Äänirasia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta MC-rasia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Äänirasia

Äänirasia eli pick-up[1] on levysoittimissa käytettävä sähkömekaaninen anturi, joka muuntaa äänilevyä koskettavan neulan mekaanisen liikkeen sähköiseksi signaaliksi.

Halvemmissa levysoittimissa käytetään yleensä pietsosähköiseen ilmiöön perustuvaa keraamista äänirasiaa, jonka antama signaali on sellaisenaan riittävä vahvistimen suuri-impedanssiseen linjaliitäntään.

Kalliimmissa levysoittimissa käytetään magneettista äänirasiaa, jonka antama signaali on hyvin heikko. Se liitetään vahvistimessa erilliseen Phono-liitäntään, jonka sisäänmenoimpedanssi on 50 kilo-ohmia ja joka suorittaa signaalille niin sanotun RIAA-korjauksen.

Magneettisia äänirasioita on kahta tyyppiä: moving magnet, jossa neulaan kiinnitetty magneetti liikkuu pienen kelan sisällä, ja moving coil, jossa neulaan kiinnitetty kela liikkuu magneettikentässä.[2]

Stereofonisissa äänirasioissa on erilliset anturit vasemmalle ja oikealle kanavalle. Ne on kallistettu toisiinsa nähden 90° kulmaan, kumpikin 45° eri suuntiin äänilevyn tasoon nähden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan Iso tietosanakirja, Otava 1967, osa 6, palsta 1193
  2. Levysoittimen toiminta Hifimaailma. 26.01.2012. Viitattu 19.04.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]