MPlayer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MPlayer

MPlayer.svg

MPlayer.png

Kehittäjä MPlayer-kehittäjät
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.0rc4 / 29. tammikuuta, 2011
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Mediasoitin
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GPL
Verkkosivu www.mplayerhq.hu

MPlayer - The Movie Player on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva mediasoitin. Se kehitettiin alkuaan toimivaksi vain Linuxissa, mutta toimii nykyään myös muissa Unix-tyyppisissä käyttöjärjestelmissä sekä mm. Windowsissa. MPlayeria levitetään GNU GPL -lisenssin alaisena, ja sen alkuperäiset tekijät olivat enimmäkseen unkarilaisia.

MPlayer on peruskäyttöliittymältään komentoriviohjelma. Siinä on myös graafinen käyttöliittymä, jota ei kuitenkaan käännetä oletusasetuksilla. Ohjelmapaketti sisältää myös MEncoder-ohjelman, jolla tehdään uudelleenkoodauksia eri mediamuotojen välillä.

MPlayerin sanotaan osaavan toistaa enemmän videomuotoja kuin minkään muun soitto-ohjelman. Siinä on sisäänrakennettuna suuri määrä koodekkeja. Lisäksi se voi tarvittaessa käyttää Microsoft Windowsin konekielisiä DLL-tiedostoja tai vastaavanlaisia Mac OS X:n Intel-version ohjelmakirjastoja median toistoon.

MPlayerissä on sisäänrakennettu tuki mm. seuraaville video- ja äänikoodekeille: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 (ml. H.264), WMV/VC-1, Sorenson, VP6, Theora, MP3, WAV, WMA (v1&v2), Ogg Vorbis, AC-3/A52 (Dolby Digital), AAC, Adoben Flash Video. MPlayer pystyy toistamaan myös DVD:n, VideoCD:n ja SVCD:n sisältöjä sekä käyttämään digi-tv- ja radiokortteja.

Siinä on myös laaja laitteistotuki, ja se pystyy näyttämään kuvaa X11-ikkunassa, tukee XVideo-laajennosta ja OpenGL:ää. Se osaa käyttää myös Linuxin graafista konsolia sekä SDL-kirjastoa ja sen tukemia piirtokeinoja. Windowsissa se tukee DirectX:ää ja Macissä Quartz Compositoria. Jos graafista näyttöä ei ole käytettävissä, videota voi näyttää ASCII-grafiikkana aalib-kirjaston avulla. Äänipuolella MPlayer tukee OSS- ja ALSA-äänirajapintoja sekä useita verkkoläpinäkyviä äänipalvelimia.

MPlayerin kehityksen aloitti Árpád Gereöffy (lyhyemmin A'rpi) vuonna 2000, koska ei löytänyt Linuxille kelvollista mediasoitinta. Ensimmäisen mpg12play-nimisen ohjelman hän kirjoitti puolessa tunnissa libmpeg3-kirjaston ympärille. Pian soittimeen lisättiin Win32 DLL -lataaja avifile-ohjelmasta, jonka jälkeen soittimella pystyi näyttämään mediamuotoja, joille Linuxissa tuolloin ei ollut omaa tukea. Marraskuussa 2000 julkaistiin MPlayerin ensimmäinen versio MPlayer v0.3. Alex Beregszászi on ylläpitänyt MPlayeriä vuodesta 2003.

MPlayer pystyy toistamaan Mozilla/Firefox-selaimissa monia WWW-sivuille upotettuja video- ja äänimuotoja käyttäen Mplayerplug-inia.

Vaihtoehtoisia soittimia Unix-tyyppisille käyttöjärjestelmille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • xine — Tukee myös DVD-valikoita ja -tekstityksiä
  • VLC — Sietää paremmin virheitä toistettavissa tiedostoissa
  • SMPlayer — Käyttäjäystävällinen MPlayeriin perustuva soitin
  • MPlayerXP — Säikeistettyyn ytimeen perustuva tehokkaammin toimiva MPlayerin muunnos

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MPlayer.