Luettelo vallassa olevista monarkeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo vallassa olevista monarkeista. Luettelo sisältää vain itsenäisten valtioiden monarkit. Luettelossa on otettu huomioon myös commonwealth realmin monarkit joiden valtionpäämies on kuningatar Elisabeth II. Luettelo on maanosittain aakkosjärjestyksessä


Luettelo nykyisistä vallassa olevista monarkeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasian monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi Vallassa (vuodesta) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys tyyppi Kuninkaallinen tunnus
Flag of Bahrain.svg
Bahrain
Hamad-Bin-Isa-Al-Khalifa.jpg Hamad ibn Isa Al Khalifa
(s. 1950) [1]
Bahrainin kuningas 6. maaliskuuta 1999 Al Khalifa perustuslaillis-absoluuttinen perinnöllinen
Royal Standard of Bahrain.svg
Flag of Bhutan.svg
Bhutan
King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (edit).jpg Jigme Khesar Namgyal Wangchuck
(s. 1980) [2]
Bhutanin kuningas

(Druk Gyalpo)
14 joulukuuta 2006 Wangchuck perustuslaillinen perinnöllinen
Emblem of Bhutan.svg
Flag of Brunei.svg
Brunei
Hassanal Bolkiah.jpg Hassanal Bolkiah
(s. 1946) [3]
Brunein sulttaani 4. lokakuuta 1967 Bolkiah absoluuttinen perinnöllinen
Flag of Japan.svg
Japani
Emperor Akihito cropped 2 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg Akihito
(s. 1933)[4]
Japanin keisari 7. tammikuuta 1989 Yamato perustuslaillinen perinnöllinen
Flag of the Japanese Emperor.svg
Flag of Jordan.svg
Jordania
King Abdullah portrait.jpg Abdullah II
(s. 1962) [5]
Jordanian hašemiittinen kuningas 7. helmikuuta 1999 Hašemiitti perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Jordan.PNG
Flag of Cambodia.svg
Kambodža
Norodom crop.jpg Norodom Sihamoni
(s. 1953) [6]
Kambodža kuningas 14. lokakuuta 2004 Norodom perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal Standard of the King of Cambodia.svg
Flag of Kuwait.svg
Kuwait
Sheikh Sabah IV.jpg Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah
(s. 1929) [7]
Kuwaitin emiiri 29. tammikuuta 2006 Al-Sabah perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Flag of Malaysia.svg
Malesia
Abdul Halim of Kedah.jpg Abdul Halim Mu’adzam Shah
(s. 1927)[8]
Yang di-Pertuan Agong 13. joulukuuta 2011 Shah perustuslaillinen vaalimonarkkia
Flag of the Supreme Head of Malaysia.svg
Flag of Oman.svg
Oman
QaboosBinSaidAlSaid.jpg Qaboos bin Said al Said
(s. 1940)[9]
Omanin sulttaani 23. heinäkuuta 1970 Al Bu Sa‘id absoluuttinen perinnöllinen
Standard of the Sultan of Oman.png
Flag of Qatar.svg
Qatar
Tamim bin Hamad Al Thani 2014.jpg Tamim bin Hamad Al Thani
(s. 1980) [10]
Qatarin emiiri 25. kesäkuuta, 2013 Al Thani absoluuttinen perinnöllinen
Flag of Saudi Arabia.svg
Saudi-Arabia
Salman bin Abdull aziz December 9, 2013.jpg Salman bin Abdul-Aziz Al Saud
(s. 1935)[11]
Saudi-Arabian kuningas 23. tammikuuta 2015 Al Saud absoluuttinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal Standard of Saudi Arabia.svg
Flag of Thailand.svg
Thaimaa
Bhumibol 2003.jpg Bhumibol Adulyadej
(s. 1927)[12]
Thaimaan kuningas 9. kesäkuuta 1946 Chakri perustuslaillinen perinnöllinen
King's Standard of Thailand.svg
Flag of the United Arab Emirates.svg
Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Khalifa Bin Zayed Al Nahyan.jpg Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan
(s. 1948) [13]
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti 3. marraskuuta 2004 Al Nahyan perustuslaillis-absoluuttinen vaalimonarkia ja perinnöllinen
Flag of the President of the United Arab Emirates.svg

