Luettelo vallassa olevista monarkeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo vallassa olevista monarkeista. Monarkit ovat maanosittain. Vain itsenäisten valtioiden monarkit ovat luettelossa.

Afrikan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio Monarkki Virallinen arvonimi vuodesta Dynastia Tyyppi Seuraaja (muoto) Kuninkaallinen tunnus Viite
Lesotho Letsie III Lesothon kuningas 7. helmikuuta 1996 Moshesh perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal Standard of Lesotho.svg
[1]
Marokon lippu. Marokko Mohammed VI of Morocco.jpg Mohammed VI Marokon kuningas 23. heinäkuuta 1999 Alawi perustuslaillinen perinnöllinen
Royal standard of Morocco.svg
[2]
Swazimaan lippu Swazimaa Mswati III King of Swaziland.JPG Mswati III Swazimaan kuningas 25. huhtikuuta 1986 Dlamini absoluuttinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal standard of Swaziland.svg
[3]

Aasian monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio Monarkki Virallinen arvonimi vuodesta Dynastia Tyyppi Seuraaja (muoto) Kuninkaallinen tunnus Viite
Bahrainin lippu Bahrain Hamad-Bin-Isa-Al-Khalifa.jpg Hamad ibn Isa Al Khalifa Bahrainin kuningas 6. maaliskuuta 1999 Al Khalifa perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Bahrain.svg
[4]
Bhutanin lippu Bhutan King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (edit).jpg Jigme Khesar Namgyal Wangchuck Bhutanin kuningas (Druk Gyalpo) 14 joulukuuta 2006 Wangchuck perustuslaillinen perinnöllinen
Emblem of Bhutan.svg
[5]
Brunein lippu Brunei Hassanal Bolkiah 2002.jpg Hassanal Bolkiah Brunein sulttaani 4. lokakuuta 1967 Bolkiah absoluuttinen perinnöllinen [6]
Japani Akihito 090710-1600b.jpg Akihito Japanin keisari 7. tammikuuta 1989 Yamato perustuslaillinen perinnöllinen
Flag of the Japanese Emperor.svg
[7]
Jordania King Abdullah portrait.jpg Abdullah II Jordanian hašemiittinen kuningas 7. helmikuuta 1999 Hašemiitti perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Jordan.PNG
[8]
Kambodža Norodom crop.jpg Norodom Sihamoni Kambodža kuningas 14. lokakuuta 2004 Norodom perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal Standard of the King of Cambodia.svg
[9]
Kuwait Sheikh Sabah IV.jpg Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah Kuwaitin emiiri 29. tammikuuta 2006 Al-Sabah perustuslaillinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu [10]
Malesian lippu Malesia Abdul Halim of Kedah.jpg Abdul Halim Mu’adzam Shah Yang di-Pertuan Agong 13. joulukuuta 2011 Terengganu perustuslaillinen vaaleilla valittu ja perinnöllinen
Flag of the Supreme Head of Malaysia.svg
[11]
Omanin lippu Oman Qaboos bin Said Omanin sulttaani 23. heinäkuuta 1970 Al Bu Sa‘id absoluuttinen perinnöllinen
Standard of the Sultan of Oman.png
[12]
Qatarin lippu Qatar Tamim bin Hamad Al Thani Qatarin emiiri 25. kesäkuuta, 2013 Al Thani absoluuttinen perinnöllinen [13]
Saudi-Arabia Saudi-Arabia Abdullah of Saudi Arabia.jpg Abdullah Saudi-Arabian kuningas 1. elokuuta 2005 Al Saud absoluuttinen perinnöllinen ja vaaleilla valittu
Royal Standard of Saudi Arabia.svg
[14]
Thaimaan lippu Thaimaa Bhumibol 2003.jpg Bhumibol Adulyadej Thaimaan kuningas 9. kesäkuuta 1946 Chakri perustuslaillinen perinnöllinen
King's Standard of Thailand.svg
[15]
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat Khalifa Bin Zayed Al Nahyan.jpg Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti 3. marraskuuta 2004 Al Nahyan perustuslaillinen vaaleilla valittu ja perinnöllinen (Al Nahyan)
Flag of the President of the United Arab Emirates.svg
[16]

