Luettelo vuoden 1962 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuoden 1962 miehittämättömät avaruuslennot muodostuivat 56 onnistuneesta satelliitin laukaisusta. Avaruusaluksia lähettivät vuonna 1962 pääosin Yhdysvallat (46, joista 32 oli sotilaallisia) ja Neuvostoliitto (14, joista 11 vakoilusatelliitteja) sekä niiden lisäksi Englanti ja Kanada. Yksi satelliitti oli juridisesti englantilainen, huhtikuussa laukaistu Ariel 1. Kesäkuussa laukaistu Telstar 1 oli ATT-puhelinyhtiön kehittämä tietoliikennesatelliitti. Syyskuussa Yhdysvallat laukaisi kanadalaisen tiedesatelliitin Alouette 1:n, jonka synnyllä voi olla tekemistä Kanadan sotilaslentokoneteollisuuden alasajon kanssa. Neuvostoliiton suuri Kosmos-avaruusalussarja alkoi ja samalla Neuvostoliiton tiedustelusatelliittien sarja.

32 satellittia tuhoutui 28 laukaisuyrityksessä: 25 Yhdysvaltain epäonnistumista (21 sotilaallista) ja Neuvostoliiton epäonnistumisia seitsemän (kaksi sotilaallista).

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Aluksen omistaja
Tammikuu (7 Yhdysvaltain epäonnistumista)
Helmikuu (4 Yhdysvaltain onnistumista)
8.2.1962 Tiros 4 sääsatelliitti, LEO? NASA
20.2.1962 Mercury 6 MA-6 / Mercury-Atlas 6 Miehitetyn aluksen koelento tyhjänä?????????? NASA
21.2.1962 Ferret 1 ELINT-vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
27.2.1962 Discoverer 38 eli KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Maaliskuu (2 onnistumista; 1 Yhdysvaltain epäonnistuminen)
16.3.1962 Kosmos 1 (DS-2 1) Sotilaallinen satelliitti, ensimmäinen Kosmos Neuvostoliitto, puolustusministeriö
7. maaliskuuta 1962 OSO 1 Aurinko-observatorio NASA
Huhtikuu (3 Yhdysvaltain epäonnistumista; 8 onnistumista)
6.4.1962 Kosmos 2 (1MS 1) Sotilaallinen satelliitti (Säteilymittaus) Neuvostoliitto, puolustusministeriö
9.4.1962 Midas 5 Ennakkovaroitussatelliitti U.S. Department of Defense
9.4.1962 Westford Tietoliikennekoe (naulamaista avaruusromua) U.S. Department of Defense
18.4.1962 Discoverer 39 eli KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
24.2.1962 Kosmos 3 (2MS 1) Sotilaallinen satelliitti (Säteilymittaus) Neuvostoliitto, puolustusministeriö
16.2.1962 Kosmos 4 (Zenit-2 2) Vakoilusatelliitti Neuvostoliitto, puolustusministeriö
26.4.1962 Ariel 1 / UK 1 Tiedesatelliitti Englanti
26.4.1962 Samos 7 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Toukokuu (1 Yhdysvaltain epäonnistuminen; 4 onnistumista)
15.5.1962 Discoverer 41 / KH-5 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
23.5.1962 P-35-1 / DAPP 1 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdyssvaltain puolustusministeriö
24.5.1962 Mercury 7 (MA-7 / Mercury-Atlas 7) Miehitetyn kapselin koelento tyhjänä???? NASA
28.5.1962 Kosmos 5 (2MS 2) Sotilaallinen satelliitti (Säteilymittaus) Neuvostoliitto, puolustusministeriö
30.5.1962 Discoverer 42 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Kesäkuu (2 epäonnistumista; 7 onnistumista)
2.6.1962 OSCAR II Amatöörisatelliitti AMSAT, Yhdysvallat
17.6.1962 Samos 8 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
18.6.1962 Ferret 2 ELINT-vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
19.6.1962 Tiros 5 Sääsatelliitti NASA
23.6.1962 Discoverer 44 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
28.6.1962 Discoverer 45 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
30.6.1962 Kosmos 6 (DS-P1 1) Sotilaallinen satelliitti Neuvostoliitto, puolustusministeriö
Heinäkuu (2 Yhdysvaltain epäonnistumista; 4 onnistumista)
10.7.1962 Telstar 1 Tietoliikennesatelliitti, 1. siviili ATT-yritys, Yhdysvallat
18.7.1962 Samos 9 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
28.7.1962 Discoverer 47 eli KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
28.7.1962 Kosmos 7 (Zenit-2 4) Vakoilusatelliitti (Säteilymittaus) Neuvostoliitto, puolustusministeriö
Elokuu (6 onnistumista; 1 Neuvostoliiton epäonnistuminen)
2.8.1962 Discoverer 48 eli KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
5.8.1962 Samos 10 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
18.8.1962 Kosmos 8 (DS-K-8 1) Tiedesatelliitti (mikrometeoroidit) Neuvostoliitto
23.8.1962 P-35-2 / DAPP 2 Sotilaallinen sääsatelliitti U.S. Department of Defense
27.8.1962 Mariner 2 Venus-ohilentoluotain NASA
29.8.1962 Discoverer 49 eli KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Syyskuu (5 epäonnistumista; 5 onnistumista)
17.9.1962 Discoverer 51 eli KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
18.9.1962 Tiros 6 Sääsatelliitti NASA
27.9.1962 Kosmos 9 (Zenit-2 7) Vakoilusatelliitti Neuvostoliitto, puolustusministeriö
29.9.1962 Alouette 1 Tiedesatelliitti Kanada
29.9.1962 TAVE Säteilyvyöhykkeitä tutkiva satellitti? NASA?
Lokakuu (3 epäonnistumista;7 onnistumista)
2.10.1962 Explorer 14 / EPE B Aurinkoa tutkiva satelliitti NASA
9.10.1962 Discoverer 53 eli KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
17.10.1962 Kosmos 10 (Zenit-2 5) Vakoilussatelliitti (Säteilymittaus) Neuvostoliitto, puolustusministeriö
20.10.1962 Kosmos 11 (DS-A1 1) Vakoilussatelliitti (Säteilymittaus) Neuvostoliitto, puolustusministeriö
26.10.1962 Starad 1 Sotilaallinen ydinräjäytysten säteilymittaussatelliitti U.S. Air Force
27.10.1962 Explorer 15 / EPE C / SERB Aurinkoa tutkiva tiedesatelliitti NASA
31.10.1962 ANNA 1B Sotilaallinen teknologiakoesatelliitti (geodesia) Yhdysvaltain laivasto
Marraskuu (4 onnistumista; 2 epäonnistumista)
1. Mars 1 Mars-luotain Neuvostoliitto
11. Samos 11 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
11. TRS 1 / ERS 1 Teknologinen koe U.S. Department of Defense
24. Discoverer 55 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Joulukuu (10 onnistumista; 5 Yhdysvaltain epäonnistumista)
4. Discoverer 56 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
13. Black Sphere ELINT-vakoilussatelliitti U.S. Air Force ja Yhdysvaltain laivasto
13. Injun 3 Teknoloinen koe (Ydinkokeen säteilyn vaimeneminen) U.S. Air Force ja Yhdysvaltain laivasto
13. Surcal 2 Tutkakalibrointisatelliitti U.S. Air Force ja Yhdysvaltain laivasto
13. Surcal 1B U.S. Tutkakalibrointisatelliitti Air Force ja Yhdysvaltain laivasto
13. Calsphere 1 ELINT-vakoilusatelliitti U.S. Air Force ja Yhdysvaltain laivasto
13. Relay 1 Tietoliikennesatelliitti NASA
14. Discoverer 57 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
16. Explorer 16 Tiedesatelliitti (mikrometeoriitit) NASA
22. Kosmos 12 (Zenit-2 6) Vakoilusatelliitti Neuvostoliitto, puolustusministeriö

