Markku Soikkeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta M. G. Soikkeli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Markku Soikkeli
Markku Soikkeli Åcon-tapahtumassa 2012.
Markku Soikkeli Åcon-tapahtumassa 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt1963
Kansalaisuus suomalainen
Ammatti kirjallisuudentutkija
Puoliso Saara Henriksson
Kirjailija
SalanimiM. G. Soikkeli
Esikoisteos Marsin ikävä ja muita kertomuksia (2007)
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Markku Soikkeli (kirjailijanimi M. G. Soikkeli, s. 1963) on suomalainen kirjallisuudentutkija, kriitikko ja tieteiskirjailija. Koulutukseltaan Soikkeli on filosofian tohtori ja hän on työskennellyt Tampereen yliopistossa Suomen kirjallisuuden assistenttina ja lehtorina. Lisäksi Soikkeli on toiminut Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden lehtorina ja myös vastaavana professorina. Soikkeli toimii myös kriitikkona ja arvostelee elokuvia sekä kirjallisuutta. Soikkeli oli mukana Yle TV1:n ohjelmassa Kirja A & Ö vuoteen 2000 asti.

Kaunokirjailijana Soikkeli käyttää nimeä M. G. Soikkeli. Soikkeli on julkaissut useita novelleja, erityisesti Portti-lehdessä. Hänen novellikokoelmansa Marsin ikävä ja muita kertomuksia ilmestyi 2007 Turbator-kustantamon julkaisemana. Esseekokoelmassaan Hyvästä on helppo pitää (2007) Markku Soikkeli pohtii erilaisia nykyajan yhteiskunnan ja kirjallisuuden uusia ilmiöitä. Hänen ensimmäinen romaaninsa oli Vaskikirjat-kustantamon 2010 julkaisema Kuninkaantekijät.

Soikkeli on ollut vuodesta 2013 vapaa kirjoittaja, kriitikko ja luovan kirjoittamisen opettaja. Hän on kirjoittanut muun muassa scifiä käsittelevät teokset Tieteiskirjallisuuden käsikirja (2015) ja Tieteiselokuvan käsikirja (2016), tutkimuksen rakkauskirjallisuuden historiasta Tuttua lemmentouhua (2016) sekä rakkauselokuvaa käsittelevän Rakkauselokuvan käsikirja (2018).

Vuosille 2020–2022 Soikkeli sai taiteilija-apurahan kulttuurijournalistin työhön. Lehtitekstien lisäksi häneltä ilmestyi vuonna 2020 fantasiaromaani Neljän miekan tanssi, esseekokoelma Suomalainen syykirja ja kirjoitusopas Maailmoja rakentamassa. Seuraavana vuonna häneltä ilmestyi perhepolitiikkaa käsittelevä tieto- ja keskusteluteos Pakollisesti lapselliset ja 2022 eroottisten fantasiarunojen kokoelma Arpapapitar. Vuonna 2023 ilmestyivät novellikokoelma Fantastiset vankilat sekä tietokirja Alfred Hitchcockin elokuvista.

Soikkeli osti 2016 yhdessä puolisonsa Saara Henrikssonin kanssa verkkolehti Illusionistin oikeudet.[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Illusionisti Illusionisti. Viitattu 19.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]