Luettelo vaalikauden 2003–2007 kansanedustajista

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo vaalikauden 2003 kansanedustajista
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo vaalikauden 2003–2007 kansanedustajista eduskuntaryhmittäin. Tässä luettelossa on eduskunnan kokoonpano sellaisenaan, kuin se oli ennen vaalikauden päättymistä. Luettelon lopuksi on luetteloituna edustajanvaihdokset. Suurin osa edustajista valittiin vaaleissa 2003, mutta osa nousi eduskuntaan varaedustajan paikalta. Eduskunnan toimikauden aikana toimi kolme hallitusta: Jäätteenmäen ja Vanhasen I hallitus ja lisäksi alussa toimitusministeristönä Lipposen II hallitus.

Eduskunnan keski-ikä oli 3. helmikuuta 2007 51 vuotta. Nuorimmat kansanedustajat olivat vihreillä, joiden 11 kansanedustajan keski-ikä oli 39 vuotta. Korkein keski-ikä oli Ruotsalaisen kansanpuolueen edustajilla, 53 vuotta. Nuorin kansanedustaja oli vihreiden Oras Tynkkynen, 29 vuotta, ja vanhin RKP:n Jörn Donner, 74 vuotta. Ennen häntä ikäpuhemies oli kauden aikana kokoomuksen Kalevi Lamminen.[1]

Vuonna 2003 järjestetyissä eduskuntavaaleissa valittiin Suomen eduskuntaan 200 kansanedustajaa 15 vaalipiiristä. Valituista 62 ei ollut aiemmin toiminut kansanedustajana. Eduskuntaan palasivat Arto Bryggare ja Sinikka Hurskainen.[2] Suurimman äänimäärän keräsi SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Vähiten ääniä valituista sai Pertti Salovaara.

Uuden eduskunnan valtakirjat tarkastettiin maanantaina 24. maaliskuuta ja ensimmäinen täysistunto pidettiin seuraavana päivänä.[3] Valtiopäivät 2003 avattiin keskiviikkona 26. maaliskuuta.[4]

Kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Ed.ryhmä Kotikunta Vaalipiiri Äänet Toiminta eduskunnassa tai hallituksessa
Matti Ahde sd Helsinki Oulun 4983 valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja
Esko Ahonen kesk Evijärvi Vaasan 8420
Eero Akaan-Penttilä kok Espoo Uudenmaan 6076 sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja
Olavi Ala-Nissilä kesk Loimaan kunta Varsinais-Suomen 7381 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi 28.2.2006, tilalle Mauri Salo (kesk)
Mikko Alatalo kesk Tampere Pirkanmaan 4858
Arja Alho sd Siuntio Uudenmaan 7041 perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja
Janina Andersson vihr Turku Varsinais-Suomen 6625
Sirkka-Liisa Anttila kesk Forssa Hämeen 10656 eduskunnan ensimmäinen varapuhemies
Ulla Anttila vihr Vantaa Uudenmaan 4189
Sirpa Asko-Seljavaara kok Helsinki Helsingin 6982
Jouni Backman sd Savonlinna Etelä-Savon 5325 eduskuntaryhmän puheenjohtaja, eduskunnan pankkivaltuuston varapuheenjohtaja
Eva Biaudet r Helsinki Helsingin 7868 ETYJ:n erityisedustajaksi ihmiskauppaa vastaan 31.12.2006, tilalle Jörn Donner (rkp)
Tuija Brax vihr Helsinki Helsingin 7747 lakivaliokunnan puheenjohtaja
Arto Bryggare sd Helsinki Helsingin 4786
Tarja Cronberg vihr Polvijärvi Pohjois-Karjalan 5618 puolueen puheenjohtaja
Jörn Donner r Helsinki Helsingin Eva Biaudetin (rkp) tilalle 1.1.2007
Kaarina Dromberg kok Vantaa Uudenmaan 5874 sivistysvaliokunnan puheenjohtaja
Mikko Elo sd Pori Satakunnan 4893 Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja
Jan-Erik Enestam r Västanfjärd Varsinais-Suomen 6450 ympäristöministeri
Sari Essayah kd Paimio Varsinais-Suomen 9597 eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Tarja Filatov sd Hämeenlinna Hämeen 7896 työministeri, puolueen toinen varapuheenjohtaja
Merikukka Forsius vihr Vihti Uudenmaan 2676
