Luettelo valtioista itsemurhien määrän mukaan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Itsemurhien määrä 100 000 asukasta kohden valtioittain.
Itsemurhien määrää Unkarissa kuvaava graafi. Vuonna 1983 maassa tehtiin 45.3 itsemurhaa 100 000 asukasta kohden. Tämä on korkein todettu itsemurhien lukumäärä ihmiskunnan historiassa.
Édouard Manet, Itsemurha, 1877-1881.

Tämä luettelo valtioista itsemurhien määrän mukaan perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) tietoihin vuodelta 2008.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsemurhia 100 000 asukasta kohden vuodessa[1]
Valtio Miehet Naiset Koko asukl. Vuosi
Liettua 55.9 9.1 30.7 2008
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä 63,3 10,3 35,1 2003
Venäjän lippu Venäjä 58,1 9,8 32,2 2005
Slovenian lippu Slovenia 42,1 11,1 26,3 2006
Unkarin lippu Unkari 42,3 11,2 26,0 2005
Kazakstan 45,0 8,1 25,9 2005
Latvia 42,0 9,6 24,5 2005
Japani 34,8 13,2 23,7 2006
Guyana 33,8 11,6 22,9 2005
Ukrainan lippu Ukraina 40,9 7,0 22,6 2005
Etelä-Korea 29,6 14,1 21,9 2006
Sri Lankan lippu Sri Lanka[2] 21,6 1996
Belgian lippu Belgia 31,2 11,4 21,1 1997
Viron lippu Viro 35,5 7,3 20,3 2005
Kroatia 30,5 9,7 19,7 2005
Serbia ja Montenegron lippu Serbia ja Montenegro 28,4 11,1 19,5 2006
Hongkong 22,0 13,1 17,4 2005
Moldovan lippu Moldova 31,5 5,1 17,8 2006
Ranskan lippu Ranska 26,4 9,2 17,6 2005
Suomen lippu Suomi[3] 27,2 8,6 17,6 2010
Flag of Switzerland.svg Sveitsi 24,7 10,5 17,6 2005
Puolan lippu Puola 27,8 4,6 15,8 2005
Itävalta 24,7 7,0 15,6 2006
Tšekin lippu Tšekki 25,5 5,6 15,3 2005
Uruguayn lippu Uruguay 24,5 6,4 15,1 2001
Kiina 13,0 14,8 13,9 1999
Tanskan lippu Tanska 19,2 8,1 13,7 2001
Seychellien lippu Seychellit[4] 13,2 1998
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti[5] 20,3 6,5 13,2 2008
Ruotsin lippu Ruotsi 19,5 7,1 13,3 2002
Bulgarian lippu Bulgaria 19,7 6,7 13,0 2004
Saksan lippu Saksa 16,0 5,6 10,9 2006
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago 20,9 4,9 12,8 2000
Slovakian lippu Slovakia 22,3 3,4 12,6 2005
Romanian lippu Romania 21,5 4,0 12,5 2004
Kuuba 18,6 6,2 12,4 2004
Surinamen lippu Suriname 17,8 6,4 12,1 2000
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina 20,3 3,3 11,8 1991
Norjan lippu Norja 15,7 7,4 11,6 2005
Kanada 17,3 5,4 11,4 2004
Islannin lippu Islanti 16,2 6,1 11,2 2005
Portugalin lippu Portugali 17,5 4,9 11,2 2003
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 17,7 4,5 11,1 2005
Luxemburg 17,7 4,3 11,0 2005
Australian lippu Australia 17,1 4,7 10,9 2003
Intia 12,2 9,1 10,6 1998
Chilen lippu Chile 17,8 3,1 10,4 2003
Singaporen lippu Singapore 12,9 7,7 10,3 2006
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka[6] 25,3 5,6 2005
Irlanti 16,3 3,2 9,7 2005
Alankomaiden lippu Alankomaat 12,7 6,0 9,4 2004
Kirgisia 15,3 3,2 9,2 2005
Argentiinan lippu Argentiina 14,1 3,5 8,7 2003
Turkmenistanin lippu Turkmenistan 13,8 3,5 8,6 1998
Mauritiuksen lippu Mauritius 13,2 3,8 8,5 2005
Zimbabwen lippu Zimbabwe 10,6 5,2 7,9 1990
Thaimaan lippu Thaimaa 12,0 3,8 7,8 2002
Espanjan lippu Espanja 12,0 3,8 7,8 2005
Saint Lucian lippu Saint Lucia 10,4 5,0 7,7 2002
Belizen lippu Belize 13,4 1,6 7,6 2001
Ecuadorin lippu Ecuador 10,4 4,0 7,2 2005
Nicaraguan lippu Nicaragua 11,1 3,3 7,2 2005
