Luettelo vuoden 1963 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuoden 1963 miehittämättömät avaruuslennot muodostuivat 68 onnistuneesta satelliitin laukaisusta ja 27 epäonnistumisesta. Kantorakettien luotettavuus nousi tänä vuonna siedettävälle tasolle.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Aluksen omistaja
Tammikuu (1 Yhdysvaltain onnistuminen; 2 epäonnistumista)
16. Ferret 3 ELINT-vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Helmikuu (1 Yhdysvaltain onnistuminen; 3 epäonnistumista)
19. P-35-3 alias DAPP 3 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
Maaliskuu (2 Yhdysvaltain epäonnistumista; 1 Neuvostoliiton onnistuminen)
21. Kosmos 13 (Zenit-2 9) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Huhtikuu (4 epäonnistumista; 6 onnistumista)
1. Discoverer 60 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
3. Explorer 17 / AE-A Tiedesatelliitti NASA
13. Kosmos 14 (Omega-1 1) Sääsatelliitti Neuvostoliitto
22. Kosmos 15 (Zenit-2 8) Vakoilusatelliitti, jossa säteilymittaus ja sääsatelliittikokeita Neuvostoliiton puolustusministeriö
26. P-35-4 / DAPP 4 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
28. Kosmos 16 (Zenit-2 10) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Toukokuu (1 Yhdysvaltain epäonnistuminen; 9 onnistumista)
7. Telstar 2 Tietoliikennesatelliitti AT&T, Yhdysvallat
9. Midas 7 Ennakkovaroitussatelliitti, 1. operatiivinen Yhdysvaltain puolustusministeriö
9. ERS 5 Teknologinen koe (aurinkokennojen säteilynkestävyys) Yhdysvaltain ilmavoimat
9. ERS 6 / TRS 3 Teknologinen koe (aurinkokennojen säteilynkestävyys) Yhdysvaltain ilmavoimat
9. DASH 1 Teknologinen koe Yhdysvaltain ilmavoimat
9. West Ford 2 Tietoliikennekoe, neulamaista avaruusromua Yhdysvaltain puolustusministeriö
15. Flashlight Alusten telakointikokeen maalialus NASA
22. Kosmos 17 (DS-A1 2) Tieteellinen koe – kosmiset säteet ym. säteily Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Kosmos 18 (Zenit-2 11) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Kesäkuu (5 epäonnistumista; 12 Yhdysvaltain onnistumista)
12. Discoverer 62 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
15. FTV1292 ELINT-vakoulusatelliitti Yhdysvaltain laivasto
15. Lofti 2A VLF radiotietoliikenne Yhdysvaltain laivasto
15. Solrad 6A / GRAB ELINT-vakoilusatelliitti, tutki myös auringon säteilyä Yhdysvaltain laivasto
15. Radose 112 Teknologinen koe, Säteilyn annosmittauksia Yhdysvaltain laivasto
15. Ferret 130 ELINT-vakoilusatelliitti Yhdysvaltain laivasto
15. Surcal 1C-133 Tutkakalibrointikoe Yhdysvaltain ilmavoimat ja Yhdysvaltain laivasto
16. Transit 5A3 Paikannussatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain laivasto
19. Tiros 7 Sääsatelliitti NASA
27. Discoverer 63 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
27. Hitchhiker 1 / P-11 2 Tutkasignaalien mittaus avaruudesta, ELINT-vakoilusatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
29. Ferret 4 Vakoilusatelliitti (ELINT) NRO, Yhdysvallat
Heinäkuu (2 epäonnistumista; 7 Yhdysvaltain onnistumista)
12. Improve Samos 1 / KH-7 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
19. Discoverer 64 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
19. Midas 9 Ennakkosvaroitusatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
19. TRS 4 / ERS 9 Teknologinen koe, säteilyvauriot Yhdysvaltain ilmavoimat
19. DASH 2 Teknologinen koe, avaruuden ja ilmakehän välinen kaasun tiheysmittaus Yhdysvaltain ilmavoimat
26. Syncom 2 GEO-radan kokeellinen tietoliikennesatelliitti NASA
31. Lanyard 8003 / KH-4A 07 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Elokuu (5 onnistumista)
6. Kosmos 19 / DS-P1 3 Teknologinen koe Neuvostoliiton puolustusministeriö
 ? Kosmos (DS-A1 3) Teknologinen koe, kosmisen jne. säteilyn mittaus Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Discoverer 65 / KH-4A Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat 29.
 ?? Discoverer 66 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
29. LAMPO ELINT-vakoilusatellitti (tutkien seuranta) Yhdysvaltain ilmavoimat
Syyskuu (6 Yhdysvaltain onnistumista)
6. Improve Samos 2 / KH-7 2 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
27. P-35-5 / DAPP 5 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
28. Transit 5E 1 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
28. Transit 5BN1 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
28. APL SN 39 Säteilyä tutkiva satelliitti Yhdysvaltain laivasto
Lokakuu (8 onnistumista; 1 Neuvostoliiton epäonnistuminen)
17. Vela Hotel 1 / Vela 1A Ydinkoevalvontasatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö,
17. Vela Hotel 2 / Vela 1B Ydinkoevalvontasatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
17. ERS 12 / TRS 5 Tekninen koesatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
18. Kosmos 20 (Zenit-2 13) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Improve Samos 3 / KH-7 3 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
25. Subsatellite=? Liekasatelliitti?? Yhdysvaltain ilmavoimat
29. Discoverer 68 / KH-5 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
29. Hitchhiker 2 / P-11 A3 ELINT-vakoilusatelliitti (tutkien seuranta) Yhdysvaltain ilmavoimat
Marraskuu (2 Neuvostoliiton onnistumista; 4 epäonnistumista)
1. Poljot 1 Muodostelmalentokoe, nimetty lännessä tappajasatelliittikokeeksi Neuvostoliitto 1
16. Kosmos 22 (Zenit-4 1) Vakoilusatelliitti Neuvostoliitto
Joulukuu (10 onnistumista)
5. Ilman nimeä Sotilaallinen satelliitti Yhdysvaltain laivasto
5. Transit 5BN2 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
5. Transit 5E 3 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
13. Kosmos 23 (Omega-1 2) Sääsatelliitti Neuvostoliitto
18. Improved Samos 4 / KH-7 4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
19. Kosmos 24 (Zenit-2 15) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
19. Explorer 19 / AD-A Yläilmakehän tiheysmittaus NASA
21. Tiros 8 Sääsatelliitti NASA
21. Discoverer 71 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
21. Hitchhiker 3 / P-11 A4 ELINT-vakoilusatelliitti (tutkien seuranta) Yhdysvaltain ilmavoimat

