Lunawood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oy Lunawood Ltd
Tunnuslause Love for the Forest
Osake Yksityinen osakeyhtiö
Perustettu 1986 [1]
Perustaja Aulis Kärkkäinen
Olavi Kärkkäinen [1]
Toimitusjohtaja Arto Halonen [1]
Kotipaikka Lahti
Toimiala Muu rakennuspuusepäntuotteiden valmistus [1]
Tuotteet Lämpöpuu [1]
Liikevaihto Laskua 49 milj. euroa (2019) [1]
Henkilöstö 80 [1]
Tytäryhtiöt Lunacomp Oy [2]
Kotisivu [1]

Oy Lunawood Ltd on suomalainen lämpöpuutuotteita valmistava yritys. Se työllistää noin 140 henkeä Iisalmen ja Kaskisten tuotantolaitoksilla, Lahden pääkonttorissa sekä vientimarkkinoilla. Yrityksen vuotuinen tuotantokapasiteetti on 160 000 m3, josta suurin osa menee vientiin. Lämpöpuutuotteet valmistetaan puuraaka-aineesta, joka on peräisin PEFC-sertifioidusta suomalaisesta metsästä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lunawood Oy Ltd on veljesten Aulis ja Olavi Kärkkäisen 1986 perustama yritys. Lunawood aloitti pienenä perheyrityksenä vain yhdeksän työntekijän voimin lämpöpuun tuotannon vuonna 2001. Veljekset Aulis ja Olavi Kärkkäinen viimeistelivät pitkän yrittäjäuransa luomalla Lunawood-brändin ennen jäämistään eläkkeelle 2010. Tuolloin Lunawoodin pääomistajaksi vaihtui Capman Oyj:n hallinnoimat rahastot. Pääomistajan lisäksi Lunawoodilla oli tuolloin useita pienosakkaita. Vuoden 2019 lopussa Accent Equity 2017 L.P sijoitusrahasto osti Lunawoodin tukeakseen sen kansainvälistä kasvua.

Nykyhetki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lunawood on kasvanut viime vuosina nopeaan tahtiin. Yrityksen tuotteita viedään noin kuuteenkymmeneen maahan. Vuonna 2007 Lunawood oli Kauppalehti Option Kasvuyritysten Top 100 -listan ensimmäisellä sijalla. Vuonna 2019 Lunawood valittiin Kasvu Open kilpailun voittajaksi. Vuonna 2020 Kauppalehti myönsi Lunawoodille Kestomenestyjä 2016-2020 -sertifikaatin.

Pääomasijoittaja Accent Equity 2017 L.P. sijoitusrahasto teki 29.12.2019 sopimuksen Lunaholder Oy:n osakkeiden ostamisesta CapManilta ja muilta vähemmistöosakkailta. Yrityksen johdon avainhenkilöt jatkavat edelleen vähemmistöosakkaina.

Yrityksen johto ja myynti sijaitsevat Lahdessa. Tehtaat sijaitsevat Iisalmessa, Kaskisissa ja Hammaslahdessa lähellä Joensuuta.

Lämpöpuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puun lämpömodifiointi parantaa puun ominaisuuksia laajentaen näin sen käyttömahdollisuuksialähde?. Lämpökäsittelyn ansioista puun sään- ja lahonkestävyys sekä mitta- ja muotopysyvyys paranevat olennaisestilähde?. Käyttökohteita ovat mm. terassit, ulkoverhoukset ja sisustus.

Lämpöpuukomposiitti TWPC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lunawood lämpöpuukomposiitin tiheys on noin kolminkertainen verrattuna suomalaisen männyn tiheyteen ja tästä määrästä 2/3 on lämpöpuukuitua ja 1/5 CIRCO®-polypropeenikierrätysmuovia. Korkea puukuitupitoisuus ja lämpöpuun luontainen elämättömyys tekevät lämpöpuukomposiitista mitta- ja muotopysyvän vuosikymmeniksi eteenpäin.lähde?

Lämpöpuukuitu saadaan yhtiön lämpöpuutuotantoprosessin sivutuotteena. Luna TWPC on myrkytön ja PVC-vapaa tuote, joka on valmistettu 85% uusioraaka-aineestalähde?. Rakennusjätteen ylijäämän voi polttaa puun tavoin tai hävittää energiajätteen mukana.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Lunawood Oy Ltd Fonecta Finder. Viitattu 29.4.2010.
  2. Angeria, Kari: Sijoittaja osti Lunawoodin. Savon Sanomat, 30.4.2010, s. 11.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]