Luettelo yhdistelmäsanoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Tämä on luettelo yhdistelmäsanoista eli kontaminaatioista. Luettelon sanoista useimmat ovat alkuperältään englanniksi, mutta joko ne ovat vakiintuneet suomenkieleen tai niitä käytetään sekä suomenkielisissä asiayhteyksissä että kansainvälisesti. Osa sanoista on yritysten tai vastaavien nimiä, ammattitermejä tai peräisin viihde- tai populaarikulttuuri-yhteyksistä.

Siirry kirjaimeenA B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • avioniikka, engl. sanoista aviation ja electronics → avionics

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bionicle, engl. sanoista biological ja chronicle
  • bioniikka, engl. sanoista biology ja electronics → bionics
  • bitti, engl. sanoista binary ja digit
  • blaxploitaatio, engl. sanoista black ja exploitation → blaxploitation
  • blogi, engl. sanoista web ja log → blog
  • Bollywood, sanoista Bombay ja Hollywood
  • britcom, brittikomedia eli britcom, yhdistelmä engl. sanoista British ja comedy
  • brunssi, engl. breakfast and lunch → brunch

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Compaq, engl. sanoista compatibility and quality

D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Debian, yhdistelmä Ian Murdockin ja hänen tyttöystävänsä Debra Lynnin nimistä

E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Email, engl. sanoista electronic ja mail

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • fanzine, engl. sanoista fan ja magazine
  • finglish, engl. sanoista Finnish ja English
  • Fleshlight, engl. sanoista flashlight ja flesh
  • Fortran, engl. sanoista formula ja translator
  • freeware, engl. sanoista free ja software

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • genomi, engl. sanoista gene ja chromosome → genome

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • hubotti, engl. sanoista human ja robot

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Intel, engl. sanoista integrated ja electronics
  • internet, engl. sanoista international ja network

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • napalm, sanoista nafteeni- ja palmitiinihappo
  • netiketti, sanoista netti ja etiketti

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • seksploitaatio, engl. sanoista sex and exploitation → sexploitation
  • sellofaani, engl. sanoista cellulose ja diaphane → cellophane
  • shareware, engl. sanoista share ja software
  • sitcom, tilannekomedia eli sitcom, engl. sanoista situation ja comedy
  • smog, engl. sanoista smoke ja fog
  • Sony, latinan sanasta sonus (ääni) ja englannin sanasta sunny (aurinkoinen)
  • spork, engl. sanoista spoon and fork
  • sysop, engl. sanoista system and operator

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tansania, yhdistelmä nimistä Tanganjika ja Sansibar
  • telex, engl. sanoista teleprinter ja exchange
  • transponderi, engl. sanoista transmitter ja responder

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]