Afrikan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi Vallassa (vuodesta) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys tyyppi Kuninkaallinen tunnus
Flag of Lesotho.svg
Lesotho
Letsie III.jpg Letsie III
(s. 1963)[14]
Lesothon kuningas 7. helmikuuta 1996 Moshesh perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal Standard of Lesotho.svg
Flag of Morocco.svg
Marokko
Mohammed VI.png Mohammed VI
(s. 1963)[15]
Marokon kuningas 23. heinäkuuta 1999 Alawi perustuslaillinen perinnöllinen
Royal standard of Morocco.svg
Flag of Swaziland.svg
Swazimaa
King Mswati III 2014.jpg Mswati III
(s. 1968)[16]
Swazimaan kuningas 25. huhtikuuta 1986 Dlamini absoluuttinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal Standard of Swaziland.svg

Amerikan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi Vallassa (pvm) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys tyyppi Kuninkaallinen tunnus
Flag of Antigua and Barbuda.svg
Antigua ja Barbuda
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg Elisabet II
(s. 1926)
[17][18][19][20][21][22][23][24][25][26]
Antigua ja Barbudan kuningatar 1. marraskuuta, 1981 Windsor Perustuslaillinen Perinnöllinen
Flag of the Bahamas.svg
Bahama
Bahaman kuningatar 10. heinäkuuta, 1973
Flag of Barbados.svg
Barbados
Barbadosin kuningatar 30. marraskuuta, 1966 Royal Standard of Barbados.svg
Flag of Belize.svg
Belize
Belizen kuningatar 21. syyskuuta, 1981
Flag of Canada.svg
Kanada
Kanadan kuningatar 6. helmikuuta, 1952 Royal Standard of Canada.svg
Flag of Grenada.svg
Grenada
Grenadan kuningatar 7. helmikuuta, 1974
Flag of Jamaica.svg
Jamaika
Jamaikan kuningatar 6. elokuuta, 1962 Royal Standard of Jamaica.svg
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg
Saint Kitts ja Nevis
Saint Kitts ja Nevis kuningatar 19. syyskuuta, 1983
Flag of Saint Lucia.svg
Saint Lucia
Saint Lucian kuningatar 22. helmikuuta, 1979
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg
Saint Vincent ja Grenadiinit
Saint Vincent ja Grenadiinien kuningatar 27. lokakuuta, 1979

