Luontaiselinkeino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saamelaista poronhoitoa 1900-luvun alusta kuvaava maalaus

Luontaiselinkeino on elinkeinon harjoittamista, joka perustuu luonnonvarojen taloudelliselle hyödyntämiselle.[1] Tarkemmin termillä viitataan sellaisiin elinkeinoihin, jotka nojaavat luonnon jatkuvaan tuottokykyyn perustuviin luonnonvaroihin. Laajimmassa mielessä termi käsittäisi siis myös maatalouden.[2] Yleensä luontaiselinkeinolla tarkoitetaan kuitenkin sellaisia luonnonvarojen hyödyntämiseen perustuvia perinteisiä elinkeinoja, joissa ihminen ei erityisen aktiivisesti osallistu tuotantoprosessiin, vaan hyödyntää pikemmin luonnon omaa tuottokykyä. Tämän kaltaisia elinkeinoja ovat esimerkiksi kalastus, metsästys, marjastus ja porotalous.

Luontaiselinkeinot laissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luontaiselinkeino on Suomessa myös lakitermi. Tällöin se viittaa erityisesti Pohjois-Suomessa harjoitettavaan porotalouteen ja muihin, erityisesti saamelaisväestön harjoittamiin perinteisiin elinkeinoihin, jotka perustuvat alueen luonnonvarojen hyödyntämiselle. Lain tarkoittamien luontaiselinkeinojen ulkopuolelle rajataan esimerkiksi maanviljelys.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja www.kielitoimistonsanakirja.fi. Viitattu 5.9.2023.
  2. Oikeustiede:luontaiselinkeino – Tieteen termipankki tieteentermipankki.fi. Viitattu 5.9.2023.
  3. Edita Publishing Oy: FINLEX ® - Ajantasainen lainsäädäntö: Laki porotalouden ja luontaiselinkeinojen… 986/2011 www.finlex.fi. Viitattu 5.9.2023.