Malmin lentokenttä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Helsingin osa-alueesta. Alueella sijaitsevasta lentoasemasta kertoo artikkeli Helsinki-Malmin lentoasema.
Malmin lentokenttä
Malms flygfält
Kaupungin kartta, jossa Malmin lentokenttä korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Malmin lentokenttä korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Koillinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 385
Pinta-ala 2,5 km² 
Väkiluku 2 374[1] (1.1.2015)
Väestötiheys 996lähde? as./km²
Osa-alueet on itse osa-alue Malmin kaupunginosassa ja peruspiirissä
Postinumero(t) 00700, 00730
Lähialueet Ala-Malmi, Puistola, Tapanila, Tattariharju, Tattarisuo
Asuinrakennuksia Fallkullan alueella vuonna 2016. Fallkulla sijaitsee osa-alueen pohjoisosassa Puistolan vastaisella rajalla.

Malmin lentokenttä (ruots. Malms flygfält) on Malmin kaupunginosaan ja peruspiiriin kuuluva osa-alue Koillis-Helsingissä. Asuinalueen nimi tulee alueella olevasta 1936 valmistuneesta Malmin lentoasemasta. Alue sijaitsee pääradan varrella sijaitsevan Tapanilan itäpuolella ja Lahdenväylän pohjoispuolella. Lentoaseman lisäksi siihen kuuluvat myös sen länsipuolella olevat pientaloalue Sunnuntaipalstat sekä Fallkulla kartanoineen ja kerrostaloalueineen.

Alueen naapurikaupunginosia ovat Ala-Malmi kentän etelä- ja länsipuolella, Tapanila ja Puistola alueen pohjoispuolella sekä työpaikka-alueena toimivat Tattarisuo ja Tattariharju alueen itäsivustalla. Lisäksi vieressä on Kivikon kaupunginosa Lahdenväylän itäpuolella.

Malmin lentokenttä liitettiin muun Malmin yhteydessä Helsinkiin vuoden 1946 alueliitoksessa.

Väestö ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malmin lentokentän osa-alueen maapinta-ala on 2,25 neliökilometriä ja asukasluku on 2 374 henkeä (1.1.2015)[1]. Työpaikkoja alue tarjosi 254:lle (31. joulukuuta 2013)[1]. Malmin lentokentän palvelutarjonta kunnallisten peruspalvelujen osalta on vähäistä. Alueella sijaitsee lähinnä nuorisotila. Muiden palvelujen, kuten päiväkotien, koulujen, terveyspalvelujen ja kirjaston, osalta lentokenttäläiset joutuvat kääntymään erityisesti Tapanilan ja Ala-Malmin palvelutarjonnan puoleen.

Asuinrakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen tulevaisuudesta, erityisesti alueen keskeisimmän toiminnan eli Helsinki-Malmin lentoaseman lentotoiminnan jatkumisesta ja vastaavasti asuntorakentamisen lisäämisestä, on käyty vuosien varrella kiivaita keskusteluja.

Alueen kaavoitus ja muu suunnittelu olivat jo pitkällä, kun Helsingissä ehdokkaana olleen toimitusministeri Kimmo Tiilikaisen johtama ympäristöministeriö palautti lentoaseman rakennussuojeluasian huhtikuussa 2019 viikkoa ennen vaaleja valmisteluun, ja suunnitelmat menivät jäihin. Helsingin Sanomien toimittaja Lari Malmberg pohtii artikkelin kommenttiosuudessaan, oliko kyseessä ”vaalitemppu, jolla kosiskellaan kentän puolustajia”.[2] Asuinrakentamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2024 lopulla.[3]

Malmin lentokentän suunnittelualueesta käytetään suunnittelun aikana nimeä ”Malminkenttä”.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Tikkanen, Tea: Helsinki alueittain 2015, s. 138. Helsingin kaupunki, 2016. ISSN-L 2323-4539. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 22.12.2016).
  2. Kimmo Oksanen, Lentokentän suojelu takaisin valmisteluun. (Digilehden teksti (tilaajille). Helsingin Sanomat 6.4.2019; Lari Malmberg, Tekikö Tiilikainen likaisen vaalitempun? Helsingin Sanomat 6.4.2019 s. A 30–31 (Digilehden teksti (tilaajille).
  3. Kantola, Anne: Kaksi Malmin lento­kentän kortteleista sai lainvoimaisen asema­kaavan (Maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat. 16.12.2022. Viitattu 19.12.2022.
  4. Takala, Sami: Helsinki nimesi Malmin lento­kentän uudelleen Helsingin Sanomat. 29.4.2023. Viitattu 3.5.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]