Christina Gestrin r Helsinki Helsingin eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Astrid Thorsin tilalla 28.3.2003–20.7.2004, Henrik Laxin tilalle 21.7.2004
Nils-Anders Granvik r Kruunupyy Vaasan 8739
Jukka Gustafsson sd Tampere Pirkanmaan 8498 eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja
Susanna Haapoja kesk Kauhava Vaasan 6135
Tuula Haatainen sd Helsinki Helsingin 9341 sosiaali- ja terveysministeri
Tony (Viikinki) Halme ps Helsinki Helsingin 16390
Leena Harkimo kok Sipoo Uudenmaan 6690
Satu Hassi vihr Tampere Pirkanmaan 8781 europarlamenttiin 20.7.2004, tilalle Oras Tynkkynen (vihr)
Heidi Hautala vihr Helsinki Uudenmaan 12675 eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Lasse Hautala kesk Kauhajoki Vaasan 7688
Eero Heinäluoma sd Helsinki Uudenmaan 7003 puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri
Klaus Hellberg sd Porvoo Uudenmaan 6151
Pertti Hemmilä kok Halikko Varsinais-Suomen 6473
Hanna-Leena Hemming kok Espoo Uudenmaan 6676
Rakel Hiltunen sd Helsinki Helsingin 7788
Anne Holmlund kok Ulvila Satakunnan 3701 työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja
Hannu Hoskonen kesk Ilomantsi Pohjois-Karjalan 5462
Anne Huotari vas Kajaani Oulun 6771
Susanna Huovinen sd Jyväskylä Keski-Suomen 8400 liikenne- ja viestintäministeri
Sinikka Hurskainen sd Imatra Kymen 5378
Liisa Hyssälä kesk Lieto Varsinais-Suomen 8869 peruspalveluministeri
Jyri Häkämies kok Kotka Kymen 6985 eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Tuomo Hänninen kesk Kuusamo Oulun 6780
Mikko Immonen vas Mynämäki Varsinais-Suomen 3939
Ville Itälä kok Turku Varsinais-Suomen 21422 europarlamenttiin 20.7.2004, tilalle Jouko Laxell (kok)
Liisa Jaakonsaari sd Oulu Oulun 5425 ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston varapuheenjohtaja
Roger Jansson r (FÅIRGL) Maarianhamina Ahvenanmaan maakunnan 3125
Kauko Juhantalo kesk Kankaanpää Satakunnan 8484 puolustusvaliokunnan puheenjohtaja
Anneli Jäätteenmäki kesk Helsinki Helsingin 15704 europarlamenttiin 20.7.2004, tilalle Terhi Peltokorpi (kesk)
Antti Kaikkonen kesk Tuusula Uudenmaan 4236 suuren valiokunnan varapuheenjohtaja, Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja
Timo Kalli kesk Kiukainen Satakunnan 5417 eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Reijo Kallio sd Rauma Satakunnan 6283
Antti Kalliomäki sd Nurmijärvi Uudenmaan 14917 opetusministeri
Bjarne Kallis kd Kokkola Vaasan 8400
Ilkka Kanerva kok Turku Varsinais-Suomen 7203 eduskunnan toinen varapuhemies, ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja
Matti Kangas vas Jyväskylä Keski-Suomen 4233 eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja
Toimi Kankaanniemi kd Uurainen Keski-Suomen 6435 eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja
Saara Karhu sd Tampere Pirkanmaan 14281
Kyösti Karjula kesk Lumijoki Oulun 7077
Tanja Saarela kesk Espoo Uudenmaan 19169 kulttuuriministeri
Marjukka Karttunen kok Turku Varsinais-Suomen 4377
Tatja Karvonen kesk Rovaniemen mlk Lapin Hannu Takkulan (kesk) tilalle 21.7.2004
Jyrki Kasvi vihr Espoo Uudenmaan 2536 eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja
Jyrki Katainen kok Siilinjärvi Pohjois-Savon 5557 puolueen puheenjohtaja, tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja
Matti Kauppila vas Lahti Hämeen 3749
Antero Kekkonen sd Kotka Kymen 7258
Inkeri Kerola kesk Raahe Oulun 6923
Rauno Kettunen kesk Juankoski Pohjois-Savon 4946
Anneli Kiljunen sd Lappeenranta Kymen 9396
Kimmo Kiljunen sd Vantaa Uudenmaan 5189 suuren valiokunnan varapuheenjohtaja, ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan vpj.