Euroopan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi Vallassa (pvm) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys tyyppi Kuninkaallinen tunnus
Flag of the Netherlands.svg
Alankomaat
Willem-Alexander (Royal Wedding in Stockholm, 2010) cropped.jpg Willem-Alexander
(s. 1967)[27]
Alankomaiden kuningas 30. huhtikuuta 2013 Oranje-Nassau perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of the Netherlands.svg
Flag of Andorra.svg
Andorra
Obispo Vives Sicilia.jpg
François Hollande (Journées de Nantes 2012).jpg
arkkipiispa Joan Enric Vives Sicília
(s. 1949)
François Hollande
(s. 1954)[28]
Andorran ruhtinaskumppanit 12. toukokuuta 2003
15. toukokuuta 2012
perustuslaillinen vaaleilla valittu
Flag of Belgium.svg
Belgia
Koning Filip van België.jpg Philippe
(s. 1960)[29]
Belgialaisten kuningas 21. heinäkuuta, 2013 Saksi-Coburg-Gotha perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of King Philippe of Belgium.svg
Flag of Spain.svg
Espanja
Felipe Borbon 2014.jpg Felipe VI
(s. 1968)[30]
Espanjan kuningas 18. kesäkuuta 2014 Bourbon perustuslaillinen perinnöllinen
Estandarte Real de España.svg
Flag of Liechtenstein.svg
Liechtenstein
Fürst Hans-Adam II. von und zu Liechtenstein (cropped).jpg Hans Adam II
(s. 1945)[31]
Liechtensteinin ruhtinas 13. marraskuuta 1989 Liechtenstein perustuslaillinen perinnöllinen
Standard of the Prince of Liechtenstein.svg
Flag of Luxembourg.svg
Luxemburg
Henri of Luxembourg (2009).jpg Henri
(s. 1955)[32]
Luxemburgin suurherttua 7. lokakuuta 2000 Nassau-Weilburg perustuslaillinen perinnöllinen
Grand Duke of Luxembourg Standard.png
Flag of Monaco.svg
Monaco
The Prince of Monaco in 2013.jpg Albert II
(s. 1958)[33]
Monacon ruhtinas 6. huhtikuuta 2005 Grimaldi perustuslaillinen perinnöllinen
Personal standard of Prince Alberto II of Monaco.svg
Flag of Norway.svg
Norja
H.M. Kong Harald taler (10308347696)- edit.jpg Harald V
(s. 1937)[34]
Norjan kuningas 17. tammikuuta 1991 Glücksburg perustuslaillinen perinnöllinen
Kongeflagg.svg
Flag of Sweden.svg
Ruotsi
Royal Wedding Stockholm 2010-Konserthuset-433.jpg Kaarle XVI Kustaa
(s. 1946)[35]
Ruotsin kuningas 15. syyskuuta 1973 Bernadotte perustuslaillinen perinnöllinen
Sweden-Royal-flag-grand-coa.svg
Flag of Denmark.svg
Tanska
Drottning Margrethe av Danmark crop.jpg Margareeta II
(s. 1940)[36]
Tanskan kuningatar 14. tammikuuta 1972 Glücksburg perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Denmark.svg
Flag of the United Kingdom.svg
Britannia
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg Elisabet II
(s. 1926) [37]
Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar 6. helmikuuta 1952 Windsor parlamentaarinen perinnöllinen
Royal Standard of the United Kingdom.svg

Royal Standard of the United Kingdom in Scotland.svg
Flag of the Vatican City.svg
Vatikaanivaltio
Pope Francis Korea Haemi Castle 19 (cropped).jpg Franciscus
(s. 1936)[38]
paavi 13. maaliskuuta 2013 absoluuttinen vaalimonarkia
Insigne Francisci.svg

Oseanian monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Monarkki
(Syntynyt)
Virallinen arvonimi Vallassa (pvm) Dynastia Monarkki tyyppi Vallanperimys tyyppi Kuninkaallinen tunnus
Flag of Australia.svg
Australia
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg Elisabet II
(s. 1926)
[39][40][41][42]
Australian kuningatar 6. helmikuuta, 1952 Windsor perustuslaillinen perinnöllinen Royal Standard of Australia.svg
Flag of Papua New Guinea.svg
Papua-Uusi-Guinea
Papua-Uuden-Guinean kuningatar 16. syyskuuta, 1975 perustuslaillinen perinnöllinen
Flag of the Solomon Islands.svg
Salomonsaaret
Salomonsaarten kuningatar 7. heinäkuuta, 1978 perustuslaillinen perinnöllinen
Flag of Tonga.svg
Tonga
Ulukalala Lavaka Ata.jpg Tupou VI
(s. 1959)
[43]
Tongan kuningas 18. maaliskuuta 2012 Tupou perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Tonga.svg
Flag of Tuvalu.svg
Tuvalu
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg Elisabet II
(s. 1926)
[44][45]
Tuvalun kuningatar 1. lokakuuta, 1978 Windsor perustuslaillinen perinnöllinen
Flag of New Zealand.svg
Uusi-Seelanti
Uuden-Seelannin kuningatar 6. helmikuuta, 1952 perustuslaillinen perinnöllinen Royal Standard of New Zealand.svg