Euroopan monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio Monarkki Virallinen arvonimi vuodesta Dynastia Tyyppi Seuraaja (muoto) Kuninkaallinen tunnus Viite
Alankomaiden lippu Alankomaat Willem-Alexander, Prince of Orange.jpg Willem-Alexander Alankomaiden kuningas 30. huhtikuuta 2013 Orange-Nassau perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of the Netherlands.svg
[17]
Andorran lippu Andorra Obispo Vives Sicilia.jpg
François Hollande (Journées de Nantes 2012).jpg
Joan Enric Vives Sicília
François Hollande
Andorran ruhtinaskumppanit 12. toukokuuta 2003
15. toukokuuta 2012
perustuslaillinen vaalimonarkia [18]
Belgian lippu Belgia Koning Filip van België.jpg Philippe Belgialaisten kuningas 21. heinäkuuta, 2013 Saksi-Coburg-Gotha perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Belgium.svg
[19]
Espanjan lippu Espanja Felipe VI, King of Spain.jpg Felipe VI Espanjan kuningas 18. kesäkuuta 2014 Bourbon perustuslaillinen perinnöllinen
Estandarte Real de España.svg
[20]
Liechtenstein Hans-Adam II von und zu Liechtenstein.jpg Hans Adam II Liechtensteinin ruhtinas 13. marraskuuta 1989 Liechtenstein perustuslaillinen perinnöllinen
Standard of the Prince of Liechtenstein.svg
[21]
Luxemburg Henri of Luxembourg (2009).jpg Henri Luxemburgin suurherttua 7. lokakuuta 2000 Nassau-Weilburg perustuslaillinen perinnöllinen
Grand Duke of Luxembourg Standard.png
[22]
Monacon lippu Monaco Prince Albert II of Monaco neu.jpg Albert II Monacon ruhtinas 6. huhtikuuta 2005 Grimaldi perustuslaillinen perinnöllinen
Personal standard of Prince Alberto II of Monaco.svg
[23]
Norjan lippu Norja Harald V Norge.jpg Harald V Norjan kuningas 17. tammikuuta 1991 Glücksburg perustuslaillinen perinnöllinen
Kongeflagg.svg
[24]
Ruotsin lippu Ruotsi King Carl XVI Gustaf at National Day 2009 Cropped.png Kaarle XVI Kustaa Ruotsin kuningas 15. syyskuuta 1973 Bernadotte perustuslaillinen perinnöllinen
Sweden-Royal-flag-grand-coa.svg
[25]
Tanskan lippu Tanska HM The Queen of Denmark.jpg Margareeta II Tanskan kuningatar 14. tammikuuta 1972 Glücksburg perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Denmark.svg
[26]
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg Elisabet II Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar 6. helmikuuta 1952 Windsor parlamentaarinen perinnöllinen
Royal Standard of the United Kingdom.svg

Royal Standard of the United Kingdom in Scotland.svg
[27]
Vatikaanin lippu Vatikaanivaltio Pope Francis in March 2013.jpg Franciscus paavi 13. maaliskuuta 2013 absoluuttinen vaalimonarkia
Insigne Francisci.svg
[28]

Oseanian monarkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio Monarkki Virallinen arvonimi vuodesta Dynastia Tyyppi Seuraaja (muoto) Kuninkaallinen tunnus Viite
Tongan lippu Tonga Ulukalala Lavaka Ata.jpg Tupou VI Tongan kuningas 18. maaliskuuta 2012 Tupou perustuslaillinen perinnöllinen
Royal Standard of Tonga.svg
[29]

