MD5Sum

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

MD5Sum on tietokoneohjelma, jonka avulla voidaan tarkastaa ladattujen esimerkiksi iso-tiedostojen virheettömyys ennen niiden polttamista cd-levylle.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MD5sum on ohjelma, joka tarkastaa tiedoston ja laskee siitä 128-bittisen tarkistusluvun (hash). Tämä tieto yksinään ei riitä tiedoston virheettömyyden tarkistukseen, vaan sinulla täytyy olla myös tiedoston tekijän laskema tarkistusluku, joka löytyy aina samasta paikasta kuin ladattava tiedosto (ainakin GNU/Linux-jakelupaketteja koskien). Eli jos lataat jonkun .iso-imagen, tulee sinun myös ladata aina tiedosto, jonka nimi yleensä on MD5SUM, jossa on tekijän laskema tarkistusluku. MD5sum on vakiona lähes kaikissa UNIX-varianteissa käyttöjärjestelmissä, mutta Microsoft Windows käyttöjärjestelmiin se pitää hakea erikseen.

Käyttö UNIX- ja Windows-ympäristöissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse MD5sum ohjelman käyttö on varsin suoraviivaista. Windows ympäristöissä valitse käynnistä→suorita ja kirjoita cmd.exe, jolloin eteesi aukeaa komentokehote. Kehotteessa mene cd-komennolla hakemistoon, jonne latasit tiedoston, ja kirjoita:

md5sum -b tiedostonnimi.iso 

.. ja md5sum antaa sinulle .iso-tiedoston tarkistusluvun, jota voit vertailla tekijän laskemaan tarkistuslukuun. Jos näissä kahdessa on yhtään eroa, on tarkasteltavana oleva tiedostosi viallinen ja sen cd-levylle polttaminen aivan turhaa. Yleensä tarkastuslukujen ero on massiivinen, eikä suinkaan yhden kirjaimen ero tarkistuslukujen välillä.

Toinen tapa tarkistaa md5sum on:

md5sum -c MD5SUMS
debian-40r0-i386-netinst.iso: OK

Tässä verrattiin Debianin netistall.ison md5sum:aa tiedostossa olevaan.

UNIX-ympäristössä ohjelma toimiii täysin samalla tavalla kuin Windows-ympäristössä, mutta voit kirjoittaa yllä olevan tekstin suoraan haluamaasi CLI:n, eikä tarvitse menun kautta käynnistää erillistä komentokehotetta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]