Mahendra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mahendra
Nepalin kuningas
Valtakausi 13. maaliskuuta 195531. tammikuuta 1972
Kruunajaiset 2. toukokuuta 1956
Edeltäjä Tribhuvan
Seuraaja Birendra
Syntynyt 11. kesäkuuta 1920
Kathmandu, Nepal
Kuollut 31. tammikuuta 1972 (51 vuotta)
Bharatpur, Nepal
Puoliso Indra
Ratna
Lapset Shanti Singh
Sharada Shah
Birendra
Gyanendra
Shova Sashi
Dhirendra
Suku Shah
Isä Tribhuvan
Äiti Kanti
Uskonto hindulaisuus

Mahendra Bir Bikram Shah Dev (11. kesäkuuta 192031. tammikuuta 1972) oli Nepalin kuningas 19551972 ja brittiarmeijan sotamarsalkka vuodesta 1960. Hän seurasi isäänsä Tribhuvania joka oli vuosia Ranan pääministerisuvun nukkehallitsija.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahendra oli kuningas Tribhuvan Bir Bikram Shah Devin ja kuningatar Kanti Rajya Laxmi Devi Shahin poika. Hän opiskeli yksityisesti valtiotieteitä, taloustieteitä, nepalin kieltä ja kulttuuria ja englantia palatsissa. Mahendra nai Indra Rajya Laxmi Devin 8. toukokuuta 1940 kaksikymmenvuotiaana. He saivat kolme poikaa ja tytärtä, mutta Indra kuoli 1950 ja Mahendra meni uusiin naimisiin hänen nuoremman siskonsa Ratna Rajya Laxmi Devin kanssa.

Vuodet 1950–1951 poikavauva Gyanendra oli nimitettynä kuninkaaksi Tribhuvanin, Mahendran ja poikansa Birendran ollessa maanpaossa. Kun Ranat syrjäytettiin, kuningassuku palasi maahan.

Kuningas Tribhuvanin kuoltua 13. maaliskuuta 1955 sairaalassa Zürichissä Mahendra nousi valtaistuimelle. Hänet kruunattiin 2. toukokuuta 1956.

Mahendran ja ensimmäisen demokraattisesti valitun pääministeri Bishweswar Prasad Koiralan sekä veljensä Matrika Prasad Koiralan valtakamppailu johti kuninkaan vallankaappauksen joulukuussa 1960, jonka jälkeen kuningas hajotti parlamentin ja kielsi puolueet ja vangitsi niiden johtajat. Vuoden 1962 perustuslain pohjaksi luotiin panchayat-järjestelmä, jossa edustajilla ei ollut oikeutta arvostella kuningasta. Vuoden 1963 laki kuitenkin takasi tasa-arvon lain edessä ja maata kehitettiin viisivuotissuunnitelmilla.

Hänen yllätyksellisen kuolemansa jälkeen Birendra nimitettiin kuninkaaksi.

Mahendra oli viimeinen Nepalin kuningas jonka kuoleman jälkeen toteutettiin ns. Katto -rituaali: noin miljoonan euron korvausta vastaan muuan köyhä bramiini saastutti itsensä syömällä rituaalisesti kimpaleen häneltä kiellettyä lihaa johon oli sekoitettu kuninkaan tuhkaa ruumisroviosta; tämän jälkeen uhri esiintyi kuninkaan asussa ympäri kaupunkia ja kaikki solvasivat häntä: edesmennyt kuningas sai papin nuhteettomuuden ja pääsi brahmalaiseen taivaaseen.

Ehtoihin kuului että pappi poistui maasta vartioituna tämän jälkeen.

Uusi kuningas kruunattiin vasta suruajan päätyttyä, siihen asti hän oli sijaishallitsija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]