Mari Kiviniemi kesk Jalasjärvi Vaasan 6781 eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, puolueen varapuheenjohtaja
Esko Kiviranta kesk Sauvo Varsinais-Suomen 6758
Katri Komi kesk Joroinen Etelä-Savon 6666 Parlamenttien välisen liiton Suomen ryhmän johtokunnan puheenjohtaja
Martti Korhonen vas Oulu Oulun 6133 puolueen puheenjohtaja
Juha Korkeaoja kesk Kokemäki Satakunnan 5820 maa- ja metsätalousministeri
Markku Koski kesk Kärsämäki Oulun 6547 valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja
Valto Koski sd Kuusankoski Kymen 5332 sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja
Jari Koskinen kok Hauho Hämeen 6037 puolueen varapuheenjohtaja
Johannes Koskinen sd Hämeenlinna Hämeen 12135
Marjaana Koskinen sd Raisio Varsinais-Suomen 9367
Irina Krohn vihr Helsinki Helsingin 4698 Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajaksi 31.7.2006, tilalle Johanna Sumuvuori (vihr)
Risto Kuisma sd Pornainen Uudenmaan 5602
Miapetra Kumpula sd Vaasa Vaasan 6245
Mikko Kuoppa vas Pirkkala Pirkanmaan 6286
Pekka Kuosmanen kok Kouvola Kymen 5187 valtion vakuusrahaston valtuuston puheenjohtaja
Esko Kurvinen kok Oulu Oulun 4805
Lauri Kähkönen sd Lieksa Pohjois-Karjalan 4453
Kari Kärkkäinen kd Varkaus Pohjois-Savon 5496 puolueen varapuheenjohtaja
Seppo Kääriäinen kesk Iisalmi Pohjois-Savon 9121 puolustusministeri
Jaakko Laakso vas Vantaa Uudenmaan 5003 puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, Parlamenttienvälisen liiton Suomen ryhmän johtokunnan varapuheenjohtaja
Esa Lahtela sd Kitee Pohjois-Karjalan 11283
Seppo Lahtela kesk (sitten kok) Hamina Kymen 6451
Jere Lahti kok Helsinki Helsingin 5257 valtiontilintarkastajien varapuheenjohtaja
Reijo Laitinen sd Jyväskylä Keski-Suomen 7158
Kalevi Lamminen kok Pori Satakunnan 3390
Eero Lankia kesk Espoo Uudenmaan 1940
Annika Lapintie vas Turku Varsinais-Suomen 6743 eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Markku Laukkanen kesk Valkeala Kymen 7201 liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja
Henrik Lax r Helsinki Uudenmaan 4922 europarlamenttiin 20.7.2004, tilalle Christina Gestrin (rkp)
Jouko Laxell kok Turku Varsinais-Suomen Ville Itälän (kok) tilalle 21.7.2004
Paula Lehtomäki kesk Kuhmo Oulun 11063 ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, puolueen varapuheenjohtaja
Jari Leppä kesk Pertunmaa Etelä-Savon 6819 talousvaliokunnan varapuheenjohtaja
Suvi Lindén kok Oulu Oulun 3208 eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
Maija-Liisa Lindqvist kesk Lahti Hämeen 4348
Mika Lintilä kesk Toholampi Vaasan 10127 Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston puheenjohtaja
Minna Lintonen sd Forssa Hämeen 4719
Paavo Lipponen sd Helsinki Helsingin 26415 eduskunnan puhemies
Leena Luhtanen sd Espoo Uudenmaan 6074 oikeusministeri
Eero Lämsä kesk Kiuruvesi Pohjois-Savon 4315 maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja
Pehr Löv r Pedersören kunta Vaasan 6738 eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja
Hannes Manninen kesk Tornio Lapin 4288 alue- ja kuntaministeri
Marjo Matikainen-Kallström kok Espoo Uudenmaan 10807 europarlamentissa 28.03.2003–20.07.2004, tilalla Tapani Mäkinen (kok)
Rosa Meriläinen vihr Tampere Pirkanmaan 5050 eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja
Riikka Moilanen-Savolainen kesk Oulu Oulun 7073
Markus Mustajärvi vas Kemijärvi Lapin 4895
