Lyoness

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyoness Finland Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2011
Toimitusjohtaja Sami Knuutila
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Liikevaihto 1,4 milj. € (2014)
Henkilöstö 7
Kotisivu https://www.lyoness-corporate.com

Lyoness on 50 maassa toimiva ostoyhteisö ja kanta-asiakasohjelma[1]. Sillä on maailmanlaajuisesti noin 150 000 yhteistyöyritystä ja yli 300 000 toimipistettä[2]. Jäseniä Lyonessilla on 15 miljoonaa.[2] Yhtiö on perustettu Itävallassa vuonna 2003[3]. Lyoness International AG:n pääkonttori sijaitsee Buchsissa, St. Gallenin kantonissa, Sveitsissä[3]. Lyoness työllistää kansainvälisesti 1 200 henkilöä.

Lyonessin toiminnan laillisuutta on tutkittu useissa maissa, ja se on tuomittu palauttamaan rahoja jäsenilleen Itävallassa[4][5]. Wienin aluetuomioistuin selvitti Lyoness Europe AG: n huhtikuussa 2016 kaikista Lyonessin Itävallassa harjoittamaa yritystä vastaan esitetyistä syytöksistä. [6][7] Yhtiö on sittemmin haastettu oikeuteen edelleen entisten jäsenten toimesta ja tuomittu palauttamaan 'premium'-jäsenyydestä maksettuja rahoja[8] ja WKSTA (White Collar Crimes and Corruption” Public Prosecutor’s Office) on haastanut Lyonessin oikeuteen toisella rikosnimikkeellä.[9]

Lyonessin jäsenehtoja on kyseenalaistettu ja osia siitä on todettu laittomiksi Puolassa.[10] Huhtikuussa 2016 Lyoness kuitenkin ilmoitti Puolassa tavarataloketju Carrefourin tarjoavan jatkossa ruokamarketeissaan jäsenetuja Lyoness-korttia vastaan.[11] Carrefour on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin tavarataloketju.[12]

Jokaisessa maassa oikeusaste on hyväksynyt toiminnan aloittamisen, laillisena. Maassa ei voi aloittaa toimintaa, ilman oikeuden hyväksyntää ja lupia.

Lyoness Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyoness Finlandin toimiston rakennus Vantaalla.

Lyoness Finland Oy perustettiin joulukuussa 2011. Yhtiön toimisto sijaitsee Vantaalla[13], ja se työllistää seitsemän henkilöä. Lyoness-yhteistyöyrityksiä on Suomessa 501[14] ja kuluttajajäseniä 55 500 (12/2017).lähde?

Liiketoimintamallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyonessilla on kolme liiketoimintamallia: ostoyhteisö, kanta-asiakasohjelma ja monitapamarkkinointi.

Ostoyhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyonessin kuluttajajäsenyys on ilmainen. Jäsenet keskittävät ostojaan Lyoness-yhteistyöyrityksiin, joita löytyy kaikilta toimialoilta. Jäsenedut muodostuvat seuraavasti[15]:

Cashback: ostamalla yhteistyöyrityksestä jäsen saa rahaa takaisin aina 5 prosenttiin asti riippuen yrityksestä ja toimialasta. Kun jäsenelle on kertynyt rahaa omalle Lyoness-tililleen 10 euroa, siirretään summa jäsenen pankkitilille.

Shopping Points: Jokainen yhteistyöyrityksestä tehty ostos kerryttää jäsenille myös Shopping Pointseja, joita voi käyttää yhteistyöyritysten tarjoamiin SP-dealeihin.

Friendship-bonus: Kertomalla Lyonessista ystävälleen jäsenellä on mahdollisuus saada myös Friendship-bonusta kaikista ystävänsä tekemistä ostoista Lyoness-yhteistyöyrityksissä. Bonusta on mahdollisuus saada kahdesta tasosta eli ystävän ja myös ystävän ystävän tekemistä ostoista.

Kanta-asiakasohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteistyöyritykselle Lyoness tarjoaa maailmanlaajuista kanta-asiakasohjelmaa[16]. Ohjelma on suunnattu erityisesti pk-sektorin yrityksille. Yrityksillä on mahdollisuus liittyä Lyonessiin vain kortin vastaanottopisteeksi tai ottaa käyttöönsä koko kanta-asiakasohjelma ja jakaa oman yrityksensä logolla varustettua kanta-asiakaskorttia. Kanta-asiakasohjelman avulla yhteistyöyritys saa työkaluja markkinointiin.

Suosittelumarkkinointi

Lyonessin markkinointiin on jokaisella mahdollisuus osallistua suosittelumarkkinoinnin kautta. Perusajatuksena on kertoa Lyonessin tarjoamista mahdollisuuksista kuluttajille ja potentiaalisille yrityksille. Oman markkinan rakentajalle maksetaan komissiota syntyneestä ostovolyymista omassa ostoyhteisössä.

Suosittelumarkkinointiin Lyoness perusti vuonna 2014 oman tytäryrityksen Lyconetin, jonka tarkoituksena on siis edistää brändia Lyoness.

Monitapamarkkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyoness hyödyntää markkinoinnin eri keinoja liiketoimintansa kehittämiseen. Yrityksen käytössä ovat ainakin seuraavat markkinoinnin keinot.

Suosittelumarkkinointi

Lyonessin markkinointiin on jokaisella mahdollisuus osallistua suosittelumarkkinoinnin kautta. Perusajatuksena on kertoa Lyonessin tarjoamista mahdollisuuksista kuluttajille ja potentiaalisille yrityksille. Oman markkinan rakentajalle maksetaan komissiota syntyneestä ostovolyymista omassa ostoyhteisössä.

Suosittelumarkkinointiin Lyoness perusti vuonna 2014 oman tytäryrityksen Lyconetin, jonka tarkoituksena on siis edistää Lyoness brändiä.

Online ja mobiilimarkkinointi

Lyoness –jäsenille on tarjolla ilmainen mobiilisovellus, josta löytyvät muun muassa lähialueen yhteistyöyritykset tarkkoine sijaintitietoineen, oma Lyoness –kortti, yritysten tarjoamat Shopping Point Dealit, pääsyn Online -kauppoihin ja jäsenen Lyoness tilin saldo.

Nettisivut on käännetty jokaisen maan omalle kielelle. Nettisivujen kautta jäsenellä tai yhteistyöyrityksellä on pääsy omalle profiilisivulleen. Nettisivuilla yhteistyöyrityksillä on myös mahdollista markkinoida omia tuotteittaan.

Perinteinen mediamarkkinointi

Markkinan kehittyessä riittävän suureksi Lyoness tekee myös perinteistä tv- ja kattomainontaa. Näin on tapahtunut muun muassa Itävallassa, Italiassa ja Virossa.

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyonessilla on kaksi omaa hyväntekeväisyysjärjestöä:

Child & Family Foundation -säätiö[17] tukee sosiaalisia ja koulutushankkeita vähäosaisille lapsille ja perheille.

Greenfinity Foundation -säätiö[18] keskittyy ympäristönsuojeluun.

Yrityksen rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyoness International AG -konserniin kuuluu useita kansallisia tytäryrityksiä neljällä eri mantereella[19]. Päätehtävänä on huolehtia Lyoness-jäsenistä, yhteistyöyrityksistä ja markkinointiyhtiö Lyconetin itsenäisistä edustajista kussakin maassa. Lyoness International AG:ta tukee palveluyhtiö Lyoness Group AG, joka vastaa esimerkiksi tuotekehityksestä ja palvelusta.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lyoness International AG (perustettu 2003) sijaitsee Buchsissa, Sveitsissä
  • Lyoness Group AG (perustettu 2003) sijaitsee Grazissa, Itävallassa
  • Lyoness Europe AG (perustettu vuonna 2003) sijaitsee Buchsissa, Sveitsissä.[20]
  • Lyoness America Inc. (perustettu vuonna 2009)[21] ja Lyoness Canada Inc. sijaitsevat New York City:ssä ja Torontossa.
  • Lyoness IMEA SA (perustettu vuonna 2011) sijaitsee Buchsissa, Sveitsissä.[22]
  • Lyoness Asia Limited (perustettu vuonna 2011)[23]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyoness on saanut osakseen kritiikkiä johtuen suosittelumarkkinointiin perustustuvasta liiketoimintamallista. Yhtiön liiketoimintaan on kohdistunut viranomaistutkintaa Australiassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa.

Itävallassa Lyoness on tuomittu palauttamaan 6000€ entiselle jäsenelleen, tuomioistuin totesi yhtiön markkinoinnin olleen harhaanjohtavaa. Mies oli ostanut 3 kpl 2000:n euron Lyoness businesspaketteja joille oli luvattu 18000 euron tuottoja.[4] [5] Sveitsiläisen L’Hebdon julkaiseman uutisen mukaan Lyonessin jäsenille on kerrottu että heidän 3000 Sfr:n sijoituksensa tuottaa heille 25000 Sfr jos he rekrytoivat tarpeeksi uusia jäseniä.[24]

Yhdysvalloissa ja Kanadassa julkaistuista tuloslaskelmista selviää miten Lyonessin käyttäjien tienestit (komissiot) jakautuvat 'käyttäjätasojen' mukaan. Jäsenten tienestien mediaani on 0.035€ ($0,04) mutta keskiarvo silti 98e. Lähes puolet (46%) käyttäjistä tienaa 0€ kun rahat valuvat korkeilla 'tasoilla' oleville käyttäjille, joita on alle 1% jäsenistöstä.[25]

Portugalissa paikallinen kuluttajansuojaviranomainen on kehottanut ihmisiä välttämään Lyonessin tytäryhtiötä Lyconetiä, koska se vaikuttaa heidän mukaansa pyramidihuijaukselta.[26][27]