Commonwealth realmin monarkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Commonwealth realm
valtio monarkki Virallinen arvonimi Kuninkaallinen tunnus vuodesta Viite
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg
Elisabet II
Antigua ja Barbudan kuningatar 1. marraskuuta, 1981 [30]
Australian lippu Australia Australian kuningatar Royal Standard of Australia.svg 6. helmikuuta, 1952 [31]
Bahaman lippu Bahama Bahaman kuningatar 10. heinäkuuta, 1973 [32]
Barbadoksen lippu Barbados Barbadosin kuningatar Royal Standard of Barbados.svg 30. marraskuuta, 1966 [33]
Belizen lippu Belize Belizen kuningatar 21. syyskuuta, 1981 [34]
Kanada Kanadan kuningatar Royal Standard of Canada.svg 6. helmikuuta, 1952 [35]
Grenada Grenadan kuningatar 7. helmikuuta, 1974 [36]
Jamaika Jamaikan kuningatar Royal Standard of Jamaica.svg 6. elokuuta, 1962 [37]
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin kuningatar Royal Standard of New Zealand.svg 6. helmikuuta, 1952 [38]
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea Papua-Uuden-Guinean kuningatar 16. syyskuuta, 1975 [39]
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis Saint Kitts ja Nevis kuningatar 19. syyskuuta, 1983 [40]
Saint Lucian lippu Saint Lucia Saint Lucian kuningatar 22. helmikuuta, 1979 [41]
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit Saint Vincent ja Grenadiinien kuningatar 27. lokakuuta, 1979 [42]
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Salomonsaarten kuningatar 7. heinäkuuta, 1978 [43]
Tuvalun lippu Tuvalu Tuvalun kuningatar 1. lokakuuta, 1978 [44]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. His Majesty King Letsie III King's Office. The Lesotho Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  2. Biography of HM. King Mohammed VI Monarchy. Gouvernement du Royaume du Maroc. Viitattu 30.04.2013.
  3. Choosing Monarchy Choosing the King. The Government of the Kingdom of Swaziland. Viitattu 30.04.2013.
  4. Rulers of Bahrain Constitutional Framework. Kingdom of Bahrain. Viitattu 30.04.2013.
  5. Lavish coronation for Bhutan king BBC News South Asia. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  6. H. Bolkiah, Sultan of Brunei Klosi News. Klosi. Viitattu 30.04.2013.
  7. Their Majesties the Emperor and Empress Imperial Family. The Imperial Household Agency. Viitattu 30.04.2013.
  8. His Majesty King Abdullah II Ibn Al: Profile Hussein Imperial Family. His Majesty King Abdullah II Ibn Al. Viitattu 30.04.2013.
  9. Biography of His Majesty King Norodom Sihamoni of Cambodia King Norodom Sihamoni of Cambodia. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  10. His Highness; The State of Kuwait Amir's Curriculum Vitae Kuwait Government Online. Royaume du Cambodge. Viitattu 30.04.2013.
  11. Monarchy System His Majesty and Her Majesty. Yang di-Pertuan Agong. Viitattu 30.04.2013.
  12. His Majesty’s Biography His Majesty Sultan Qaboos bin Said. Qaboos Home. Viitattu 30.04.2013.
  13. The Amir's Biography Biography. Amiri Diwan. Viitattu 30.04.2013.
  14. King Abdullah bin Abdulaziz ABout Saudi Arabia. Royal Embassy of Saudi Arabia Washington, D.C. Viitattu 30.04.2013.
  15. Profile: King Bhumibol Adulyadej BBC Asia-Pacific. BBC World News. Viitattu 30.04.2013.
  16. The President Embassy of the United Arab Emirates in London. Viitattu 30.04.2013.
  17. Allekirjoitus päätti Hollannin kuningattaren yli 30 vuoden valtakauden Yle Uutiset Ulkomaat. Yle Uutiset. Viitattu 30.04.2013.
  18. Principality of Andorra Co-Princes; Bishop of Urgell and President of France. Principality of Andorra. Viitattu 30.04.2013.
  19. The Belgian Monarchy History The Belgian Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  20. Espanjan uuden kuninkaan arki alkaa juhlalla – skandaaleihin sotkeutuneet sukulaiset on lakaistu syrjään Yle Uutiset. Yleisradio. Viitattu 30.04.2013.
  21. Prince Hans-Adam II The Princes. Princely House of Liechtenstein. Viitattu 30.04.2013.
  22. S.A.R. le Grand-Duc Monarchie et famille grand-ducale. Informations et actualités du Gouvernment Luxembourgeois. Viitattu 30.04.2013.
  23. H.S.H. Prince Albert II Biography. Prince's Palace of Monaco. Viitattu 30.04.2013.
  24. His Majesty King Harald Royal Family. Royal House of Norway. Viitattu 30.04.2013.
  25. H.M. King Carl XVI Gustaf Royal Family. Swedish Royal Court. Viitattu 30.04.2013.
  26. Her Majesty Queen Margrethe 2 Royal Family. The Danish Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  27. Her Majesty the Queen Royal Family. The British Monarchy. Viitattu 30.04.2013.
  28. [http://www.vatican.va/holy_father/francesco/biography/index_en.htm BIOGRAPHY OF THE HOLY FATHER FRANCIS] The Holy Father. The Holy See. Viitattu 30.04.2013.
  29. Head of State - His Majesty King Tupou VI GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF TONGA. Tonga Government Portal. Viitattu 30.04.2013.
  30. The Queen and Antigua and Barbuda History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  31. Queen and Australia The Queen's role in Australia. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  32. Queen and The Bahamas History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  33. Queen and Barbados History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  34. Queen and Belize History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  35. Queen and Canada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  36. Queen and Grenada History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  37. Queen and Jamaica History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  38. Queen and New Zealand History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  39. Queen and Papua New Guinea History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  40. Queen and St Christopher and Nevis History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  41. Queen and St. Lucia History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  42. Queen and St Vincent and the Grenadines History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  43. Queen and the Solomon Islands History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  44. Queen and and Tuvalu History and present government. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.