Luettelo yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailujen ennätyksistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailuja on järjestetty useissa Euroopan maissa; ennätyksiä on rikottu useissa kaupungeissa.

Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1934. Kilpailuja on järjestetty pääasiassa neljän vuoden välein, kunnes vuoden 2010 jälkeen kilpailuja alettiin järjestää joka toinen vuosi.

Eniten kisaennätyksiä hallussaan on Isolla-Britannialla, yhdeksän. Ison-Britannian kisaennätyksistä seitsemän on miesten lajeista. Seuraavaksi eniten kisaennätyksiä on hallussaan Venäjällä (8), Itä-Saksalla (7) ja Ranskalla (5). Marita Koch on ainoa urheilija, jolla on hallussaan useampia kisaennätyksiä; 400 metrin juoksun sekä 4 × 400 metrin viestijuoksun (Itä-Saksan joukkueessa) ennätykset ovat Kochin hallussa. Ranskan joukkueen vuoden 1990 kilpailuissa juoksema 4 × 100 metrin viestijuoksun Euroopan-mestaruuskilpailujen ennätys oli myös maailmanennätys.

Vuoden 2006 yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailuissa Göteborgissa tehtiin yhteensä kymmenen uutta kilpailuennätystä. Barcelonassa 2010 tehtiin seitsemän uutta kisaennätystä ja sivuttiin yhtä.

Miesten ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Portugalia edustavalla Francis Obikwelulla on hallussaan 100 metrin juoksun Euroopan-ennätys.
Harald Schmidillä oli myös hallussaan 400 metrin aitajuoksun Euroopan-ennätys.
110 metrin aitajuoksun nykyinen Euroopan-mestaruuskilpailujen ennätysmies Colin Jackson voitti yhteensä neljä Euroopan-mestaruutta.

Päivitetty 6.9.2014

Laji Ennätys Nimi Kansallisuus Kilpailut
100 metrin juoksu 9,99 s  Francis Obikwelu Portugalin lippu Portugali 2006 Göteborg
200 metrin juoksu 19,85 s  Konstantinos Kenteris Kreikka 2002 München
400 metrin juoksu 44,52 s  Iwan Thomas Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
800 metrin juoksu 1.43,84 min  Olaf Beyer  Itä-Saksa 1978 Praha
1 500 metrin juoksu 3.35,27 min  Fermín Cacho Espanjan lippu Espanja 1994 Helsinki
5 000 metrin juoksu 13.10,15 min  Jack Buckner Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1986 Stuttgart
10 000 metrin juoksu 27.30,99 min  Martti Vainio Suomen lippu Suomi 1978 Praha
Maraton 2.10.31 t  Martín Fiz Espanjan lippu Espanja 1994 Helsinki
110 metrin aitajuoksu 13,02 s  Colin Jackson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
400 metrin aitajuoksu 47,48 s  Harald Schmid  Länsi-Saksa 1982 Ateena
3 000 metrin estejuoksu 8.07,87 min  Mahiedine Mekhissi-Benabbad Ranskan lippu Ranska 2010 Barcelona
4 × 100 metrin viestijuoksu 37,79 s  Max Moriniere
Daniel Sangouma
Jean-Charles Trouabal
Bruno Marie-Rose
Ranskan lippu Ranska 1990 Split
4 × 400 metrin viestijuoksu 2.58,22 min  Paul Sanders
Kriss Akabusi
John Regis
Roger Black
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1990 Split
20 kilometrin kävely 1.18.37 t  Francisco Fernández Espanjan lippu Espanja 2002 München
50 kilometrin kävely 3.32.33 t  Yohann Diniz Ranskan lippu Ranska 2014 Zürich
Korkeushyppy 236 cm  Andrei Silnov Venäjän lippu Venäjä 2006 Göteborg
Seiväshyppy 600 cm  Rodion Gataullin Venäjän lippu Venäjä 1994 Helsinki
Pituushyppy 847 cm  Christian Reif Saksan lippu Saksa 2010 Barcelona
Kolmiloikka 17,99 m  Jonathan Edwards Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
Kuulantyöntö 22,22 m  Werner Günthör Flag of Switzerland.svg Sveitsi 1986 Stuttgart
Kiekonheitto 68,87 m  Piotr Małachowski Puolan lippu Puola 2010 Barcelona
Moukarinheitto 86,74 m  Juri Sedyh Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 1986 Stuttgart
Keihäänheitto 89,72 m  Steve Backley Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
Kymmenottelu 8811 pist.  Daley Thompson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1986 Stuttgart

Naisten ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Saksalaisilla naisilla, kuten Kirsten Emmelmannilla sekä Marita Kochilla, oli hallussaan monia ennätyksiä.
Seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva on rikkonut maailmanennätyksen monta kertaa.