Tapani Mäkinen kok Espoo Uudenmaan Marjo Matikainen-Kallströmin (kok) tilalla 28.03.2003–20.07.2004
Sinikka Mönkäre sd Imatra Kymen 7555 Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajaksi 1.2.2006, tilalle Sirpa Paatero (sd)
Petri Neittaanmäki kesk Jyväskylä Keski-Suomen 5300
Olli Nepponen kok Mikkeli Etelä-Savon 4500
Pekka Nousiainen kesk Punkaharju Etelä-Savon 6125
Tuija Nurmi kok Lahti Hämeen 6220
Mikaela Nylander r Porvoo Uudenmaan 5813 eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja
Lauri Oinonen kesk Keuruu Keski-Suomen 6686
Outi Ojala vas Helsinki Helsingin 6658 Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja
Reino Ojala sd Nokia Pirkanmaan 4929
Kirsi Ojansuu vihr Hämeenlinna Hämeen 3328
Kalevi Olin sd Jyväskylä Keski-Suomen 4750 tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja
Heikki A. Ollila kok Kangasala Pirkanmaan 3825
Reijo Paajanen kok Lappeenranta Kymen 5108
Sirpa Paatero sd Imatra Kymen 7555 Sinikka Mönkäreen (sd) tilalle 2.2.2006
Heli Paasio sd Turku Varsinais-Suomen 12651
Aila Paloniemi kesk Jyväskylä Keski-Suomen 4887 eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja
Mauri Pekkarinen kesk Jyväskylä Keski-Suomen 12164 kauppa- ja teollisuusministeri
Terhi Peltokorpi kesk Helsinki Helsingin 15704 Anneli Jäätteenmäen (kesk) tilalle 21.7.2004
Pirkko Peltomo sd Pori Satakunnan 6736 Kansaneläkelaitoksen valtuutettujen varapuheenjohtaja
Klaus Pentti kesk Hämeenkyrö Pirkanmaan 5299
Maija Perho kok Turku Varsinais-Suomen 4991 eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Kansaneläkelaitoksen valtuutettujen puheenjohtaja
Iivo Polvi vas Iisalmi Pohjois-Savon 3451
Veijo Puhjo vas Pori Satakunnan 5687 hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja
Virpa Puisto sd Turku Varsinais-Suomen 7485 valtiontilintarkastajien puheenjohtaja
Erkki Pulliainen vihr Oulu Oulun 3906
Susanna Rahkonen sd Espoo Uudenmaan 5200 lakivaliokunnan varapuheenjohtaja
Lyly Rajala kd (sitten kok) Oulu Oulun 4596
Kari Rajamäki sd Varkaus Pohjois-Savon 8675 sisäasiainministeri
Antti Rantakangas kesk Pulkkila Oulun 8963 puolueen varapuheenjohtaja
Aulis Ranta-Muotio kesk Teuva Vaasan 6940
Maija Rask sd Kemi Lapin 7030 eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja
Leena Rauhala kd Tampere Pirkanmaan 5250 eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja
Juha Rehula kesk Hollola Hämeen 5428 eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja
Eero Reijonen kesk Liperi Pohjois-Karjalan 7144
Paula Risikko kok Seinäjoki Vaasan 4344 puolueen varapuheenjohtaja
Jukka Roos sd Perniö Varsinais-Suomen 6088
Markku Rossi kesk Kuopio Pohjois-Savon 5030
Simo Rundgren kesk Kolari Lapin 5383
Päivi Räsänen kd Riihimäki Hämeen 8976 puolueen puheenjohtaja
Tero Rönni sd Mänttä Pirkanmaan 5936
Martin Saarikangas kok Espoo Uudenmaan 10303 Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja
Matti Saarinen sd Lohja Uudenmaan 5867 eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja
Mauri Salo kesk Loimaan kunta Varsinais-Suomen valtion vakuusrahaston valtuuston varapuheenjohtaja, Olavi Ala-Nissilän (kesk) tilalle 1.3.2006
Petri Salo kok Alahärmä Vaasan 9114 eduskunnan tilintarkastajien varapuheenjohtaja
Pertti Salovaara kesk Lempäälä Helsingin 1600
Sari Sarkomaa kok Helsinki Helsingin 5355
Kimmo Sasi kok Tampere Pirkanmaan 9718 perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja
Arto Satonen kok Vammala Pirkanmaan 4024