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 13.1.1962, Discoverer 37 eli KH-3-vakoilusatelliitti, NRO
  • 24.1.1962 Solrad 4A alias GRAB 4, ELINT, Yhdysvaltain laivasto
  • 24.1.1962 Lofti-2 Yhdysvaltain laivasto, teknillinen koe
  • 24.1.1962 Injun 2, säteilynmittaus- tai paikannuskoe, U.S. Air Force
  • 24.1.1962, Secor 1A, geodeettinen satelliitti. U.S. Air Force
  • 24.1.1962, Surcal 1A, tutkakalibrointikoe, Yhdysvaltain laivasto ja U.S. Air Force (Ensimmäinen 5 satelliitin yhteislaukaisuyritys)
  • 26.1.1962, Ranger 3 kuuluotain NASA
  • 7.3.1962, Samos 6 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 23.4.1962 Ranger 4 kuuluotain NASA
  • Solrad 4B / GRAB 4B auringon säteilyä mittaaava sotilassatelliitti, Yhdysvaltain laivasto
  • 29.4. Discoverer 40 / KH-4 vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
  • 10.5. ANNA 1A geodeettinen sotilassatelliitti, Army-Navy-NASA-Air Force
  • 1.6. Kosmos (Zenit-2 3), vakoilusatelliitti, Neuvostoliitto, puolustusministeriö
  • 2.6. Discoverer 43 / KH-4 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 21.7. Discoverer 46 / KH-4 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 22.7. Mariner 1, Venus-luotain, NASA
  • 25.8. Venera, Venus-luotain, Neuvostoliitto
  • 1.9. Venera, Venus-luotain Neuvostoliitto
  • 1.9. Discoverer 50 / KH-5 vakolusatelliitti NRO, Yhdysvallat
  • 10.9. Venera, Venus-luotain, Neuvostoliitto
  • 29.9. ERS 2 / TRS 1, teknillinen koe, U.S. Department of Defense
  • 29.9. Discoverer 52 / KH-4 NRO, vakoilusatelliitti, Yhdysvallat
  • 18.10. Ranger kuuluotain 5 NASA
  • 24.10. Mars-luotain, Neuvostoliitto
  • 25.10. Kosmos (1MS), tieteellinen koe, Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 4.11.1962, Mars-luotain, Neuvostoliitto
  • 5.11.1962, Discoverer 54 / KH-4 NRO, vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 4.12.1962, Discoverer 56 / KH-4, vakoilussatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 17.12.1962, Midas 6 ennakkovaroitussatelliitti, U.S. Department of Defense
  • 17.12.1962, TRS 3 / ERS 3, teknologinen koe, U.S. Department of Defense
  • 17.12.1962, TRS 4 / ERS 4, teknologinen koe, U.S. Department of Defense
  • 19.12.1962, Transit 5A1, operatiivinen paikannussatelliitti. Yhdysvaltain laivasto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1961
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1963