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäonnistuneet 27 laukaisua koostuivat 17 Yhdysvaltain (15 sotilaallista) avaruusaluksesta ja 10 Neuvostoliiton aluksesta (5 sotilaallista):

  • 4. tammikuuta 1963, Luna-kuuluotain , Neuvostoliitto, alus jäi matalalle radalle, josta putosi ilmakehään vuorokauden sisällä
  • 7.1.1963, Discoverer 58 eli KH-4-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 3.2.1963, Luna-kuuluotain, Neuvostoliitto
  • 14.2.1963, Syncom 1, GEO-radan tietoliikennesatelliitti, NASA. Satelliitti ei toiminut kiertoradalla.
  • 28.2.1963, Discoverer 59 eli KH-4-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 18.3.1963, Lanyard-8001 / KH-6 1 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 18.3.1962, Hitchhiker / P-11 1 ELINT-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 2.4.1963, Luna 4-kuuluotain, Neuvostoliitto
  • 5.4.1963, Transit 5A2, paikannussatellitti, Yhdysvaltain laivasto
  • 6.4.1963, Kosmos (DS-P1 2), teknologiakoe, Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 26.4.1963, Discoverer 61 / KH-4, vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 28.5.1963, Lanyard 8002 / KH-6 2, vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 1.6.1963, Kosmos (DS-MT 1), 1. astronomiasatelliitti (kosmiset säteet). Neuvostoliitto
  • 13.6.1963, Midas 8, ennakkovaroitussatelliitti, Yhdysvaltain puolustusministeriö
  • 13.6.1963, TRS 7 / ERS 7, teknologinen koe. Yhdysvaltain puolustusministeriö
  • 13.6.1963, TRS 8, teknologinen koe, Yhdysvaltain puolustusministeriö
  • 28.6.1963, GRS teknologinen koe (avaruudessa oleva kaasu), Yhdysvaltain ilmavoimat
  • 10.7.1963, Kosmos (Zenit-2 12), vakoilusatelliitti, Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 19.7.1963, TRS 10 / ERS 10, teknologinen koe, Yhdysvaltain ilmavoimat
  • 22.8.1963, Kosmos (DS-A1 3), teknologinen koe (kosmisten säteiden ja muun säteilyn mittaus), Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 23.9.1963, Discoverer 67 / KH-4A-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 24.10.1963, Kosmos (DS-A1 4), teknologiakoe (kosminen säteily ja muita säteilymittauksia), Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 9.11.1963, Discoverer 69 / KH-4, vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 11.11.1963, Kosmos 21 (3MV-1 1)-venusluotain, Neuvostoliitto
  • 27.11.1963, Explorer 18 / IMP A-tiedeluotain (syvän avaruuden säteilymittaus), NASA
  • 27.11.1963, Discoverer 70 / KH-4- vakoilusatelliitti, NRO - Yhdysvallat
  • 28.11.1963, Kosmos (Zenit-2 14)-vakoilusatelliitti, Neuvostoliiton puolustusministeriö

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1962
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1964