Luettelo tunnetuista kasvissyöjistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo tunnetuista kasvissyöjistä.

Luettelossa on henkilöitä tai ryhmiä, jotka ovat todistetusti tunnustautuneet tai yleisesti tunnustettu kasvissyöjäksi merkittävässä osassa elämäänsä tai julkista näkyvyyttään.

Tässä yhteydessä kasvissyöjä määritellään laajasti, eli vain kasvikunnan tuotteita ravinnokseen käyttävän, vegaanin, lisäksi myös muut historialliset, uskonnolliset ja eri aikoina vallinneet kulttuuriset kasvissyönnin määritelmät on otettu huomioon siitäkin huolimatta, että monet niistä ovat nykykäsityksen mukaan loogisesti kasvissyönnin määritelmän vastaisia ja siten itse asiassa osa sekaruokavaliota. Näitä ovat: lakto-vegetaristi (joka käyttää myös maitotuotteita), ovo-vegetaristi (joka käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi kananmunaa), pesco-vegetaristi (kala-kasvissyöjä) pollo-vegetaristi (joka kasvikunnan tuotteiden lisäksi syö myös kanan ja muiden lintujen lihaa), semi-vegetaristi tai fleksitaristi (joka syö pääasiassa kasvisruokaa, mutta joskus lihaa, kalaa tai lintuja ja muita eläinkunnan tuotteita) ja demi-vegetaristi (joka ei syö nisäkkäiden lihaa) sekä näiden yhdistelmät. Oleellista tässä on henkilön oma samaistuminen kasvissyöntiin. Tiedot perustuvat yleensä henkilön omiin lausuntoihin ja tulkintoihin: esimerkiksi joskus kalaa tai kanaa syövä kertoo olevansa kasvissyöjä, vegaaniksi itsensä ilmoittavan kohdalla ei useinkaan ole selvää, tarkoittaako hän sillä vain ruokavaliota vai veganismin määritelmän mukaista vegaanista elämäntapaa.

Suomalaisia kasvissyöjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Uma Aaltonen 1940–2009 kirjailija, toimittaja, ent. europarlamentaarikko [1]
Ilkka Alanko s. 1969 muusikko, Neljä Ruusua -yhtyeen laulaja-kitaristi-sanoittaja [2]
Ismo Alanko s. 1960 muusikko pescovegetaristi [3]
Paavo Arhinmäki s. 1976 kansanedustaja, Vasemmistoliiton puheenjohtaja [4]
Anna Easteden s. 1976 näyttelijä vegaani [5]
Pekka Haavisto s. 1958 kansanedustaja, ministeri [6]
Pekka Himanen s. 1973 filosofi [7]
Anssi Kela s. 1972 muusikko lakto-ovovegetaristi [8]
Samae Koskinen s. 1978 muusikko [9]
Taavi Kassila s. 1953 elokuvaohjaaja, kirjailija [10]
Tapio Laakso s. 1981 poliitikko, kansalaisaktivisti lakto-ovovegetaristi [11]
Olli-Pekka Laine s. 1973 muusikko, Barren Earth -yhtyeen basisti vegaani [12]
Kai Lehtinen s. 1958 näyttelijä, ohjaaja [13]
Kaisa Leka s. 1978 sarjakuvataiteilija, graafikko [14]
Tuomas Milonoff s. 1974 Madventures-matkailuohjelman kuvaaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja pescovegetaristi [15]
Minttu Mustakallio s. 1973 näyttelijä [16]
Jukka Nevalainen s. 1978 muusikko, Nightwish-yhtyeen rumpali [17]
Keijo Niinimaa s. 1970 Rotten Sound- ja Medeia-yhtyeiden laulaja [18][19]
Paavo Nurmi 1897–1973 kestävyysjuoksija [20]
Antti Nylén s. 1973 esseisti ja suomentaja vegaani [21]
Milla Paloniemi s. 1983 sarjakuvataiteilija [22]
Mari Puoskari s. 1979 poliitikko, Vihreiden varapuheenjohtaja lakto-ovovegetaristi [23]
Janne Puurtinen s. 1974 ”Emerson Burton”, muusikko, HIM-yhtyeen kosketinsoittaja [24]
Arto Saari s. 1981 skeittaaja vegaani [25]
Sipe Santapukki s. 1977 muusikko, Apulanta-yhtyeen rumpali lakto-ovovegetaristi
ent. vegaani
[26]
Sari Sarkomaa s. 1965 Kokoomuksen kansanedustaja [27]
Sere s. 1976 rap-artisti [28]
Anja Snellman s. 1954 kirjailija [29]
Steen1 s. 1976 rap-artisti [30]
Johanna Sumuvuori s. 1976 poliitikko, Vihreiden ex-kansanedustaja lakto-ovovegetaristi [31]
Jani Toivola s. 1977 juontaja, näyttelijä [32]
Salla Tuomivaara s. 1975 eläinoikeusaktivisti vegaani [33]
Oras Tynkkynen s. 1977 poliitikko, Vihreiden kansanedustaja lakto-ovovegetaristi [34]
Johan Venninen 1909–2008 keksijä [35]

