Lumirae

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kourallinen lumirakeita.

Lumirae on kiinteä himmeänvalkoinen pyöreähkö sadepartikkeli. Se monesti rikkoutuu, kun sataa maahan. Lumirae syntyy pilvissä huurtumalla kun alijäähtyneet pilvipisarat tarttuvat jääkiteen tai lumihiutaleen pintaan.[1]

Ulkonäöltään lumirae voi muistuttaa styroxinpalaa tai raejuustoa.

Lumirakeen läpimitta on 1–5 mm. Ukkosen syntyyn oletetaan tarvittavan lumirakeita tavallisten rakeiden lisäksi. Lumirakeiden synty alkanee kohoavassa kumpupilvessä korkeuksilla, joissa pilven lämpötila laskee −10 ... −20 asteeseen, eli noin 5 km:n korkeudessa. Jääkiteitä syntyy viimeistään −20 °C:ssä 6 km:n korkeudessa.lähde? Vesi ei siis pilvessä jäädy heti viiletessään nollaan celsiukseen, vaan muuttuu alijäähtyneeksi vedeksi. Erään teorian mukaankenen mukaan? ukkospilven sähkövaraus syntyy rakeiden ja lumirakeiden törmätessä ja hangatessa toisiaan, jään eri kidemuodot varautuvat eri tavoin. Lämpötilan ollessa alle −15 astetta lumirae varautuu negatiivisesti, ja rae positiivisesti.lähde?

Pilvet tuottavat muitakin raetta muistuttavia jääkidemuodostumia. Jääjyväset ovat jäätyneitä vesipisaroita. Jäärakeet ovat varsinaisia rakeita, jotka kasvavat lumirakeista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Snow pellets AMS Glossary of meteorology.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]