Luostarinmäen käsityöläismuseo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luostarinmäen käsityöläismuseo
Turun käsityöläismuseo.jpg
Perustettu 1940
Sijainti Turku
Vierailijoita vuodessa noin 40 000 vuosittain
Johtaja Vs. museopalvelujohtaja Olli Immonen
Kotisivut http://www.turku.fi/Public/default.aspx?nodeid=4550

Luostarinmäen käsityöläismuseo on Turun keskustassa Vartiovuoren kupeessa sijaitseva ulkoilmamuseo. Hallinnollisesti museo kuuluu Turun museokeskukseen. Museo käsittää 18 korttelia, joiden yli kolmessakymmenessä alkuperäisillä paikoillaan säilyneissä puutaloissa esitellään perinteisten kaupunkikäsityöläisten verstaita ja asumuksia ja sitä kautta suomalaisia rakennusperinteitä, puun käyttöä sekä 1800- ja 1900-luvuilla eläneiden suomalaisten käsityöläisten arkielämää. Esillä on muun muassa merimiehen ja kirvesmiehen talo, kellosepän verstas ja tupakantekijän talo.

Museossa on oma posti sekä pieni kauppa, josta voi ostaa vanhan ajan makeisia ja suomalaisia käsityötuotteita. Vanhojen 1800-luvun aikaisten asumusten lisäksi esillä on 1960-luvulla museossa asuneiden miesten talo, sekä museoalueen viimeisen asukkaanlähde?, 1980-luvulla kuolleen vanhan naisen yksiö. Luostarinmäen käsityöläismuseo avattiin yleisölle 29. kesäkuuta 1940.

Luostarinmäen alueen ensimmäiset talot nousivat 1700-luvun lopulla tuolloisen kaupungin ulkoreunalle alemman keskiluokan ja käsityöläisten asuinalueeksi. Vanhin tontti mitattiin 1789 ja nuorin 1803. Käytännössä asuinalue on ollut 1800-luvun alussa tietynlainen slummi. Vuoden 1827 Turun palolta pelastunut alue sijaitsi syrjässä Vartiovuoren kupeessa, joka oli tuohon aikaan pelkkää kalliomaastoa, minka vuoksi kipinät eivät päässeet leviämään Luostarinmäen katoille.

Palosta selvinneet rakennukset määrättiin purettavaksi C. L. Engelin asemakaavassa. Ajatukset alueen säilyttämisestä ja käsityöläismuseon perustamisesta kuitenkin johtivat museon perustamiseen ja museo avattiin yleisölle 29. kesäkuuta 1940. 1943 museossa järjestettiin ensimmäiset Käsityötaidon päivät, joka on sittemmin laajentunut elokuun lopulla järjestettäväksi kansainvälisesti tunnetuksi Käsityötaidon viikoksi.

Museon tekee maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen se, että alueen taloja ei ole koottu paikalle muualta vaan ne ovat alkuperäisinä alkuperäisillä paikoillaan. Muualta maailmasta ei samanlaista alkuperäistä kokonaisuutta löydy. Museolle on myönnetty F.I.J.E.T.:n kansainvälinen matkailupalkinto Kultainen omena 1984 ainoana pohjoismaissa. Yhdessä Vartiovuorenmäen ja Turun akatemian observatorion kanssa se on myös yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.[1]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luostarinmäen käsityöläismuseo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vartiovuorenpuisto, Turun Akatemian observatorio ja Luostarinmäen käsityöläiskorttelit Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]