Lysandros

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lysandros (kuoli 395 eaa.) oli spartalainen laivaston komentaja joka kukisti ateenalaiset Peloponnesolaissodan aikana käydyssä Aigospotamoin taistelussa vuonna 405 eaa.

Lysandroksen urasta ei tiedetä mitään ennen vuotta 407 eaa. milloin hänet määrättiin johtamaan Spartan laivastoa niin sanottuna navarkkina. Laivaston päämaja sijaitsi tuolloin oli Efesokessa Jooniassa. Lysandrosta vastaa ateenalaiset lähettivät Alkibiadeen. Jooniassa Lysandros tapasi uuden persialaisen satraapin Kyyroksen joka oli kuningas Dareios II:n poika. Lysandros ja Kyyros tulivat toimeen hyvin yhdessä ja Kyyros lupasi maksaa spartalaisen laivaston soutajien palkat. Vuonna 408 eaa. Lysandroksen johtama laivasto kukisti ateenalaiset Notionin taistelussa. Ateenalaiset komentaja Alkibiades ei ollut itse paikalla ja oli jättänyt laivastonsa kokemattoman avustajansa huostaan.

Kukistettuaan ateenalaiset Lysandros yllytti Joonian kaupunkeja kapinoimaan Ateenaa vastaan. Monissa kaupungeissa valtaan nousi Lysandroksen toimesta hänelle itselleen uskollisia oligarkkisia ryhmiä. Näitä kutsuttiin dekarkkeiksi, koska heitä oli aina kymmenen.

Spartan lain mukaan kukaan ei saanut olla navarkkina kun korkeintaan yhden vuoden. Tästä syystä Lysandroksen oli palattava Spartaan virkakautensa päädyttyä. Vuonna 405 eaa. hänet lähetettiin kuitenkin uudestaan johtamaan laivastoa, tällä kertaa nimellisesti vain sen varakomentajana, mutta käytännössä hän oli laivaston todellinen komentaja. Aigospotamoin taistelussa Lysandros kukisti ateenalaiset perusteellisesti ja tuhosi heidän laivastonsa. Tämän jälkeen Ateena antautui vuonna 404 eaa.

Peloponnesolaissodan jälkeen Lysandros joutui riitaan Spartan kuninkaiden kanssa. Vuonna 399 eaa. Kuningas Agis II:n kuoltua Agesilaios II:a tuli kuningas ehkä Lysandroksen ansiosta. Kun Agesilaios hyökkäsi Persiaa vastaan hän ja Lysandros riitaantuivat ja Lysandroksen oli palattava Spartaan. Korintin sodan aikana Lysandros johti armeijaa Boiotiassa, mutta hän kuoli kun thebalaiset yllättivät hänet Haliartoksen taistelussa.

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.