit jaetaan 14 sukuun, joihin kuuluu 33 lajia.

Tunnetuimpia mangustilajeja on mungo (Herpestes edwardsi). Toinen kuulu Herpestes-suvun laji on ikneumoni eli faaraorotta (Herpestes ichneumon). Mangustit ovat laumaeläimiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lioncrusher.com: The Herpestidae Family (Arkistoitu – Internet Archive) - luettu 14.11.2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]