Luettelo terroristijärjestöistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Euroopan unionin listaamat terroristijärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Aate- ja toimialuetiedot perustuvat Terrorism Knowledge Base-sivuston luokituksiin ellei lähdettä ole erikseen mainittu.)

Järjestö Aate Päätoimialue
1 Abu Nidal (ANO), (alias Fatah Revolutionary Council, Arab Revolutionary Brigades, Musta syyskuu sekä Revolutionary Organisation of Socialist Muslims) N/S Irak, Libya, Syyria
2 al-Aqsan marttyyrien prikaati N/S Israel, Palestiinalaishallinto
3 al-Aqsa e.V. U, N/S[1] Saksa
4 al-Takfir ja al-Hijira U Pohjois-Afrikka, Länsi-Eurooppa, Libanon
5 Nuclei territoriali antimperialisti (Imperialismin vastaiset alueelliset yksiköt), K/S Italia
6 Cooperativa Artigiana Fuoco ed Affini – Occasionalmente Spettacolare (Käsityöläisten osuuskunta ”Tulta ja muuta vastaavaa – toisinaan näyttävää”) A Italia
7 Nuclei Armati per il Comunismo (Kommunistiset aseelliset yksiköt) V Italia
8 Aum Shinrikyo (Korkein totuus) U Japani, Venäjä
9 Babbar Khalsa N/S Intia
10 CCCCC - Cellula Contro Capitale, Carcere i suoi Carcerieri e le sue Celle (Pääoman, vankiloiden, vanginvartijoiden ja vankisellien vastainen yksikkö) A Italia
11 Filippiinien kommunistinen puolue ml. uusi kansanarmeija NPA, joka on yhteydessä Sison Jose Maria C:hen (alias Armando Liwanag, alias Joma, Filippiinien kommunistisen puolueen, mukaan lukien NPA, johtaja) K/S Filippiinit
12 Continuity Irish Republican Army (CIRA) N/S Pohjois-Irlanti, Irlanti, Britannia
13 Euskadi ta Askatasuna/Tierra Vasca y Libertad/Baskimaa ja vapaus (Seuraavat järjestöt ovat terroristijärjestö ETA:n osia: Kas, Xaki; Ekin, Jarrai-Haika-Segi, Gestoras pro-amnistía, Askatasuna, Batasuna (alias Herri Batasuna, alias Euskal Herritarrok) K/S, N/S Espanja
14 Gama'a al-Islamiyya U Afganistan, Egypti
15 Great Islamic Eastern Warriors Front (IBDA-C) U, N/S, V Turkki
16 Grupos de Resistencia Antifascista Primerode Octubre – G.R.A.P.O. (Lokakuun ensimmäisen päivän fasismin vastaiset vastarintaryhmät) K/S Kolumbia
17 Hamas, johon sisältyy myös aseellinen siipi Hamas-Izz al-Din al-Qassem U, N/S Israel, Palestiinalaishallinto
18 Hizbul Mujahideen (HM) N/S Kashmir, Pakistan
19 Holy Land Foundation for Relief and Development U, N/S[2] Yhdysvallat
20 International Sikh Youth Federation N/S[3] Intia, Länsi-Eurooppa, Pohjois-Amerikka
21 Solidarietà Internazionale (Kansainvälinen solidaarisuus) A Italia
22 Kahane Chai (Kach) U, N/S, R Israel, Palestiinalaishallinto
23 Khalistan Zindabad Force (KZF) N/S[4] Intia
24 Kurdistanin työväenpuolue (PKK), (alias KADEK; alias KONGRA-GEL) N/S, K/S Turkki
25 Loyalist Volunteer Force (LVF) N/S Pohjois-Irlanti, Britannia
26 Mujahedin-e Khalq Organisation (MEK tai MKO) [paitsi ”National Council of Resistance of Iran” (NCRI)] (alias The National Liberation Army of Iran (NLA, MEK:n radikaali siipi), the People's Mujahidin of Iran (PMOI), Muslim Iranian Student's Society) V Ranska, Irak
27 Kansallinen vapautusarmeija (Ejército de Liberación Nacional) K/S Kolumbia
28 Orange Volunteers (OV) N/S Pohjois-Irlanti
29 Palestiinan vapautusrintama V Irak, Libanon, Libya, Syyria
30 Palestiinan islamilainen jihad U, N/S Israel, Syyria, Palestiinalaishallinto
31 Palestiinan vapautuksen kansanrintama N/S, K/S Israel, Palestiinalaishallinto
32 PFLP-General Command N/S Libanon, Syyria
33 Real IRA N/S Irlanti, Pohjois-Irlanti, Britannia
34 Brigate Rosse per la Costruzione del Partito Comunista Combattente (Punaiset prikaatit taistelevan kommunistisen puolueen luomiseksi) K/S Italia
35 Red Hand Defenders (RHD) N/S Pohjois-Irlanti, Britannia
36 Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Kolumbian vallankumoukselliset asevoimat, FARC) K/S Kolumbia
37 Revolutionary Nuclei/Epanastatiki Pirines G, K/S Kreikka
38 Marraskuun 17. päivän vallankumouksellinen järjestö/Epanastatikí Orgánosi dekaefta Noémvri K/S, G, N/S Kreikka
39 Revolutionary People's Liberation Army/Front/Party (DHKP/C), (alias Devrimci Sol (Revolutionary Left), Dev Sol) V Turkki
40 Loistava polku/Sendero Luminoso K/S Peru
41 Stichting al-Aqsa (alias Stichting al-Aqsa Nederland, alias al-Aqsa Nederland) U, N/S[5] Alankomaat
42 Brigata XX Luglio (Heinäkuun 20. päivän prikaati) A, G Italia
43 Ulster Defence Association/Ulster Freedom Fighters (UDA/UFF) N/S Pohjois-Irlanti, Britannia
44 Autodefensas Unidas de Colombia (AUC, Kolumbian yhdistyneet suojeluskunnat) N/S, O Kolumbia
45 Nucleo di Iniziativa Proletaria Rivoluzionaria (Vallankumouksellisen proletaarisen aloitteen yksikkö), Italia]] K/S Italia
46 Nuclei di Iniziativa Proletaria (Proletaarisen aloitteen yksiköt) K/S Italia
47 F.A.I. – Federazione Anarchica Informale (Epävirallinen A federaatio) A Italia
48 Tamil Eelamin vapautuksen tiikerit (LTTE) N/S Sri Lanka