Syyskuussa 2014 Norjan rahapelitarkastuslaitos lopetti tutkinnat Lyonessia kohtaan todettuaan sen liiketoiminnan lailliseksi.[28] Vuonna 2017 sama viranomainen haastoi Lyonessin uudelleen oikeuteen todeten sen edelleen olevan laiton pyramidihuijaus.[29]

Joulukuussa 2015 Ruotsissa tutkinnat Lyonessia kohtaan lopetettiin, kun liiketoiminta todettiin lailliseksi.[30]

Marraskuussa 2015 Itävallan rikostuomioistuin luopui kaikista syytteistä Lyoness Europe AG:ta ja sen toimitusjohtaja Hubert Freidlia kohtaan. Syyttäjä valitti tuomiosta, mutta huhtikuussa 2016 Wienin aluetuomioistuin kumosi syytteet uudelleen eikä kyseisestä tuomiosta voi enää valittaa.[6][31] Yhtiötä vastaan on kuitenkin nostettu uusia kanteita vuosien 2016 ja 2017 aikana, mutta niiden käsittely on kesken.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Countries and Continents - Where is Lyoness active? lyoness-corporate.com. Arkistoitu 10.5.2016. Viitattu 11.2.2016.
  2. a b Lyoness Growth - Information about the expansion lyoness-corporate.com. Arkistoitu 5.8.2016. Viitattu 11.2.2016.
  3. a b Lyoness Corporate Structure - Organigramm lyoness-corporate.com. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 11.2.2016.
  4. a b Kid Möchel: Einkaufsgemein­schaft Lyoness verliert Prozess kurier.at. 19.01.2016. (saksaksi)
  5. a b Lyoness found guilty of deceptive business practices (Austria) behindmlm.com. 21.01.2016. (englanniksi)
  6. a b Lyoness kein Pyramidensystem ots.at. Viitattu 16.5.2016.
  7. Press Releases - News and developments www.lyoness-corporate.com. Arkistoitu 8.5.2016. Viitattu 16.5.2016.
  8. Swiss court rules Lyoness a Ponzi scheme, affiliate contracts invalid
  9. New criminal charges against Lyoness and Freidl in Austria
  10. http://behindmlm.com/companies/lyoness/lyoness-terms-and-conditions-illegal-in-poland/
  11. Lyoness: Lyoness | News: Więcej korzyści przy zakupach kartą Cashback w sklepach Carrefour! Lyoness. Viitattu 16.5.2016.
  12. Presentation of the Group CARREFOUR. Viitattu 16.5.2016.
  13. Lyoness | Yhteystiedot Lyoness. Viitattu 11.2.2016.
  14. https://www.lyoness.com/fi-fi/search?area=2&ft=Basic&c=FI&cp=0&s=Default
  15. Lyoness | Sinun Lyoness ostosetusi Lyoness. Viitattu 11.2.2016.
  16. Marketing for your business www.cashback-solutions.com. Viitattu 6.4.2016.
  17. Lyoness Child & Family Foundation LYONESS Child & Family Foundation. Arkistoitu 9.4.2016. Viitattu 11.4.2016.
  18. Together for our World. A Future Together | Lyoness Greenfinity Foundation www.lyoness-gff.org. Arkistoitu 13.4.2016. Viitattu 11.4.2016.
  19. Lyoness Corporate Structure - Organigramm www.lyoness-corporate.com. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 27.4.2016.
  20. http://www.monetas.ch/htm/647/de/Firmendaten-LYONESS-EUROPE-AG.htm?subj=1781583
  21. http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=215889149
  22. http://www.monetas.ch/htm/647/de/Firmendaten-Lyoness-IMEA-SA.htm?subj=2183904
  23. http://www.lyoness.com/en-US/Press/Press-Releases/PressRelease-Items/Lyoness-opens-regional-office-in-New-Zealand/
  24. “Lyoness ou l’argent facile” (Arkistoitu – Internet Archive), “L’Hebdo”, Februari, 2012
  25. “Lyoness Income Disclosure Statement 2012”, “Lyoness Official Website”, June 8, 2013
  26. http://behindmlm.com/companies/lyoness/lyoness-warning-portuguese-consumer-protection-assoc/
  27. Pedro Rainho: Lyoness: Deco aconselha ‘prudência’ sol.sapo.pt. 23.03.2016. Viitattu 13.06.2016. (portugaliksi)
  28. Lyoness ingen ulovleg pyramide i dag - Lotteri- og stiftelsestilsynet Lotteri- og stiftelsestilsynet. Arkistoitu 3.6.2016. Viitattu 16.5.2016. nb-NO
  29. Lotteri- og stiftelsestilsynet: Lyoness lottstift.no. 14.07.2017. Arkistoitu 2.9.2017. Viitattu 2.9.2017.
  30. Förundersökningen mot Lyoness nedlagd - Lotteriinspektionen www.lotteriinspektionen.se. Arkistoitu 6.2.2016. Viitattu 16.5.2016.
  31. Kleine Zeitung GmbH & Co KG: Wien - Straflandesgericht: Lyoness ist kein Pyramidenspiel Kleine Zeitung. Viitattu 16.5.2016. de-DE

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]