Kansainvälisesti tunnettuja kasvissyöjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Bryan Adams s. 1959 Kanada laulaja-lauluntekijä vegaani [36]
Chris Adler s. 1972 Yhdysvallat Lamb of God -yhtyeen rumpali [37]
Masami Akita s. 1956 Japani Merzbow, noise-muusikko vegaani [38]
Billie Joe Armstrong s. 1972 Yhdysvallat Green Day -yhtyeen laulaja [39][40]
Mira Aroyo s. 1977 Bulgaria, Iso-Britannia Ladytron-yhtyeen jäsen [37]
Emilie Autumn s. 1979 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä, viulisti vegaani [41]
Erykah Badu s. 1971 Yhdysvallat soul-laulaja vegaani [37][36][39]
Oliver Sykes s. 1986 Englanti Bring Me The Horizon -yhtyeen laulaja vegaani
Joan Baez s. 1941 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä [39][42]
Brian Bell s. 1968 Yhdysvallat Weezer-yhtyeen kitaristi vegaani [37]
René Berthiaume  ? Saksa Equilibrium-yhtyeen kitaristi/kosketinsoittaja [43]
Billy Idol s. 1955 Iso-Britannia laulaja-lauluntekijä [37]
Cedric Bixler-Zavala s. 1974 Yhdysvallat The Mars Volta -yhtyeen laulaja vegaani [37]
Blümchen (Jasmin Wagner) s. 1980 Saksa laulaja, malli, juontaja [44]
Sean Brennan  ? Yhdysvallat London After Midnight -yhtyeen keulahahmo vegaani [45]
Dan Briggs s. 1985 Yhdysvallat Between the Buried and Me -yhtyeen basisti vegaani [46]
Devin Townsend s. 1972 Kanada Laulaja, kitaristi, tuottaja, säveltäjä ja sanoittaja [47]
Hunter Burgan s. 1976 Yhdysvallat AFI-yhtyeen basisti vegaani [48]
Kate Bush s. 1958 Iso-Britannia laulaja-lauluntekijä [49]
Geezer Butler s. 1949 Iso-Britannia Black Sabbath -yhtyeen basisti vegaani [36]
John Campbell s. 1972 Yhdysvallat Lamb of God -yhtyeen basisti [37]
Belinda Carlisle s. 1958 Yhdysvallat The Go-Go's -yhtyeen laulaja, sooloartisti [36]
Adam Carson s. 1975 Yhdysvallat AFI-yhtyeen rumpali [37][36]
Tim Commerford s. 1968 Yhdysvallat Rage Against the Machinen ja Audioslaven basisti vegaani [50]
Sarah Connor s. 1980 Saksa laulaja, säveltäjä [51]
Elvis Costello s. 1954 Iso-Britannia laulaja-lauluntekijä [36]
Rivers Cuomo s. 1970 Yhdysvallat Weezer-yhtyeen laulaja [37]
Mos Def s. 1973 Yhdysvallat hip hop -artisti, näyttelijä [52]
Alan Donohoe s. 1970 Iso-Britannia The Rakes -yhtyeen laulaja vegaani [53]
Bob Dylan s. 1941 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä [36]
Fat Mike s. 1967 Yhdysvallat NOFX-yhtyeen laulaja-basisti [39]
John Feldmann s. 1967 Yhdysvallat Goldfinger-yhtyeen laulaja-kitaristi ja tuottaja vegaani [54]
Fiona Apple s. 1977 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä vegaani [37][36]
Mathias Färm s. 1974 Ruotsi Millencolin-yhtyeen kitaristi [37]
Gaahl (Kristian Eivind Espedal) s. 1975 Norja Gorgoroth-yhtyeen vokalisti [55]
Peter Gabriel s. 1950 Iso-Britannia Genesis-yhtyeen laulaja [36]
Chris Geddes s. 1975 Iso-Britannia Belle & Sebastian -yhtyeen kosketinsoittaja [37]
Billy Gibbons s. 1949 Yhdysvallat ZZ Top -yhtyeen kitaristi-laulaja [56]
Angela Gossow s. 1974 Saksa Arch Enemy -yhtyeen vokalisti [57]
Derrick Green s. 1971 Yhdysvallat Sepultura-yhtyeen laulaja-kitaristi [37]
Mark ”Barney” Greenway s. 1969 Iso-Britannia Napalm Death -yhtyeen vokalisti [58]
Joel Grind s. ? Yhdysvallat Toxic Holocaust -yhtyeen vokalisti-kitaristi vegaani [59]
GZA s. 1966 Yhdysvallat Wu-Tang Clan -yhtyeen jäsen [37]
Nina Hagen s. 1955 Saksa laulaja [60]
Kirk Hammett s. 1962 Yhdysvallat Metallica-yhtyeen kitaristi [36]
Davey Havok s. 1975 Yhdysvallat AFI-yhtyeen laulaja [37][36]
George Harrison 1943–2001 Iso-Britannia The Beatles -yhtyeen jäsen [36]
Chris Head  ? Yhdysvallat Anti-Flag-yhtyeen kitaristi [37]
Richard Hughes s. 1975 Iso-Britannia Keane-yhtyeen rumpali [37]
Andy Hurley s. 1980 Yhdysvallat Fall Out Boy -yhtyeen rumpali vegaani [37][36]
Frank Iero s. 1981 Yhdysvallat My Chemical Romance -yhtyeen kitaristi [37]
Natalie Imbruglia s. 1975 Australia laulaja-lauluntekijä [37]
