Luettelo toisessa maailmansodassa kuolleiden määristä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuolleiden jakautuminen liittoutuneiden ja akselivaltojen välillä.

Toinen maailmansota oli maailmassa käydyistä yksittäisistä konflikteista tappavin aiheuttaen kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman.

Yhteensä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan kokonaisuhrimäärän on arvioitu olleen suunnilleen 62 miljoonaa ihmistä. Siviilejä näistä oli noin 37 miljoonaa ja sotilaita noin 25 miljoonaa. Liittoutuneet menettivät noin 51 miljoonaa ihmistä ja akselivallat noin 11 miljoonaa (huomaa että jotkin akselivallat vaihtoivat puolta ja liittyivät liittoutuneisiin kesken sodan, joten noiden valtioiden tappiot on liitetty liittoutuneiden tappioihin riippumatta siitä, milloin tappiot tulivat).

Kuolleet maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suhteettomia menetyksiä kärsivät useat sotaan osallistuneet valtiot.

Väestötappiot maittain
Maa Väkiluku 1939 Kaatuneet sotilaat Kuolleet siviilit Juutalaiset holokaustissa kuolleet Kuolleita yhteensä Kuolleita % vuoden 1939 väkiluvusta
Albania 1 100 000 28 000 200 28 200 2,56%
Alankomaat 8 700 000 7 900 92 000 106 000 205 900 2,37%
Australia 7 000 000 40 400 100 40 500 0,58%
Belgia 8 400 000 12 100 52 000 24 000 88 100 1,05%
Brasilia 41 500 000 1 000 1 000 2 000 0,00%
Bulgaria 6 300 000 22 000 22 000 0,35%
Burma 17 500 000 60 000 60 000 0,34%
Espanja 25 500 000 4 500 4 500 0,02%
Etelä-Afrikka 10 300 000 11 900 11 900 0,12%
Etiopia 14 100 000 5 000 200 000 205 000 1,45%
Filippiinit 16 400 000 57 000 90 000 147 000 0,9%
Indonesia 70 500 000 4 000 000 4 000 000 5,67%
Intia 386 000 000 87 000 1 500 000 1 587 000 0,41%
Irak 3 700 000 1 000 1 000 0,03%
Iran 14 000 000 200 200 0,00%
Irlanti 4 250 000 100 100 0,00%
Islanti 120 000 200 200 0.17%
Iso-Britannia 47 800 000 382 600 67 800 450 400 0,94%
Italia 43 800 000 306 400 145 100 8 000 459 500 1,05%
Itä-Timor 500 000 55 000 55 000 11,0%
Itävalta 7 000 000 45 000 65 000 110 000 1,57%
Japani 72 000 000 2 000 000 600 000 2 600 000 3,61%
Jugoslavia 15 400 000 446 000 514 000 67 000 1 027 000 6,67%
Kanada 11 300 000 45 300 45 300 0,4%
Kiina 530 000 000 3 000 000 7 000 000 10 000 000 1,89%
Korea 23 400 000 60 000 60 000 0,26%
Kreikka 7 200 000 20 000 209 000 71 000 300 000 4,17%
Kuuba 4 300 000 100 100 0,00%
Latvia 2 000 000 147 000 80 000 227 000 11,35%
Liettua 2 500 000 212 000 141 000 353 000 14,12%
Luxemburg 300 000 1 000 1 000 2 000 0,67%
Malaiji 5 500 000 100 000 100 000 1,82%
Malta 300 000 1 500 1 500 0,5%
Meksiko 19 800 000 100 100 0,00%
Neuvostoliitto 168 500 000 10 700 000 11 500 000 1 000 000 23 200 000 13,77%
Mongolia 700 000 300 300 0,04%
Newfoundland 300 000 1 000 100 1 100 0,37%
Norja 2 900 000 3 000 5 800 700 9 500 0,33%
Puola 34 800 000 400 000 2 200 000 3 000 000 5 600 000 16,09%
Ranska 41 700 000 212 000 267 000 83 000 562 000 1,35%
Ranskan Indokiina 24 600 000 1 000 000 1 000 000 4,07%
Romania 19 900 000 316 000 56 000 469 000 841 000 4,23%
Saksa 69 300 000 5 500 000 1 840 000 160 000 7 500 000 10,82%
Suomi 3 700 000 95 000 2 000 8 97 000 2,62%
Singapore 700 000 50 000 50 000 7,14%
Sveitsi 4 200 000 100 100 0,00%
Tanska 3 800 000 1 300 1 800 100 3 200 0,08%
Thaimaa 15 300 000 5 600 5 600 0,04%
Tšekkoslovakia 15 300 000 25 000 63 000 277 000 365 000 2,39%
Tyynenmeren saaret 1900 000 57 000 57 000 3,0%
Unkari 9 200 000 300 000 80 000 200 000 580 000 6,3%
Uusi-Seelanti 1 600 000 11 900 11 900 0,74%
Viro 1 100 000 40 000 1 000 41 000 3,73%
Yhdysvallat 132 000 000 407 300 11 200 418 500 0,32%
Yhteensä 1 979 970 000 24 456 700 32 327 000 5 754 000 62 537 700 3,16%

Menetykset liittokunnan mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittoutuneiden menettämät sotilaat maittain.
Akselivaltojen menettämät sotilaat maittain.


Eri armeijan haarojen miesmenetykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Armeijan haara Palvelleiden määrä Kaatuneet/kadonneet Haavoittuneet Sotavanki Kaatuneet 1 000:tta palvellutta kohti Prosenttia kuollut
Saksa Armeija 13 600 000 4 202 000 309,0 30,9%
Ilmavoimat 2 500 000 433 000 173,2 17,32%
Laivasto 1 200 000 138 000 115,0 11,5%
Waffen-SS 900 000 314 000 349,0 34,9%
Volkssturm ja poliisi 231 000
Neuvostoliittolaiset Saksan palveluksessa 215 000
Palveluksen tyyppi tuntematon 6 035 000 11 100 000
Japani Armeija 6 300 000 1 526 000 85 600 30 000 242,2 24,22%
Laivasto 2 100 000 414 900 8 900 10 000 197,6 19,76%
Neuvostoliitto 1939-40 Kaikki armeijan haarat 136 945 205 924
Neuvostoliitto 1941-45 Kaikki armeijan haarat 34 476 700 8 668 400 14 685 593 4 059 000 251 25,1%
Asevelvolloset reserviläiset 1 500 000 1 200 000
Neuvostoliittolaiset siviili- ja partisaanijoukot 400 000
Brittiläinen kansainyhteisö Kaikki armeijan haarat 11 115 000 580 000 475 000 318 000 52,2
Yhdysvallat Armeija 11 260 000 318 274 565 861 28,0 2,8%
Yhdysvaltain armeijan ilmavoimat (liitetty armeijaan) 3 400 000 54 700 17 900 16,1 1,61%
Laivasto 4 183 446 62 614 37 778 15,0 1,5%
Merijalkaväen joukot 669 100 24 511 68 207 29,3 2,93%
Yhdysvaltain rannikkovartiosto 241 093 1 917 7,8 0,78%
Palveluksen tyyppi tuntematon 130 201