Maksimilian I (Meksiko)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maksimilian I

Maksimilian I (6. heinäkuuta 1832 Wien19. kesäkuuta 1867 Queretaro) oli Itävallan arkkiherttua ja Meksikon keisari. Maksimilian oli Itävallan keisarin Frans Joosefin nuorempi veli. Hän oli Lombardia-Venetsian kuvernööri, mutta Lombardian irtauduttua Itävallan keisarikunnasta vuonna 1858 hän jäi ilman tehtävää. Kunnianhimoisena miehenä hän ei ollut tyytyväinen asemaansa pelkkänä keisarin nuorempana veljenä, ilman mahdollisuuksia Itävallan kruunuun, ja otti kiitollisena vastaan Napoleon III:n tarjoaman mahdollisuuden saada Meksikon kruunu.

Vaimonsa, belgialaisen prinsessa Charlotten, kannustamana Maksimilian lähti muun perheen varoituksista huolimatta Meksikoon vain huomatakseen, että Napoleonin lupaukset eivät pitäneet paikkaansa. Koko Amerikka oli meksikolaisen presidentin Benito Juárezin puolella, koska amerikkalaiset eivät pitäneet eurooppalaisten sekaantumisesta Amerikan asioihin eivätkä halunneet monarkiaa Amerikkaan. Näin ollen Maksimilian jäi ilman apuvoimia Meksikoon Napoleonin vetäydyttyä ja hänet ammuttiin 19. kesäkuuta 1867 Queretarossa.

Maksimilianin kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Charlotte menetti järkensä ja vietti loput pitkästä elämästään Belgiassa, Laekenin linnassa, missä hän kuoli vasta vuonna 1927.

Ranskalainen taidemaalari Édouard Manet teki Maksimilianin teloituksesta kuuluisan maalauksen Keisari Maksimilianin teloitus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.