Luettelo vuoden 1996 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo vuoden 1996 miehittämättömistä avaruuslennoista. Vuonna 1996 tehtiin 66 onnistunutta miehittämättömän aluksen laukaisua, jotka kuljettivat noin sata avaruusalusta radoilleen. Laukaisuista epäonnistui 7. Täten kantorakettien luotettavuus oli edelleen vain noin 90%: joka kymmenes laukaisu päätyi sekä kantoraketin että sen kuljettamien satelliittien tuhoon.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Aluksen omistaja Kantoraketti, laukaisupaikka
Tammikuu (5 onnistunutta laukaisua)
13. Spartan 206-F1 (OAST-Flyer) Shuttle Cape Canaveral LC-39B
13. PAS 3R -> Intelsat 3R MEASAT 1 Ariane-44L H10-3 Kourou
14. Koreasat 2 (Mugunghwa 2) Delta-7925 Cape Canaveral
16. Kosmos 2327 (Parus #85) Paikannussatelliitti Venäjä Kosmos-3M Plesetskin kosmodromi
25. Horizont 31 (Horizont 43L) Venäjä Proton-K Blok-DM-2 Baikonurin kosmodromi
Helmikuu (7 onnistunutta laukaisua, 1 epäonnistuminen)
1. Palapa C1 -> Anatolia 1 -> Paksat 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Atlas-2AS Cape Canaveral
5. N-Star b Ariane-44P H10-3 Kourou
17. NEAR (Discovery 2) Asteroidiluotain NASA Delta-7925-8 Cape Canaveral
19. Gonets-D1 1 Kosmos 2328 (Strela-3 #113) Tsiklon-3 Plesetskin kosmodromiLC-32/1 (yhteislaukaisu)
19. Gonets-D1 2 Kosmos 2329 (Strela-3 #114) Tsiklon-3 Plesetskin kosmodromiLC-32/1 (yhteislaukaisu)
19. Gonets-D1 3 Kosmos 2330 (Strela-3 #115) Tsiklon-3 Plesetskin kosmodromiLC-32/1 (yhteislaukaisu)
19. Raduga 33 (Gran 44L) Venäjä Proton-K Blok-DM-2 Baikonurin kosmodromi, osittainen epäonnistuminen=?
22. CTSS 1R Shuttle Cape Canaveral
24. Polar Tiedesatelliitti (aurinko) NASA Delta-7925-10 Vandenberg
Maaliskuu (5 onnistunutta laukaisua)
9. REX 2 (P94-2) Pegasus-XL Vandenberg
14. Intelsat 707 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Ariane-44LP H10-3 Kourou
14. Kosmos 2331 (Yantar-4K2 #73, Kobalt #73) Venäjä Sojuz-U Plesetskin kosmodromi
21. IRS P3 ISRO PSLV, Intia
27. Navstar-2A 16 (GPS 33, USA 117) Paikannussatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat Delta-7925 Cape Canaveral
Huhtikuu (8 onnistunutta laukaisua)
3. Inmarsat-3 F1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Inmarsat Atlas-2A Cape Canaveral
8. Astra 1F Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Proton-K Blok-DM3 Baikonurin kosmodromi
20. M-Sat 1 (AMSC 2) Ariane-42P H10-3 Kourou
23. Priroda Proton-K Baikonurin kosmodromi
24. MSX Tähtien sota-ohjelman satelliitti USAF Delta-7920-10 Vandenberg
24. Kosmos 2332 (Taifun-1Yu #14, Yug #14) Kosmos-3M Plesetskin kosmodromi
24. Mercury 2 (USA 118) Titan-4(01)A Centaur-T Cape Canaveral
30. SAX (BeppoSAX) Tiedesatelliitti (röntgen) ASI, Italia Atlas-1 Cape Canaveral
Toukokuu (7 onnistunutta laukaisua, 1 epäonnistunut)
5. Progress-M 31 Rahtialus Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U Baikonurin kosmodromi
12. SLDCOM 4 (USA119) Titan-4(03)A Vandenberg (yhteislaukaisu)
12. NOSS-2 4A (USA 120) Titan-4(03)A Vandenberg (yhteislaukaisu)
12. NOSS-2 4B (USA 121) Titan-4(03)A Vandenberg (yhteislaukaisu)
12. NOSS-2 4C (USA 122) Titan-4(03)A Vandenberg (yhteislaukaisu)
12. TiPS 1A (Ralph, USA 123) Titan-4(03)A Vandenberg (yhteislaukaisu)
12. TIPS 1B (Norton, USA 124) Titan-4(03)A Vandenberg (yhteislaukaisu)
