Maadoittuminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee maadoittumista mietiskelyyn liittyvänä terminä. Maadoituksesta sähköteknisenä terminä on eri artikkeli.

Maadoittuminen (grounding, earthing) on filosofiaan, mietiskelyyn ja itsetutkiskeluun liittyvä termi, jolla pyritään kuvaamaan tilaa, jonka ihminen saavuttaa tietynlaisen meditaation avulla. Maadoituksen pohjana usein on luontomystiikkaan sekoittunut idealistinen käsitys maailmasta, jossa meditoija uskoo pääsevänsä mietiskelyn ja mentaaliharjoitusten avulla yhteyteen luonnon kanssa. Luonnon voimien nähdään rauhoittavan ihmistä ja antavan tämän käyttöön luonnossa virtaavia energioita. Näillä energioilla voidaan uskoa olevan myös parantavia vaikutuksia. Ilmiöstä ei ole tieteellistä näyttöä.[1]

Maadoittuminen on käsitteenä yleistynyt 2010-luvulla ja sen taustalla vaikuttava luontomystinen ideologia voidaan nähdä vastareaktiona kaupungistumiselle. Aatteen kannattajat näkevät ihmisen erkaantumisen luonnosta ihmisten henkisen pahoinvoinnin syynä ja pyrkivät mietiskelyn avuin tavoittamaan ihmisen luonnollista ympäristöä. Teknisesti mietiskelyn kautta maadoittuminen on mahdollista liittää aasialaiseen mielenrauhaa tavoittelevaan meditaatioperinteiseen. Myös Amerikan alkuperäiskansojen tiedetään kuvanneen ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä yliluonnollisin keinoin.

Maadoittumisen taustalla olevat uskomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maadoittajat uskovat, että ilmiöllä voisi olla ihmiselle suotuisia terveysvaikutuksia. Ne voisivat johtua siitä, että maankuoresta virtaa loputtomasti elektroneja ihmisen kehoon. Kehossa näiden elektronien uskotaan käyttäytyvän antioksidanttien tavoin ja sitovan vapaita radikaaleja. Vapaita radikaaleja on kehossa liikaa esimerkiksi tulehdustilassa. Tämän opin perusteella maadoittumisen oletetaan hillitsevän tulehdustiloja elimistössä.

Joitakin epävirallisten tahojen suorittamia kaksoissokkomenetelmällä tehtyjä kokeita ilmiöstä on suoritettu. Niissä saatujen tulosten mukaan terveysvaikutuksia tällä hetkellä voivat olla kortisolitasojen normalisoituminen [2], sekä jännitysten ja epätasapainotilojen väheneminen[3]. Maadoittumisesta on tarjolla vain epävirallisten tahojen suorittamaa tutkimustietoa[4] sekä tietoa yksityisten ihmisten kirjoituksista kokemuksistaan.

Maadoittuminen käytännössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maadoittumiseen perehtyneet ihmiset harrastavat meditointia päivittäin ja pyrkivät näin pitämään itsensä henkisessä tasapainossa. Maadoittajat kuvaavat kokemustaan euforiseksi rentoutumisen tunteeksi, jossa ihminen voi kokea jalkojensa yhtyvän juurien tavoin maahan ja mielensä aukeavan valoisena ja avoimena kohti taivasta. Maadoittumisen avuksi on kehitetty myös apuvälineitä kuten erityisiä meditaatiomattoja sekä englanninkielistä oheiskirjallisuutta. Suomessa maadoitusvälineitä myy mm. eko-kauppa Ruohonjuuri.[5] Maadoittajat uskovat saavansa luonnosta energiaa ja saattavat myös sisustaa kotinsa luontoaiheiseksi sekä kerätä kotiinsa toteemimaisia luontosymboleita kuten kiviä tuomaan energiaa. He voivat myös uskoa saavansa energiaa eläimistä sekä lähiruoasta, kuten vastametsästetystä riistasta.

Maadoittumista on pyritty käyttämään myös itsepuolustuslajeissa energian lähteenä. Itsepuolustukseen erikoistuneet meditoijat uskovat voivansa harjoittelun avulla oppia suuntaamaan maan energioita hyökkääjiään vastaan. Ilmiön uskotaan perustuvan maan energia- ja sähköjännitteisiin. Vastaavista ilmiöistä artikkeita on julkaissut myös National Geographic aasialaisella termillä chi power. Ilmiön toimivuus sekä tieteellinen näyttö ovat kuitenkin edelleen kyseenalaisia, ja harjoittajat ovat itsekin myöntäneet, etteivät he pysty kohdistamaan voimaansa kaikkiin ihmisiin. Chi-voiman käyttöön koulutetaan Yhdysvalloissa sekä Aasiassa kurssein ja yksityisissä opistoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]