Michael Jackson 1958-2009 Yhdysvallat pop-laulaja [39][42]
Joan Jett s. 1958 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä [37]
Anthony Kiedis s. 1962 Yhdysvallat Red Hot Chili Peppers -yhtyeen laulaja [37]
Lenny Kravitz s. 1964 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä vegaani [36]
KRS-One s. 1965 Yhdysvallat rap-artisti, tuottaja [61]
Fredrik Larzon s. 1973 Ruotsi Millencolin-yhtyeen rumpali [37]
Avril Lavigne s. 1984 Kanada laulaja-lauluntekijä [39]
John Lennon 1940–1980 Iso-Britannia The Beatles -yhtyeen jäsen [36]
Annie Lennox s. 1954 Iso-Britannia Eurythmics-yhtyeen laulaja [36]
Russell Lissack s. 1981 Iso-Britannia Bloc Party -yhtyeen kitaristi [37]
Dennis Lyxzén s. 1972 Ruotsi Refused- ja The (International) Noise Conspiracy -yhtyeiden laulaja vegaani [37]
Michael ”Mickey” Madden s. 1979 Yhdysvallat Maroon 5 -yhtyeen basisti vegaani [62]
Ziggy Marley s. 1968 Jamaika reggae-muusikko [37][36]
Chris Martin s. 1977 Iso-Britannia Coldplay-yhtyeen laulaja [63]
Paul Mazurkiewicz s. 1969 Puola, Yhdysvallat Cannibal Corpse -yhtyeen rumpali [64][37]
Masta Killa s. 1969 Yhdysvallat Wu-Tang Clan -yhtyeen jäsen [37]
Brian May s. 1947 Iso-Britannia Queen -yhtyeen kitaristi [65]
Paul McCartney s. 1942 Iso-Britannia The Beatles -yhtyeen jäsen vegaani [37][36]
Tim McIlrath s. 1979 Yhdysvallat Rise Against-yhtyeen laulaja [66]
Ross Millard s. 1982 Iso-Britannia The Futureheads -yhtyeen kitaristi [37]
Moby s. 1965 Yhdysvallat elektronisen musiikin artisti, DJ vegaani [37][36]
Morrissey s. 1959 Iso-Britannia The Smiths -yhtyeen laulaja, sooloartisti vegaani [37]
Stuart Murdoch s. 1968 Iso-Britannia Belle & Sebastian -yhtyeen laulaja [37]
Krist Novoselic s. 1965 Yhdysvallat Nirvana-yhtyeen basisti [36]
Troy Oftedal  ? Yhdysvallat Cattle Decapitation -yhtyeen basisti [37]
Erik Ohlsson s. 1975 Ruotsi Millencolin -yhtyeen kitaristi.[67] [37]
Yoko Ono s. 1933 Japani, Yhdysvallat taiteilija ja muusikko [36]
Pink s. 1979 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä vegaani [37]
Prince s. 1958 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä [37]
Omar Rodriguez-Lopez s. 1975 Yhdysvallat The Mars Volta -yhtyeen kitaristi [37]
Tommy Rogers s. 1980 Yhdysvallat Between the Buried and Me -yhtyeen laulaja vegaani [46]
Rick Rubin s. 1963 Yhdysvallat musiikkituottaja [37]
RZA s. 1969 Yhdysvallat Wu-Tang Clan -yhtyeen jäsen [37]
Justin Sane s. 1973 Yhdysvallat Anti-Flag-yhtyeen laulaja-kitaristi vegaani [37]
Nikola Sarcevic s. 1974 Ruotsi Millencolin-yhtyeen laulaja-basisti [37]
Bruce Springsteen s. 1949 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä [39][68]
Ringo Starr s. 1940 Iso-Britannia The Beatles -yhtyeen jäsen [36]
Serj Tankian s. 1967 Armenia, Yhdysvallat System of a Down -yhtyeen laulaja [69][37]
Justin Timberlake s. 1981 Yhdysvallat laulaja-lauluntekijä [42]
Shania Twain s. 1965 Kanada laulaja-lauluntekijä vegaani [39][42]
Steve Vai s. 1960 Yhdysvallat rock-kitaristi [36]
Eddie Vedder s. 1964 Yhdysvallat Pearl Jam -yhtyeen laulaja [37][36]
Paul Waggoner s. 1979 Yhdysvallat Between the Buried and Me -yhtyeen kitaristi vegaani [46]
Charlie Watts s. 1941 Iso-Britannia The Rolling Stones -yhtyeen rumpali [36]
Liam Wilson s. 1979 Yhdysvallat The Dillinger Escape Plan -yhtyeen basisti vegaani [70]
Weird Al Yankovic s. 1959 Yhdysvallat muusikko ja näyttelijä vegaani [36]
Thom Yorke s. 1968 Iso-Britannia Radiohead-yhtyeen laulaja vegaani [37]

Yhtyeitä, joiden kaikki jäsenet ovat kasvissyöjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva ja televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Casey Affleck s. 1975 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [37][36]
Gillian Anderson s. 1968 Yhdysvallat näyttelijä, Salaiset kansiot -sarjan ”Scully” vegaani [75]
Pamela Anderson s. 1967 Kanada näyttelijä ja malli vegaani [37]