16. Palapa C2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Palapa, Indonesia Ariane-44L H10-3 Kourou (yhteislaukaisu)
16. Amos 1 Ariane-44L H10-3 Kourou (yhteislaukaisu)
17. MSTI 3 Pegasus-H Vandenberg
19. Spartan-207-F1 Shuttle Cape Canaveral
23. Galaxy 9 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Delta-7925 Cape Canaveral
25. Horizont 32 (Horizont 44L) Proton-K Blok-DM-2 Baikonurin kosmodromi
Kesäkuu (1 onnistuminen, 2 epäonnistumista)
15. Intelsat 709 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Ariane-44P H10-3 Kourou
Heinäkuu (7 onnistunutta laukaisua)
2. TOMS-EP Pegasus-XL Vandenberg
3. SDS-2 4 (USA 125) Titan-4(05)A Cape Canaveral
3. APStar 1A Pitkä marssi CZ-3 Xichang
9. Arabsat 2A Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Arabsat-yhtiö Ariane-44L H10-3 Kourou (yhteislaukaisu)
9. Türksat 1C Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane-44L H10-3 Kourou (yhteislaukaisu)
16. Navstar-2A 17 (GPS 40, USA 126) Paikannussatelliitti Delta-7925 Cape Canaveral
25. UFO 7 (USA 127) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Atlas-2 Cape Canaveral
31. Progress-M 32 Rahtialus Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U Baikonurin kosmodromi
Elokuu (6 onnistunutta laukaisua)
8. Télécom 2D Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane-44L H10-3 Kourou (yhetislaukaisu)
8. Italsat 2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane-44L H10-3 Kourou (yhetislaukaisu)
14. Molnija-1 89 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Venäjä Molnija-M (Blok-ML) Plesetskin kosmodromi
17. ADEOS 1 (Mitori) Kaukokartoustusatelliitti NASDA H-2, Tanegashima (yhteislaukaisu)
17. JAS 2 (Fuji 2, Oscar 29, FO 29) Amatöörisatelliitti Japani H-2 Tanegashima (yhteislaukaisu)
18. ZX 7 -> HGS 2 Pitkä marssi CZ-3 Xichang, osittainen epäonnistuminen=?
21. FAST (SMEX 2, Explorer 70) Tiedesatelliitti NASA Pegasus-XL, Vandenberg
29. Interbol 2 (Interball 2) Tiedesatelliitti (maan magnetosfääri) Venäjän avaruusjärjestö Molnija-M (Blok-2BL-SM2), Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
29. Magion 5 Molnija-M (Blok-2BL-SM2), Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
29. MuSat 1 (Victor) Molnija-M (Blok-2BL-SM2), Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
Syyskuu (7 onnistunutta laukaisua)
4. Kosmos 2333 (Tselina-2 #18) Zenit-2 Baikonurin kosmodromi LC-45/1
5. Kosmos 2334 (Parus #86) Paikannussatelliitti Venäjän puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetsk (yhteislaukaisu)
5. Unamsat b (Oscar 30, UO 30) Amatöörisatelliitti Kosmos-3M, Plesetsk (yhteislaukaisu)
6. Inmarsat-3 F2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Inmarsat Proton-K Blok-DM1 Baikonurin kosmodromi
8. GE 1 -> AMC 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Atlas-2A Cape Canaveral
10. Echostar 2 Tietoliikennesatelliitti Ariane-42P H10-3 Kourou
12. Navstar-2A 18 (GPS 30, USA 128) Paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Delta-7925 Cape Canaveral
26. Ekspress 2 (Ekspress 12L) Tietoliikennesatelliitti Venäjä Proton-K Blok-DM-2M Baikonurin kosmodromi
Lokakuu (2 onnistunutta laukaisua)
20. FSW-2 3 Kiinan kansantasavalta Pitkä marssi CZ-2D Jq
24. Molnija-3 62L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Venäjä Molnija-M (Blok-ML) Plesestskin kosmodromi