Lyhenteet: N/S (nationalistinen/separatistinen), U (uskonnollinen), K/S (kommunistinen/sosialistinen, A (anarkistinen), G (globalisaationvastainen), V (vasemmistolainen), O (oikeistolainen), R (rasistinen)

Yhdysvaltain ulkoministeriön listaamat terroristijärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Abu Nidal
  • Abu Sayyaf
  • Al-Aqsan marttyyrien prikaati
  • Ansar al-Islam
  • Groupe Islamique Armé (GIA)
  • Asbat al-Ansar
  • Aum Shinrikyo
  • ETA
  • Filippiinien kommunistinen puolue/uusi kansanarmeija
  • Jatkuvuus-IRA
  • Gama’a al-Islamiyya
  • Hamas
  • Harakat ul-Mujahidin
  • Hizbollah
  • Islamilainen jihad
  • Uzbekistanin islamilainen liike
  • Jaish-e-Mohammed
  • Jemaah Islamiya
  • Egyptin islamilainen jihad
  • Kahane Chai
  • Kongra-Gel (entinen Kurdistanin työväenpuolue, PKK, KADEK)
  • Lashkar-e Tayyiba
  • Lashkar i Jhangvi
  • Tamilitiikerit
  • Al-Jama’a al-Islamiyya al-Muqatila bi-Libya (LIFG)
  • Marokkolainen islamilainen taisteluryhmä
  • Mujahedin-e Khalq
  • Ejército de Liberación Nacional
  • Palestiinan vapautusrintama (PLF)
  • Palestiinan islamilainen jihad
  • Palestiinan vapautuksen kansanrintama (PFLF)
  • PFLP-General Command (PFLP-GC)
  • Al-Qaida
  • Todellinen IRA
  • Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC)
  • Vallankumouksellinen ydin (entinen Epanastatiki Pirines; ELA)
  • 17. marraskuuta vallankumouksellinen organisaatio
  • Devrimci Halk Kurtulus Partisi-Cephesi (DHKP/C)
  • Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC)
  • Loistava polku
  • Tanzim Qa'idat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn (QJBR) (Irakin al-Qaida) (ennen: Jama'at al-Tawhid wa'al-Jihad, JTJ, al-Zarqawin verkosto)
  • Autodefensas Unidas de Colombia (AUC)

Australian listaamat terroristijärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Abu Sayyaf
  • al-Qa'ida
  • Al-Zarqawin ryhmä
  • Ansar Al-Islam
  • Armed Islamic Group
  • Asbat al-Ansar
  • Egyptin islamilainen jihad
  • Hamas's Izz al-Din al-Qassam prikaatit
  • Hizbollahin ulkoinen turvallisuusorganisaatio
  • Adenin islamilainen armeija
  • Uzbekistanin islamilainen liike
  • Jaish-i-Mohammed
  • Jamiat ul-Ansar (ennen Harakat Ul-Mujahideen)
  • Jemaah Islamiyah
  • Kurdistanin työväenpuolue
  • Lashkar I Jhangvi
  • Lashkar-e-Tayyiba
  • Palestiinan islamilainen jihad
  • Salafist Group for Call and Combat (GSPC)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]