Italia 11,0 3,4 7,1 2003
El Salvadorin lippu El Salvador 10,3 3,5 6,9 2005
Makedonian lippu. Makedonia 9,5 4,0 6,8 2003
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta[7] 10,4 3,2 6,8 2005
Costa Rican lippu Costa Rica 10,6 1,9 6,3 2005
Panaman lippu Panama 11,1 1,4 6,3 2003
Israelin lippu Israel 10,4 2,1 6,2 2003
Puerto Ricon lippu Puerto Rico 10,9 1,8 6,2 2002
Maltan lippu. Malta 7,0 4,9 6,0 2004
Kolumbia 8,9 2,6 5,7 1999
Uzbekistanin lippu Uzbekistan 8,1 3,0 5,5 2003
Venezuelan lippu Venezuela 8,4 1,8 5,1 2002
Brasilian lippu Brasilia 6,8 1,9 4,3 2002
Meksikon lippu Meksiko 7,0 1,4 4,1 2005
Albanian lippu Albania [8] 4,7 3,3 4,0 2003
Bahaman lippu Bahama 6,0 1,3 3,6 2000
Kreikka 5,9 1,2 3,5 2006
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit 6,8 0,0 3,4 2003
Bahrainin lippu Bahrain 4,9 0,5 3,1 1988
Paraguayn lippu Paraguay 4,5 1,6 3,1 2003
Tadžikistanin lippu Tadžikistan 2,9 2,3 2,6 2001
Georgia 3,4 1,1 2,2 2001
Guatemala 3,4 0,9 2,1 2003
Filippiinit 2,5 1,7 2,1 1993
Kuwait 2,5 1,4 2,0 2002
Armenian lippu Armenia 3,2 0,5 1,8 2003
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta 2,9 0,6 1,8 2001
Turkin lippu Turkki 2,3 2,9 1,8 1995 [9]
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan 1,8 0,5 1,1 2002
Perun lippu Peru 1,1 0,6 0,9 2000
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe 0,0 1,8 0,9 1987
Barbadoksen lippu Barbados 1,4 0,0 0,7 2001
Iran 0,3 0,1 0,2 1991
Jamaika 0,3 0,0 0,1 1990
Syyrian lippu Syyria 0,2 0,0 0,1 1985
Egyptin lippu Egypti 0,1 0,0 0,0 1987
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda 0,0 0,0 0,0 1995
Haiti 0,0 0,0 0,0 2003
Honduras 0,0 0,0 0,0 1978
Jordania 0,0 0,0 0,0 1979
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis 0,0 0,0 0,0 1995

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Country reports and charts available WHO website - Mental health. 2008. World Health Organization. Viitattu 2008-09-16.
  2. Only the combined rate for both genders is available for 1996. Full statistics for both genders were last available for 1991 when the rate was men: 44,6, women: 16,8
  3. http://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011-12-16_fi.pdf Itsemurhien määrä pienin yli 40 vuoteen
  4. Only the combined rate for both genders is available for 1996. Full statistics for both genders were last available for 1985 when the rate was men: 21,5, women: 3,7
  5. http://www.socialreport.msd.govt.nz/documents/sr08-health.pdf New Zealand Government 2008 Social Report
  6. This data is for urban areas only. There is no recent data available for the whole of South Africa Burrows, Stephanie, Lucie Laflamme. "Suicide Mortality in South Africa", Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, February 2006. Luettu 2009-07-05. 
  7. The suicide rate varies greatly between the different countries that make up the United Kingdom. In Scotland, which has its own health system the suicide rate is men: 24,9, women: 8,2, combined: 16,0 Scottish Public Health Observatory (see link to excel spreadsheet)
  8. http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide_rates/en/index.html
  9. http://lokman.cu.edu.tr/psikiyatri/derindex/kriz/1997/1/43.pdf
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of countries by suicide rate