Marraskuu (5 onnistumista, 2 epäonnistumista)
7. Mars Global Surveyor (MGS) Mars-luotain NASA Delta-7925 Cape Canaveral
13. Arabsat 2B Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Arabsat-yhtiö Ariane-44L H10-3 Kourou (yhteislaukaisu)
13. MEASAT 2 Ariane-44L H10-3 Kourou (yhteislaukaisu)
19. WSF 3 Shuttle Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
19. ORFEUS-SPAS 02 Shuttle Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
19. Progress-M 33 Rahtialus Venäjän avaruusjärjestö Sojuz-U Baikonurin kosmodromi
21. Hot Bird 2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Atlas-2A Cape Canaveral
Joulukuu (6 onnistumista)
4. Mars Pathfinder (MPF, Discovery 1) Mars-luotain NASA Delta-7925 Cape Canaveral
11. Kosmos 2335 (US-PM #8) Venäjä Tsiklon-2 Baikonurin kosmodromi
18. Inmarsat-3 F3 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Inmarsat Atlas-2A Cape Canaveral
20. Kosmos 2336 (Parus #87) Paikannussatelliitti Venäjä Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
20. KH-12 3 (USA 129) Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat Titan-4(04)A, Vandenberg
24. Bion 11 (Bion #11) Mikrogarvitaatiokoe Venäjä Sojuz-U Baikonurin kosmodromi

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 14.2.1996, Intelsat 708-tietoliikennesatelliitti, Pitkä marssi CZ-3B, Xichang. Tämä epäonnistuminen loi Yhdysvalloissa paineen hallitusta kohtaan estää tietoliikennesatelliittien laukaisu Kiinasta. Väitettiin, että Kiinan tiedustelu tutki tuhoutuneen satelliitin ja sai siitä käsiinsä huipputeknologiaa, joka oli vientikieltojen alaista. Kyse oli pikemminkin yhdysvaltalaisen rakettitekniikan heikosta hintakilpailukyvystä laukaisumarkkinoilla, se vetäytyikin siviilimarkkinoilta 2000-luvulla. Samaan aikaan teknologiaa siirrettiin Kiinaan lännestä siirtämällä elektroniikan valmistusta sinne.
  • 14.5.1996, Kosmos (2333a) (Yantar-1KFT #18, Kometa #18), Venäjä, Sojuz-U Baikonurin kosmodromi
  • 4.6.1996, Cluster FM1, Cluster FM2, Cluster FM3 ja Cluster FM4, tiedesatelliittiparvi (maan magnetosfääri), ESA, Ariane-5G-ensilento, Kourou. ESAn tiedeohjelma pyrki saamaan tiedesatelliittinsa halvalla taivaalle laukaisten ne koelaukaisun mukana. Epäonnistumisen jälkeen ohjelman budjetista löytyi rahoitus sekä satelliiteille että niiden tiedelaitteiden rakentamiselle uudelleen.
  • 20.6.1996 Kosmos (2333b) (Yantar-4K2 #(74), Kobalt #(74)), Sojuz-U Plesetskin kosmodromi
  • 4.11.1996 Argentiinan SAC B ja NASA HETE 1:n laukaisu epäonnistui osin. Laukaisimena oli Pegasus-XL ja laukaisupaikka oli Wallops Island. HETE:lle rakennettiin kaksoiskappale, myös SAC-C-satelliitti on toteutettu. HETEssä oli suomalaisen Metorexin röntgendetektorit.
  • 16.11.1996, Mars 8 eli Mars-96, Venäjän tiedeakatemian Mars-luotain, Proton-K Blok-D-2, Baikonurin kosmodromi. Laukaisua on kuvattu eräissä tietokannoissa osittaisena epäonnistumisena - luotain putosi Etelä-Amerikan rannikolle, joten missio epäonnistui täysin. Luotaimessa oli lukuisia eurooppalaisia instrumentteja ja tämä johti siihen, että ESA toteutti Mars Express-luotaimen, jolla monet ko. laitteista lennätettiin Marsin kiertoradalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1995
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1997