Malesian avaruusjärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Malesian avaruusjärjestö eli Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) on Malesiassa 2000-luvun alussa perustettu maan avaruustoiminnasta vastaava järjestö.

Malesian avaruusjärjestöä johtaa (vuonna 2006) Mazlan Othman. 2000-luvulla Malesian valtion panostus avaruustoimintaan on ollut noin 40 miljoonaa euroa eli samaa tasoa kuin Suomi.

Satelliitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malesia käyttää satelliittitietoliikennettä ja -kaukokartoitusta sekä -paikannusta. Voimakkaassa talouskasvussa olevalle maalle satelliittijärjestelmät voivat olla ainakin väliaikaisena ratkaisuna hyvä valinta - lisää tietoliikennekapasiteettia saa vuokraamalla lisää transpondereita. Lisäksi 2000-luvun alku on GEO-satelliittien ylikapasiteetin vuoksi on ollut olemassa jossain määrin ostajan markkina, joka kehittynee ostajan eduksi vuonna 2008 alkaneen länsimaiden laskusuhdanteen ansiosta. Tosin tarjontapuolella yhtiöt ovat konsolidoituneet oligopoleiksi, jolloin kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen ei tapahdu nk. täydellisillä markkinoilla.

Malesia on englantilaisten avustuksella kehittänyt yhden kaukokartoitussatelliitin, joka laukaistiin vuonna 2000. Sillä on kaksi omaa tietoliikennesatelliittia. Malesia kehitti kaukokartoitussatelliitin: RazakSAT, joka laukaistiin 14. heinäkuuta 2009 noin 600 km korkealle liki ekvaattorin yläpuoleiselle ympyräradalle. Tältä radalta Malesia näkyy paremmin kuin polaariradalta. Euroopan avaruusjärjestö avustaa maksua vastaan Malesian avaruusjärjestöä tämän mission operoinnin aloittamisessa. Satelliitin rakentaa malesialainen Astronautic Technology (M) Sdn. Bhd.-yhtiö. Satelliitin pääinstrumentti on kamera, jonka kuva-aineisto välitetään Malesiassa sijaitsevalle maa-asemalle.

Satelliittikaukokartoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2008 lopussa Malesian pääministeri ilmoitti Malesian alkavan valvoa puunkaatoa satelliiteilla pyrkien saamaan laittoman puunkaadon vähenemään. Ilmeisesti joka kolmas puu on kaadettu valtion metsistä ilman lupaa tai maksua. "Malaysian Remote Sensing Agency" aloitti metsien satelliittiseurantaohjelman lokakuussa 2008. Maa pyrkii samalla inventoimaan metsävaransa. Puutuotteiden myynti tuo Malesialle 6,8 miljardia dollaria, mutta arvellaan, että Malesia on menettänyt 13 prosenttia metsistään 1990-luvulla.[1]

Malesialainen avaruuslentäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malesian avaruusjärjestö valitsi syksyllä 2005 25 miljoonan dollarin astronauttiohjelmaansa kosmonautteja kaikkiaan 894 hakijasta. Esihaussa vuoden 2003 lopulla oli 11 275 halukasta. Malesialainen kosmonautti lentää vuonna 2007 Venäjän avaruusjärjestön Sojuz TMA-10-lennolla elokuussa 2003 tehdyn sopimuksen mukaisesti. Sopimus liittyi Malesian päätökseen ostaa Venäjältä 18 kappaletta Suhoi 30 MKM-hävittäjälentokoneita. Tämä oli merkittävä hyppäys Malesian avaruustoiminnassa. Tämä voi kuitenkin olla ulko- tai sisäpoliittisesti motivoitua ja sitä kautta olla yksittäinen tapahtuma.

Kosmonauttien tulee olla yli 21-vuotiaita ja heillä tulee olla yliopistotutkinto tai kaupallinen tai sotilaallinen lentolupakirja.

Karsinta alkoi 3,5 km juoksulla, joka piti selvittää alle 20 minuutissa. Valituiksi tulivat: Mohammed Faiz Kamaluddin, (34-vuotias Malaysian Airlinesin lentäjä), S Vanajah Siva Subramaniam (35-vuotias nainen, joka on johtava laatutekniikan insinööri), sheikki Muszaphar Shukor (34-vuotias lääkäri) ja Faiz Khaleed (26-vuotias hammaskirurgi, joka työskentelee Malesian asevoimissa). Näistä venäläiset valitsivat kaksi henkilöä, jotka saavat 18-kuukautisen kosmonautin koulutuksen. Toukokuussa 2007 kosmonauttien koulutus Venäjällä päättyi ja koulutetut vierailivat kolme viikkoa NASAn astronauttikoulutuksessa.

Huhtikuun lopussa 2007 AP-tietotoimiston mukaan Malesian avaruusjärjestö on laatinut islamilaiselle avaruuslentäjälle toimintaperiaatteet avaruuslennolla. Avaruusjärjestö oli käynyt neuvotteluja islamin oppineiden kanssa tästä asiasta vuoden ajan ja aiheesta laadittiin ohjekirja. Niissä selvitettiin mm. rukoilijan suunta Mekkaa kohti maata kiertävässä avaruusaluksessa viiden päivittäisen rukouskerran aikana. Ramadanin aikaisen auringonnousun ja -laskun välinen paastokäytäntö avaruuslennolla on myös selvitetty. Jos avaruusruoka ei ole halal - eli islamin sääntöjen mukaan valmistettua - islamilaisen avaruuslentäjän tulee syödä sitä vain nälkiintymisen ehkäisemiseksi. Säällisestä pukeutumisesta on myös säännöt etenkin TV-lähetysten aikana.[2]

Muszaphar Shukor lensi Sojuz TMA-11-lennolla syksyllä 2007 ISS-avaruusasemalle. Kansallisena erikoisuutena esiteltiin teh tarik-juoma ISS-asemalla. Avaruuslentäjä teki malesialaisten yliopistojen valmistelemia kokeita (mm. syöpäsolututkimusta).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]