Mako

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mako Iwamatsu (マコ 岩松) (10. joulukuuta 193321. heinäkuuta 2006) oli japanilais-amerikkalainen näyttelijä. Hänen isänsä oli kirjailija ja kuvittaja Tarō Yashima. Makon vanhemmat muuttivat Yhdysvaltoihin tämän ollessa pieni, ja Mako itse seurasi toisen maailmansodan jälkeen. Hänestä tuli Yhdysvaltojen kansalainen vuonna 1956.

Monissa hänen rooleissaan hänet esitellään näyttelijäluettelossa pelkällä etunimellään Mako. Makon kuuluisin rooli on elokuvassa Tykkivene Jangtse-joella, josta hän oli ehdolla parhaan miessivuosan Oscar- ja Golden Globe -palkintoihin. Vuonna 1976 hän oli ehdolla Tony-palkintoon parhaasta miespääosasta musikaalissa näytelmästä Pacific Overtures.

Conan-elokuvissa Conan barbaari ja Conan hävittäjä Mako näytteli Conanin velhoavustustajaa. Nouseva aurinko (1993) elokuvassa Makolla oli Yoshida-san:in sivurooli ja (1997) Seitsemän vuotta Tiibetissä elokuvassa Mako näytteli Kungo Tsarongin roolia. Vuonna 2001 hänellä oli rooli elokuvassa Pearl Harbor ja vuonna 2005 cameo elokuvassa Geishan muistelmat.

Makolla on tähti Hollywood Walk of Famella.

Mako kuoli 21. heinäkuuta 2006 ruokatorven syöpään, jota vastaan hän oli taistellut pitkään.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.