Harmaat Satamat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lunin lahti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harmaat Satamat (sindariksi Mithlond) on haltioiden satama J. R. R. Tolkienin luoman Keski-Maan fantasiamaailman luoteisosassa, Lhûnin lahden rannalla.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Beleriandin haltiat, jotka päättivät jäädä Keski-Maahan Morgothin kanssa käydyn sodan jälkeen, perustivat Harmaat Satamat Toisen Ajan alussa. Myöhemmin haltiat käyttivät Harmaita Satamia lähteäkseen Keski-Maasta Valinoriin. Harmaat Satamat olivat osa Lindonia, Gil-galadin, Keski-Maan viimeisen Noldorin Korkean Kuninkaan, hallitsemaa kuningaskuntaa.

Keski-Maan kartan mukaan Harmaat Satamat sijaitsevat paikassa, jossa Lhûn-joki laskee Lhûnin lahteen Eriadorissa. Harmaiden Satamien vieressä sijaitsevat myös Forlond (pohjoinen satama) ja Harlond (eteläinen satama) lahden pohjois- ja eteläpuolilla vastaavasti.

Haltioiden lisäksi myös Bilbo Reppuli ja Frodo Reppuli lähtivät Valinoriin Harmaista Satamista. Myöhemmin myös Samvais Gamgi lähti Valinoriin (käytettyään myös itse Valtasormusta, vaikkakin vain lyhyen aikaa vuonna 1484 Konnun ajanlaskun mukaan (vuonna 61 Neljättä Aikaa).

On epäselvää, mikä Keski-Maan haltioiden kohtalo oli Neljännellä Ajalla, ja kuinka pitkään Círdan ja hänen väkensä olivat Harmaissa Satamissa ja jatkoivat suurten laivojen rakentamista, jotka kuljettivat haltioita Valinoriin.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.