Christina Applegate s. 1971 Yhdysvallat näyttelijä [36]
Alec Baldwin s. 1958 Yhdysvallat näyttelijä [36]
Jim Carrey s. 1962 Canada koomikko vegaani [76]
Brigitte Bardot s. 1934 Ranska näyttelijä, malli, laulaja [77]
Kim Basinger s. 1953 Yhdysvallat näyttelijä [36]
Ed Begley, Jr. s. 1949 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [78]
Kristen Bell s. 1980 Yhdysvallat näyttelijä, "Veronica Mars" [79]
Elizabeth Berkley s. 1972 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [36]
Traci Bingham s. 1968 Yhdysvallat näyttelijä, malli, Baywatch-sarjan "Jordan Tate" [80]
Linda Blair s. 1959 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [36]
Russell Brand s. 1975 Iso-Britannia näyttelijä, koomikko [81]
Dan Castellaneta s. 1957 Yhdysvallat ääninäyttelijä, ”Homer Simpson [36]
Greg Cipes s. 1980 Yhdysvallat näyttelijä, muusikko, lainelautailija vegaani [82]
Jennifer Connelly s. 1970 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [83]
James Cromwell s. 1940 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [84]
Emily Deschanel s. 1976 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [85]
Danny DeVito s. 1944 Yhdysvallat näyttelijä [36]
David Duchovny s. 1960 Yhdysvallat näyttelijä, Salaiset kansiot -sarjan ”Mulder” [36]
Clint Eastwood s. 1930 Yhdysvallat näyttelijä [39][86]
Jorja Fox s. 1968 Yhdysvallat Näyttelijä, C.S.I. -sarjan "Sara Sidle" vegaani [87]
Jennie Garth s. 1972 Yhdysvallat näyttelijä [37][36]
Richard Gere s. 1949 Yhdysvallat näyttelijä [36][39]
Summer Glau s. 1981 Yhdysvallat näyttelijä [88]
Larry Hagman 1931–2012 Yhdysvallat näyttelijä, Dallas-sarjan ”J.R.” [89]
Daryl Hannah s. 1960 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [36]
Woody Harrelson s. 1961 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [37][36]
Anne Hathaway s. 1982 Yhdysvallat näyttelijä [90]
Paris Hilton s. 1981 Yhdysvallat näyttelijä [91]
Dustin Hoffman s. 1937 Yhdysvallat näyttelijä [36]
Jenna Jameson s. 1974 Yhdysvallat pornotähti [92]
Nastassja Kinski s. 1961 Saksa näyttelijä [93]
Jared Leto s. 1971 Yhdysvallat näyttelijä-laulaja vegaani [37]
Tobey Maguire s. 1975 Yhdysvallat näyttelijä, ”Hämähäkkimies” vegaani [94]
Alan Moore s. 1953 Iso-Britannia sarjakuvakäsikirjoittaja [36]
Demi Moore s. 1962 Yhdysvallat näyttelijä vegaani, elävä ravinto [95][42]
Kevin Nealon s. 1953 Yhdysvallat koomikko, näyttelijä vegaani [96]
Marcus Patrick s. 1974 Iso-Britannia, Yhdysvallat näyttelijä vegaani [97]
Joaquin Phoenix s. 1974 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [37][36]
River Phoenix 1970–1993 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [36]
Summer Phoenix s. 1978 Yhdysvallat näyttelijä ja malli vegaani [98]
Natalie Portman s. 1981 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [99][37][36]
Alicia Silverstone s. 1976 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [37][36]
Steve-O s. 1974 Iso-Britannia, Yhdysvallat näyttelijä vegaani [100]
Liv Tyler s. 1977 Yhdysvallat näyttelijä [36]
Billy West s. 1952 Yhdysvallat ääninäyttelijä vegaani [101]
Forest Whitaker s. 1961 Yhdysvallat näyttelijä [36]
Olivia Wilde s. 1984 Yhdysvallat näyttelijä vegaani [102]
Kate Winslet s. 1975 Iso-Britannia näyttelijä [39][42]

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
César Chávez 1927–1993 Yhdysvallat kansalaisoikeusaktivisti vegaani [103]
Bill Clinton s. 1946 Yhdysvallat presidentti vegaani [104]
Janez Drnovšek 1950-2008 Slovenia presidentti vegaani [105]
Mahatma Gandhi 1869–1948 Intia Intian itsenäisyysliikkeen johtaja vegaani [36]
Maneka Gandhi s. 1956 Intia poliitikko, eläinoikeusaktivisti vegaani [106]
Coretta Scott King 1927–2006 Yhdysvallat kansalaisoikeusliikkeen johtaja vegaani [107]
Dennis Kucinich s. 1946 Yhdysvallat poliitikko, pyrkinyt presidenttiehdokkaaksi vegaani [108]