Arto Seppälä sd Mikkeli Etelä-Savon 5633
Timo Seppälä kok Hollola Hämeen 4667 Suomen Pankin tilintarkastajien puheenjohtaja
Suvi-Anne Siimes vas Karjalohja Uudenmaan 17572
Anni Sinnemäki vihr Helsinki Helsingin 4154 puolueen varapuheenjohtaja
Minna Sirnö vas Tampere Pirkanmaan 5076 puolueen toinen varapuheenjohtaja
Juhani Sjöblom kok Tuusula Uudenmaan 4907
Jouko Skinnari sd Lahti Hämeen 6997 talousvaliokunnan puheenjohtaja
Timo Soini ps Espoo Uudenmaan 4397 puolueen puheenjohtaja
Osmo Soininvaara vihr Helsinki Helsingin 11341
Johanna Sumuvuori vihr Helsinki Helsingin 4698 Irina Krohnin (vihr) tilalle 1.8.2006
Seppo Särkiniemi kesk Espoo Uudenmaan 3104
Säde Tahvanainen sd Joensuu Pohjois-Karjalan 4721 sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja
Ilkka Taipale sd Helsinki Helsingin 4090
Satu Taiveaho sd Hämeenlinna Hämeen 4903
Hannu Takkula kesk Rovaniemen mlk Lapin 10938 europarlamenttiin 20.7.2004, tilalle Tatja Karvonen (kesk)
Esko-Juhani Tennilä vas Rovaniemi Lapin 10580
Astrid Thors r Helsinki Helsingin 5311 europarlamentissa 28.03.2003–20.07.2004, tilalla Christina Gestrin (rkp)
Kimmo Tiilikainen kesk Ruokolahti Kymen 7866
Marja Tiura kok Tampere Pirkanmaan 10686
Pentti Tiusanen vas Kotka Kymen 7176 ympäristövaliokunnan puheenjohtaja
Irja Tulonen kok Tampere Pirkanmaan 5781 eduskunnan kirjaston hallituksen puheenjohtaja
Erkki Tuomioja sd Helsinki Helsingin 9548 ulkoasiainministeri, eduskunnan kirjaston hallituksen varapuheenjohtaja
Oras Tynkkynen vihr Tampere Pirkanmaan Satu Hassin (vihr) tilalle 21.7.2004
Tapani Tölli kesk Tyrnävä Oulun 6476
Kari Uotila vas Espoo Uudenmaan 3454 eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja
Jutta Urpilainen sd Kokkola Vaasan 5365
Raija Vahasalo kok Kirkkonummi Uudenmaan 5941
Harry Wallin sd Seinäjoki Vaasan 6941 maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja
Unto Valpas vas Raahe Oulun 5884
Matti Vanhanen kesk Nurmijärvi Uudenmaan 6917 puolueen puheenjohtaja, pääministeri
Jan Vapaavuori kok Helsinki Helsingin 4657 eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
Ulla-Maj Wideroos r Närpiö Vaasan 6630 toinen valtiovarainministeri
Ahti Vielma kok Jyväskylä Keski-Suomen 4272
Jukka Vihriälä kesk Nurmo Vaasan 9923
Pia Viitanen sd Tampere Pirkanmaan 8828 puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja
Jari Vilén kok Rovaniemi Lapin 6298 suuren valiokunnan puheenjohtaja
Pekka Vilkuna kesk Nivala Oulun 7269
Lasse Virén kok Myrskylä Uudenmaan 4838
Erkki Virtanen vas Kuopio Pohjois-Savon 3538
Raimo Vistbacka ps Alajärvi Vaasan 8366 eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Matti Väistö kesk Kiihtelysvaara Pohjois-Karjalan 5346 hallintovaliokunnan puheenjohtaja
Tuula Väätäinen sd Siilinjärvi Pohjois-Savon 3960
Jaana Ylä-Mononen kesk Virrat Pirkanmaan 6866
Ben Zyskowicz kok Helsinki Helsingin 12780

Muutokset kokoonpanossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde:[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eduskunta.fi Kansanedustajien ikärakenne 3.2.2007, viitattu 3.2.2007
  2. Eduskuntaan valittiin 62 uutta edustajaa (Helsingin Sanomat 17.3.2003) linkki
  3. Kansanedustajat esittävät valtakirjansa (Verkkouutiset 24.3.2003) linkki
  4. Uusi eduskunta aloitti aherruksen (www.yle.fi 26.03.2003) linkki
  5. Eduskunta.fi Vaalikauden 2003 - 2006 aikana tapahtuneet muutokset 13.6.2007, viitattu 30.11.2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]