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rulers of Bahrain Constitutional Framework. Kingdom of Bahrain. Viitattu 30.04.2013.
  2. Lavish coronation for Bhutan king BBC News South Asia. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  3. H. Bolkiah, Sultan of Brunei Klosi News. Klosi. Viitattu 30.04.2013.
  4. Their Majesties the Emperor and Empress Imperial Family. The Imperial Household Agency. Viitattu 30.04.2013.
  5. His Majesty King Abdullah II Ibn Al: Profile Hussein Imperial Family. His Majesty King Abdullah II Ibn Al. Viitattu 30.04.2013.
  6. Biography of His Majesty King Norodom Sihamoni of Cambodia King Norodom Sihamoni of Cambodia. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  7. His Highness; The State of Kuwait Amir's Curriculum Vitae Kuwait Government Online. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  8. Tuanku’s long ancestral lineage thestar.com. Viitattu 17.9.2014.
  9. His Majesty’s Biography His Majesty Sultan Qaboos bin Said. Qaboos Home. Viitattu 30.04.2013.
  10. The Amir's Biography Biography. Amiri Diwan. Viitattu 30.04.2013.
  11. King Abdullah bin Abdulaziz ABout Saudi Arabia. Royal Embassy of Saudi Arabia
    Washington, D.C. Viitattu 30.04.2013.
  12. Profile: King Bhumibol Adulyadej BBC Asia-Pacific. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  13. The President Embassy of the United Arab Emirates in London. Viitattu 30.04.2013.
  14. His Majesty King Letsie III King's Office. The Lesotho Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  15. Biography of HM. King Mohammed VI Monarchy. Gouvernement du Royaume du Maroc. Viitattu 30.04.2013.
  16. Choosing Monarchy Choosing the King. The Government of the Kingdom of Swaziland. Viitattu 30.04.2013.
  17. The Queen and Antigua and Barbuda History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  18. Queen and The Bahamas History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  19. Queen and Barbados History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  20. Queen and Belize History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  21. Queen and Canada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  22. Queen and Grenada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  23. Queen and Jamaica History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  24. Queen and St Christopher and Nevis History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  25. Queen and St. Lucia History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  26. Queen and St Vincent and the Grenadines History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  27. Allekirjoitus päätti Hollannin kuningattaren yli 30 vuoden valtakauden Yle Uutiset Ulkomaat. Yle Uutiset. Viitattu 30.04.2013.
  28. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  29. The Belgian Monarchy History The Belgian Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  30. Espanjan uuden kuninkaan arki alkaa juhlalla – skandaaleihin sotkeutuneet sukulaiset on lakaistu syrjään Yle Uutiset. Yleisradio. Viitattu 30.04.2013.
  31. Prince Hans-Adam II The Princes. Princely House of Liechtenstein. Viitattu 30.04.2013.
  32. S.A.R. le Grand-Duc Monarchie et famille grand-ducale. Informations et actualités du Gouvernment Luxembourgeois. Viitattu 30.04.2013.
  33. H.S.H. Prince Albert II Biography. Prince's Palace of Monaco. Viitattu 30.04.2013.
  34. His Majesty King Harald Royal Family. Royal House of Norway. Viitattu 30.04.2013.
  35. H.M. King Carl XVI Gustaf Royal Family. Swedish Royal Court. Viitattu 30.04.2013.
  36. Her Majesty Queen Margrethe 2 Royal Family. The Danish Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  37. Her Majesty the Queen Royal Family. The British Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  38. [http://www.vatican.va/holy_father/francesco/biography/index_en.htm BIOGRAPHY OF THE HOLY FATHER FRANCIS] The Holy Father. The Holy See. Viitattu 30.04.2013.
  39. Queen and Australia The Queen's role in Australia. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  40. Queen and Papua New Guinea History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  41. Queen and the Solomon Islands History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  42. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  43. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  44. Queen and New Zealand History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  45. Queen and and Tuvalu History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.