Ingrid Newkirk s. 1949 Iso-Britannia PETAn perustaja ja puheenjohtaja vegaani [109]
Rašid Nurgalijev s. 1956 Venäjä Venäjän sisäministeri, sisäministeriön armeijankenraali [110]
Peter Tatchell s. 1952 Australia, Iso-Britannia ihmisoikeusaktivisti vegaani [111]
Donald Watson 1910–2005 Iso-Britannia Vegan Societyn perustaja, vegan-termin keksijä vegaani [112]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Clive Barker s. 1952 Iso-Britannia kirjailija ja elokuvaohjaaja [113]
Franz Kafka 1883–1924 Tšekki kirjailija [39]
Gordan Bjelic s. 1972 Syldavia kirjailija [39]
Alan Moore s. 1953 Iso-Britannia sarjakuvakäsikirjoittaja [36]
George Bernard Shaw 1956–1950 Iso-Britannia näytelmäkirjailija [36]
Leo Tolstoi 1828–1910 Venäjä kirjailija [114][36]
Mark Twain 1835–1910 Yhdysvallat kirjailija [39][42]
Alice Walker s. 1944 Yhdysvallat kirjailija vegaani [115]
H. G. Wells 1866–1946 Englanti kirjailija ja historioitsija [36]
Benjamin Zephaniah s. 1958 Iso-Britannia kirjailija, dub-runoilija vegaani [116]

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Vincent van Gogh 1853–1890 Hollanti taidemaalari [36]
Glen E. Friedman s. 1962 Yhdysvallat valokuvaaja vegaani [117]
Stella McCartney s. 1971 Iso-Britannia muotisuunnittelija [37][36]

Tiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Charles Darwin 1809–1882 Iso-Britannia tieteilijä [36]
Thomas Edison 1847–1931 Yhdysvallat keksijä [36]
Albert Einstein 1879–1955 Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat fyysikko ei ollut tarkka kasvisruokavalion suhteen [114][36]
Henry Ford 1863–1947 Yhdysvallat Ford Motor Companyn perustaja [36]
Benjamin Franklin 1706–1790 Yhdysvallat tieteilijä [36]
Steve Jobs 1955–2011 Yhdysvallat Applen johtaja [118]
John Harvey Kellogg 1852–1943 Yhdysvallat lääkäri ja keksijä vegaani [36]
Isaac Newton 1642–1727 Englanti fyysikko [36]
Pythagoras 582–496 eaa. Antiikin Kreikka filosofi ja tieteilijä [114]

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Immanuel Kant 1724–1804 Preussi filosofi [39]
David Pearce  ? Iso-Britannia filosofi, The Hedonistic Imperativen kirjoittaja vegaani [119]
Platon 427–347 eaa. Antiikin Kreikka filosofi [114]
Jean-Jacques Rousseau 1712–1778 Sveitsi, Ranska valistusfilosofi ja yhteiskuntateoreetikko [36]
Albert Schweitzer 1875–1965 Saksa filosofi ja lääkäri [36]
Peter Singer s. 1946 Australia filosofi, Animal Liberation -teoksen kirjoittaja vegaani [120]
Henry Thoreau 1817–1862 Yhdysvallat yhteiskuntakriitikko [36]

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Amanda Beard s. 1981 Yhdysvallat uimari, malli [121]
Peter Brock 1943–2006 Australia kilpa-autoilija vegaani [122]
Mac Danzig s. 1980 Yhdysvallat vapaaottelija vegaani [123]
Scott Jurek s. 1973 Yhdysvallat ultrajuoksija vegaani [124]
Billie Jean King s. 1943 Yhdysvallat tennispelaaja [39][42]
Tomas Kucharcik s. 1970 Tšekki jääkiekkoilija [125]
Georges Laraque s. 1976 Kanada NHL-jääkiekkoilija vegaani [126]
Carl Lewis s. 1961 Yhdysvallat yleisurheilija vegaani [127][36]
Edwin Moses s. 1955 Yhdysvallat aitajuoksija vegaani [36]
Martina Navrátilová s. 1956 Tšekki, Yhdysvallat tennispelaaja vegaani [36]
Ed Templeton s. 1972 Yhdysvallat rullalautailija vegaani [128]
Mike Tyson s. 1966 Yhdysvallat nyrkkeilijä vegaani [129][130][131]
Ricky Williams s. 1977 Yhdysvallat amerikkalaisen jalkapallon pelaaja vegaani [132]

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Syntymä- ja kuolinaika Kotimaa Ammatti tai toimi Tarkennus Lähde
Chelsea Clinton s. 1980 Yhdysvallat Bill Clintonin tytär [37][36]
Russell Simmons s. 1957 Yhdysvallat yrittäjä (mm. Def Jam Recordings) [37][36]
Leonardo da Vinci 1452–1519 Italia yleisnero [114][36]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihreä liitto Animalia. Viitattu 14.6.2008.
