Luettelo tunnetuista asteroideista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli on luettelo muutamista tunnetuista pikkuplaneetoista Neptunuksen radan sisällä. Luettelo kaikista numeroiduista pikkuplaneetoista numerojärjestyksessä löytyy sivulta Luettelo pikkuplaneetoista.

Luettelo tunnetuista asteroideista: Ohessa muutamia tunnettuja asteroideja.

Asteroidin viralliseen nimeen kuuluu myös varsinaisen nimen edessä oleva järjestysnumero, esimerkiksi 1 Ceres tai 2 Pallas. Alla olevassa taulukossa järjestysnumero ja nimi on kuitenkin sijoitettu eri sarakkeisiin, jotta taulukko voidaan järjestää yhtä hyvin järjestysnumeron kuin varsinaisen nimenkin mukaan.


Järjestys­numero Nimi Läpimitta
(km)
(keskiarvo)
Mitat
(km)
Massa (1018 kg) Tiheys[1] Albedo Keskietäisyys
Auringosta
AU
Kiertoaika d Radan
soikeus
Radan
kaltevuus
Löytövuosi Löytäjä Asteroidiluokka
1 Ceres 952 975×909 946 n. 2 2,766 1680,5 0,8 1. tammikuuta 1801 Piazzi, G. G
2 Pallas 531 570×525×500 220 2,773 1686,033 0,231 28. maaliskuuta 1802 Olbers, H. W. B
4 Vesta 529 578×560×458 270 2,361 1325,46 0,08902 29. maaliskuuta 1807 Olbers, H. W. V
10 Hygiea 407 500×385×350 86 3,137 2029,775 0,119 12. huhtikuuta 1849 de Gasparis, A. C
511 Davida 326 36 3,170 2058,370 0,185 30. toukokuuta 1903 Dugan, R. S. C
704 Interamnia 317 57 3,067 1957,49 0,149 2. lokakuuta 1910 Cerulli, V. F
52 Europa 301 360×315×240 16,5 3,101 1994,629 0,102 4. helmikuuta 1858 Goldschmidt, H. C
87 Sylvia 286 385×265×230 14,78 3,490 2381,697 0,080 16. toukokuuta 1866 Norman Robert Pogson X
624 Hektor 269 370×195 14 5,203 4358,521 0,024 10. helmikuuta 1907 Kopff, A. D, Troijalainen asteroidi
31 Euphrosyne 256 62 3,148 2041,585 0,226 1. syyskuuta 1854 Ferguson, J. C
15 Eunomia 255 330×245×205 32,6 2,646 1569,687 0,187 29. heinäkuuta 1851 de Gasparis, A. S
65 Cybele 237 14 3,437 2323,521 0,105 8. maaliskuuta 1861 Tempel, E. W. C
3 Juno 236 290×240×190 30 2,668 1591,93 0,25498 1. syyskuuta 1804 Harding, K. L. S
16 Psyche 230 280×230×190 21,9 2,919 0,140 1823,115 17. maaliskuuta 1852 de Gasparis, A. M
324 Bamberga 229 11 2,682 1605,397 0,338 25. helmikuuta 1892 Palisa, J. C
24 Themis 228 11,3 3,129 2021 0,1310 5. huhtikuuta 1853 de Gasparis, A. C
107 Camilla 215 285×205×170 11,2 3,479 2368,050 0,078 17. marraskuuta 1868 Pogson, N. R. C
45 Eugenia 213 305×220×145 5,69 2,720 1638,462 0,082 27. heinäkuuta 1857 Goldschmidt, H. F
7 Iris 200 7,14 2,39 1346 0,231 13. elokuuta 1847 Hind, J. R S
9 Metis 186 235×195×140 11,3 2,387 1346,815 0,122 25. huhtikuuta 1848 Graham, A. S
6 Hebe 185 7,27 2,43 1380 0,20 1. heinäkuuta 1847 Hencke, K. L. S
8 Flora 136 12,80 2,20 1193 0,175 18. lokakuuta 1847 Hind, R. H S


121 Hermione 158 254×125 5,38 3,439 2347,854 0,138 12. maaliskuuta 1872 Watson, J. C. C
5 Astraea 119 16,80 2,58 1511 0,190 8. joulukuuta 1845 Hencke, K. L. S

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yu. Chernetenko; O. Kochetova; V. Shor: Masses and densities of minor planets Institute of Applied Astronomy of RAS. Viitattu 28. toukokuuta 2007. (englanniksi)