Päivitetty 6.9.2014

Laji Ennätys Nimi Kansallisuus Kilpailut
100 metrin juoksu 10,73 s  Christine Arron Ranskan lippu Ranska 1998 Budapest
200 metrin juoksu 21,71 s  Heike Drechsler  Itä-Saksa 1986 Stuttgart
400 metrin juoksu 48,16 s  Marita Koch  Itä-Saksa 1982 Ateena
800 metrin juoksu 1.55,41 min  Olga Minejeva Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 1982 Ateena
1 500 metrin juoksu 3.56,91 min  Tatjana Tomašova Venäjän lippu Venäjä 2006 Göteborg
5 000 metrin juoksu 14.54,44 min  Elvan Abeylegesse Turkin lippu Turkki 2010 Barcelona
10 000 metrin juoksu 30.01,09 min  Paula Radcliffe Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 2002 München
Maraton 2.25.14 t  Christelle Daunay Ranskan lippu Ranska 2014 Zürich
100 metrin aitajuoksu 12,38 s  Jordanka Donkova Bulgarian lippu Bulgaria 1986 Stuttgart
400 metrin aitajuoksu 52,92 s  Natalja Antjuh Venäjän lippu Venäjä 2010 Barcelona
3 000 metrin estejuoksu 9.17,57 min  Julija Zarudneva Venäjän lippu Venäjä 2010 Barcelona
4 × 100 metrin viestijuoksu 41,68 s  Silke Möller
Katrin Krabbe
Kerstin Behrendt
Sabine Günther
 Itä-Saksa 1990 Split
4 × 400 metrin viestijuoksu 3.16,87 min  Kirsten Emmelmann
Sabine Busch
Petra Müller
Marita Koch
 Itä-Saksa 1986 Stuttgart
20 kilometrin kävely 1.26.42 t  Olimpiada Ivanova Venäjän lippu Venäjä 2002 München
Korkeushyppy 203 cm  Tia Hellebaut
Venelina Veneva
Blanka Vlašić
Belgian lippu Belgia
Bulgarian lippu Bulgaria
Kroatia
2006 Göteborg
2006 Göteborg
2010 Barcelona
Seiväshyppy 480 cm  Jelena Isinbajeva Venäjän lippu Venäjä 2006 Göteborg
Pituushyppy 730 cm  Heike Drechsler  Itä-Saksa 1990 Split
Kolmiloikka 15,15 m  Tatjana Lebedeva Venäjän lippu Venäjä 2006 Göteborg
Kuulantyöntö 21,69 m  Vita Pavlyš Ukrainan lippu Ukraina 1998 Budapest
Kiekonheitto 71,36 m  Diana Sachse  Itä-Saksa 1986 Stuttgart
Moukarinheitto 78,76 m  Anita Włodarczyk Puolan lippu Puola 2014 Zürich
Keihäänheitto 67,47 m  Mirela Maniani Kreikka 2002 München
Seitsenottelu 6823 pist.  Jessica Ennis Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 2010 Barcelona

Ennätykset maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Miehet Naiset Yhteensä
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 7 2 9
Venäjän lippu Venäjä 2 6 8
 Itä-Saksa 1 6 7
Ranskan lippu Ranska 3 2 5
Espanjan lippu Espanja 3 0 3
Bulgarian lippu Bulgaria 0 2 2
Kreikka 1 1 2
Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 1 1 2
Puolan lippu Puola 1 1 2
Belgian lippu Belgia 0 1 1
Kroatia 0 1 1
 Länsi-Saksa 1 0 1
Portugalin lippu Portugali 1 0 1
Saksan lippu Saksa 1 0 1
Suomen lippu Suomi 1 0 1
Flag of Switzerland.svg Sveitsi 1 0 1
Turkin lippu Turkki 0 1 1
Ukrainan lippu Ukraina 0 1 1

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]