  2. http://www.neljaruusua.com/ensi-ilta/biografia/yhtye/[vanhentunut linkki] Viitattu 28.1.2010.
  3. Forss, Timo: Illuusio maailmasta, jossa kaikki on kohdallaan Voima. 7/2002. Viitattu 31.3.2012.
  4. Paavo Arhinmäki: Paavo Viitattu 3.8.2007.
  5. AnnaEasteden Twitter. Viitattu 22.4.2013.
  6. Keskinen, Juha: Kasvissyöjä Haavisto lihatehtaalla: ”Ruoasta ei saa tulla uskontoa” Iltalehti. 10.1.2012. Viitattu 13.1.2012.
  7. Vainio, Riitta: Kestävyys koetuksella. Yliopisto-opiskelijat kasvissyöjien etujoukkoa Helsingin Sanomat. 4.3.2001. Viitattu 1.4.2012.
  8. http://www.anssikela.com/jumittelua/?p=1204
  9. http://www.sr.se/cgi-bin/Sisuradio/programsidor/artikel.asp?ProgramID=1319&artikel=2407673
  10. Hietamies, Eve: Erilaisuus yhdistää. Apu, 12.5.2011, nro 19, s. 34–38.
  11. Laakso, Tapio: Kuka Tapio? Tapio Laakso. Viitattu 14.6.2008.
  12. Haimi, Henri: Oppu Laine – HeVi-osaston miehiä Vegaia. 1999. Vegaaniliitto. Viitattu 21.3.2010.
  13. Kasvissyöjä suostuu lihansyöntiin kuvauspaikoilla Viitattu 20.7.2009.
  14. Leka, Kaisa: Kolumni: Kasvissyönnistä. Animalia-lehti, 2007, nro 2. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.6.2008.
  15. Upola, Terhi: Söisitkö keinolihaa, joka säästää eläimen hengen? Uusi Musta. 9.8.2011. Viitattu 31.3.2012.
  16. Me Naiset 35/2011
  17. Ylitalo, Lauri: Haastis: Nightwish – Takaisin luontoon Inferno. 5.1.2012. Viitattu 31.3.2012.
  18. http://www.metal-archives.com/viewlyrics.php?id=109911
  19. http://www.metal-archives.com/release.php?id=13051
  20. Seiro, Arno, Väliverronen, Jari: HS etsii Suomen merkittävintä urheilusaavutusta (Paavo Nurmen yhdeksän olympiakultaa kestävyysjuoksussa 1920–28) Helsingin Sanomat. 22.6.2007. Viitattu 3.8.2007.
  21. Nylén, Antti: Vihan ja katkeruuden esseet. Savukeidas, 2007.
  22. [1]
  23. Puoksari, Mari: Esittely MariPuoskari.net. 1.5.2007. Viitattu 14.6.2008.
  24. Parkkonen, Santtu: Kosketinsoittajan täydellinen margarita Metro Live. 5.12.2008. Viitattu 31.3.2012.
  25. http://www.vheft.de/inhalte_en/allgemeines/promis.htm
  26. Gronow, Kira: Anna & Sipe Ensemble Nyt-liite. 28.10.2005. Helsingin Sanomat. Viitattu 3.8.2007.
  27. Nykypäivä N:o 13 1.4.2010 sivu 12-13 Itämeren ruokaa
  28. [2]
  29. Kuuluisa kasviskeittokirja paljasti julkkisten reseptit 1.10.2002. Animalia. Viitattu 14.6.2008.
  30. Rinne, Jaana: Steen1 – Aika nuori kapinallinen. City, 2005, nro 23. Artikkelin verkkoversio Viitattu 3.8.2007.
  31. Rinne, Jaana: Johanna Sumuvuori – Salonkivihreä. City, 2007, nro 8. Artikkelin verkkoversio Viitattu 3.8.2007.
  32. http://www.mtv3.fi/koti/makuja/viikon_julkkisvieras.shtml?708300
  33. Ristilä-Toikka, Marjo: Ihmisen ja eläinten kimurantit suhteet. Pirkanmaan Sanomat, 8.2.2007, s. 10. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.6.2008.
  34. Oras Tynkkynen: Harrastukset (Ruoka) Viitattu 3.8.2007.
  35. Johan on Venninen – Vennisen testamentti 30.12.2008. YLE Elävä arkisto. Viitattu 14.5.2010.
  36. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br People Famous Veggie. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  37. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be Patricia Trostle: Who's the World's Sexiest Vegetarian 2007? Peta2. Viitattu 2.8.2007. (englanniksi)
  38. Batty, Roger: Animal instincts Musique Machine. Viitattu 14.6.2008. (englanniksi)
  39. a b c d e f g h i j k l m n o p HappyCow's Famous Vegetarians Happy Cow. 22.7.2007. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  40. Billie Joe Armstrong – Biography Net Glimse. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  41. Silverfox Radio Featured Artist Interview 30.7.2002. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  42. a b c d e f g h Vegetarian and Vegan Elite of the World Detox. 2005. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  43. http://www.equilibrium-metal.de/band.php?mem=rene
  44. http://www.myspace.com/blumchenmusik
  45. Brennan, Sean: London After Midnight MySpace. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  46. a b c Words Between The Buried And Me and peta2 PETA2. PETA. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  47. http://heavymetal.about.com/od/interviews/a/devintownsend2009addicted_2.htm
  48. Simutis, David: Oh My Goth! CityBeat. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  49. Biography for Kate Bush IMDb. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  50. 20 Questions with Tom and Tim The Complete RATM Site. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  51. http://www.ivu.org/people/music/connor.html
  52. http://www.usatoday.com/life/music/news/2009-06-07-mos-def_N.htm
  53. The Rakes Boycott Burberry PETA2. PETA. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  54. Keith, Shannon. Behind the Mask, Uncaged Films, 2006.
  55. http://www.aftenposten.no/english/local/article783522.ece
  56. UPDATE: SLIDESHOW- ZZ Top's Billy Gibbons visits West Seattle higlinetimes.com. Viitattu 5.5.2013. (englanniksi)
  57. http://www.angelagossow.com/site/2008/07/18/faqs/
  58. Napalm Death Peta2. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  59. http://blog.peta2.com/2011/06/toxic-holocaust-song-premiere.html
  60. http://www.happycow.net/famous/nina_hagen/
  61. http://www.happycow.net/famous/krsone/
  62. Miller, Liz: VN Chats With Maroon 5’s Vegan Bassist Mickey Madden VegNews. 9.8.2010. Viitattu 31.3.2012. (englanniksi)
  63. Chris Martin named world's sexiest vegetarian The Sydney Morning Herald. 23.7.2005. Viitattu 31.3.2012. (englanniksi)
  64. http://www.imperiumi.net/int_2.php?id=893
  65. http://www.happycow.net/famous/brian_may/
  66. Cooper, Ryan: An Interview With Tim McIlrath of Rise Against About.com. 6/2006. Viitattu 31.3.2012. (englanniksi)
  67. a b The World's Sexiesr Vegetarians Are... // Out There // peta2 peta2.com. Viitattu 21.1.2012. (englanniksi)
  68. De Leo, Sigrid: Vegetarian Nutrition is the diet of the 21st Century European Vegetarian. 2000. European Vegetarian Union. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  69. Q&A with Serj Tankian of System of a Down Peta2. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  70. Napalm Death Peta2. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  71. Steve Huey: Carcass: Biography Yahoo!. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  72. http://decibelmagazine.com/Content.aspx?ncid=101660
  73. http://www.vrg.org/journal/vj97mar/973band.htm
  74. Sielun Veljet tänään Ilosaaressa - tiesitkö kaiken tämän bändistä?, Ilta-sanomat 16.07.2011
  75. Gillian Anderson VideoETA. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  76. http://fi.wikipedia.org/wiki/Jim_Carrey
  77. http://www.animal-lib.org.au/activists/celebrities/brigitte-bardot.htm
  78. Ed Begley, Jr.: Actor and environmentalist. VegFamily. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  79. http://www.stylecritics.com/celebrities/2007/10/25/kristen-didnt-like-kristen/
  80. http://www.peta.org/feat/tracibee/index-uk.html
  81. http://www.guardian.co.uk/media/2006/jun/18/broadcasting.arts
  82. Meet Greg Cipes PETAKids.com. PETA. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  83. Biography for Jennifer Connelly IMDb. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  84. Vote for the World's Sexiest Vegetarian Celebrity GoVeg.com. Peta. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  85. Bones' Emily Deschanel. People, 2006, nro 17.
  86. Biography for Clint Eastwood IMDb. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  87. http://www.goveg.com/f-jorjafox.asp
  88. http://www.telegraph.co.uk/culture/3646900/Dance-of-the-telepathic-space-assassin.html
  89. http://www.imdb.com/name/nm0001306/bio
  90. http://www.ivillage.co.uk/anne-hathaway-interview/80315
  91. http://www.entertainmentwise.com/news?id=19507
  92. http://blog.peta.org/archives/jenna_jameson/
  93. http://www.happycow.net/famous/nastassja_kinski/
  94. Tobey Maguire Gets Vegan And Bans Leather From His House Ecorazzi. 5.3.2008. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  95. Raw Food Diet Tampa Bay's 10. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  96. Q+A: Kevin Nealon. Los Angeles magazine, 1.6.2006, nro 6.
  97. Patrick, Marcus: Marcus MySpace. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  98. Chloe Diski: My favourite table: Summer Phoenix at the Candle Cafe.. The Observer, 10.3.2002.
  99. Heath, Chris: The Private Life of Natalie Portman NataliePortman.com. 2002. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  100. http://vegetarianstar.com/2009/09/12/steve-o-jackass-stephen-glover-goes-vegan/
  101. Futurama Season 4 DVD, 2002, 2003 Twentieth Century Fox
  102. http://www.vegnews.com/web/articles/page.do?pageId=2286&catId=8
  103. Ramirez, Gabriel: Vegetarians add some cultural flare to meals Más. 4.1.2006. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  104. Michael Parrish DuDell: President Bill Clinton Confirms He's "Experimenting" With Vegan Diet ecorazzi.com. 17.9.2010. Viitattu 20.9.2010. (englanniksi)
  105. Dr. Janez Drnovšek, President of Republic Slovenia, about vegetarianism and animal rights European Vegetarian and Animal News Agency. 1.2.2006. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  106. Maneka Gandhi Trip Atlas. Viitattu 14.6.2008. (englanniksi)
  107. Reynolds, Barbara A.: The Real Coretta Scott King The Washington Post. 4.2.2006. Viitattu 14.6.2008. (englanniksi)
  108. Vaughan, Claudette: Vegan Congressman Dennis Kucinich Abolitionist-Online. 2007. Viitattu 14.6.2008. (englanniksi)
  109. Doh Driver: Ingrid Newkirk: President of PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) VegFamily. 2003. Viitattu 14.6.2008. (englanniksi)
  110. Главный милиционер страны - вегетарианец KP.ru. 23.11.2006. Viitattu 16.7.2009. (venäjäksi)
  111. Lynn Barber: Hero: Pride & Prejudice: Peter Tatchell is as Outrageous as He is Courageous. The Observer, 19.12.2004.
  112. 24 Carrot Award Vegetarians in Paradise. 11.8.2004. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  113. Cloe, Renee: 20 Questions About Vegetarianism (18. Who are some famous vegetarians?) Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  114. a b c d e Joonia Streng: Kasvissyönnin historia Helsingin yliopiston vegaanit. Viitattu 10.12.2006.
  115. Famous Vegetarians – Alice Walker International Vegetarian Union. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  116. Chloe Diski: What's in yourbasket? The Observer. 25.1.2004. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  117. Interview with Glen E. Friedman Peta2. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  118. Steve Jobs, Innovator And Vegetarian, Praised By PETA HuffPost. 6.10.2011. Viitattu 31.3.2012. (englanniksi)
  119. David Pearce Lifeboat Foundation. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  120. Peter Singer and Eating Ethically Paper Palate. 6.5.2007. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  121. http://voices.washingtonpost.com/dcsportsbog/2008/08/amanda_beard_talks_about_being.html
  122. June Bird: Peter Brock Animal Liberation. 2000. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  123. Hammond, Mick: Mac Danzig talks X-mission, pride & more MMA Weekly. 26.11.2006. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  124. Bio Scott Jurek. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  125. http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&id=584
  126. http://www.georgeslaraque.com/default.asp?mn=1.39.20
  127. Bennett, Jannequin: Carl Lewis on Being Vegan Earth Save. Viitattu 3.8.2007. (englanniksi)
  128. Ed Templeton's Free Sticker Giveaway PETA2.com. PETA. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)
  129. 'Awesome' Tyson captivates audience at interview USA Today. 4.5.2010. USA Today. Viitattu 22.8.2010. (englanniksi)
  130. Mike Tyson Has Gone Vegan, We Repeat, Mike Tyson Has Gone Vegan ecorazzi.com. ecorazzi.com. Viitattu 22.8.2010. (englanniksi)
  131. Mike Tyson Credits Vegan Diet With Massive 130 Pound Weight Loss ecorazzi.com. ecorazzi.com. Viitattu 22.8.2010. (englanniksi)
  132. Santiago, Jennifer: Ricky Williams: Taking the Veggie Plunge PETA2.com. PETA. Viitattu 15.6.2008. (englanniksi)