Luettelo televisiosarjan The Joulukalenteri henkilöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo vuonna 1997 valmistuneen, tanskalaiseen formaattiin perustuvan 24-jaksoisen The Joulukalenteri -televisiosarjan henkilöistä. The Joulukalenteri on parodinen versio lapsille suunnatuista tv-joulukalentereista. Se esitettiin MTV3:lla joulukuussa 1997 ja 1998 sekä Subilla joulukuussa 2007, 2017, 2018, 2019 ja 2022.

Santaset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olli Santanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olli Santanen on kaljuuntuva, piippua poltteleva maanviljelijä. Olli asuu Nuukarilan tilalla Keuruulla vaimonsa Kerttu Santasen ja heidän koiransa Vikin kanssa. Olli on luonteeltaan hieman juro. Hänen tunnetuimpia lausahduksiaan ovat "Seikka on saletti!", "Mahotonta meininkiä!" ja "Täytyy mennä näyttämään anakondaa pihakuuselle!". Hänellä on silmälasit ja viikset. Olli keittää myös pontikkaa ja on hyvin saita. Ollin mielestä Pentissä on alusta alkaen ollut jotain outoa. Ollia näyttelee Seppo Korjus.

Kerttu Santanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerttu Santanen on maanviljelijä Olli Santasen vaimo. Hän on luonteeltaan hilpeä ja pitää kovasti kaikenlaisesta käytännön tekemisestä. Kerttu puhuu kimeällä äänellä ja huutaa useasti miestään apuun. Kerttu Santasella on vaaleat hiukset ja silmälasit. Hän on kova puhumaan puhelimessa siskonsa kanssa. Kerttu vaikuttaa hyvin kateelliselta siskoa kohtaan, koska tämän aviomies Dennis on erittäin varakas ja menestyvä. Kerttu on haaveillut monitoimikonetta ja saa sen 24. jaksossa.

Kertun huudahdus, jota hän huutelee joissain jaksossa on "Olli (tai Pentti), minä olen mistelinoksan alla". Kerttua näyttelee Raimo Smedberg.

Tontut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hande[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hande on pisin tontuista, ja häntä näyttelee Raimo Smedberg. Hande joutuu tekemään aina tontuista raskaimmat työt, sillä aina kun Hande kysyy "But why always me? ", Toivo vastaa "Because, sul on rumimmat kuteet ja pisin naama, Hande". Hande aloittaa yleensä laulamaan On rankaa olla tonttumies -kappaletta, jolloin muut tontut yhtyvät säestämään. Handella on pyöreät, ulkonevat korvat. Hande ihastuu Kerttuun, koska tämä muistuttaa paljon hänen tyttöystäväänsä.

Kauko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauko ("Kake") on tontuista yksinkertaisin. Häntä näyttelee Seppo Korjus. Kauko on myös tontuista lyhyin ja hänellä on tuuheat viikset. Luonteltaan hän on tunteellinen ja arka. Kauko saa aina tehtäväkseen lukea Viisasten kirjaa, mutta joutuu antamaan kirjan Toivolle huomatessaan, ettei ymmärrä kirjan tekstistä mitään. Kauko myös joutuu veistämään uutta potkuria. Hän puhuu finglishiä, mutta eräässä jaksossa hän puhui tällin saatuaan vain saksaa. Kauko mitä ilmeisimmin ymmärtää koirien elekieltä, koska hän osaa keskustella Vikin kanssa.

Toivo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivo ("Topi") on tonttujen päälikkö, tai ainakin hän omasta mielestään vaikuttaa olevansa. Sarjassa Toivoa esittää Kari Lehtomäki. Toivo ei pidä siitä, jos työt eivät etene. Toisaalta hän ei itse tee muuta kuin istuu, juo olutta ja käskyttää Kaukoa ja Handea. Toivo puhuu muiden tonttujen tavoin finglishiä. Hän kirjoittaa muistiin Handen, Kaukon & Toivon käyttämiä ilmaisuja, jotta niitä voisi käyttää seuraavissa jaksoissa (esim. "Eiköhän lyödä syrjällemme." sekä "Paitsi ja paitsi, sitä paitsi paitsi.".

Iki-Iäkäs[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iki-Iäkäs on vanha ja kokenut tonttu, jonka soittorasian elämän sävel on pysähtymässä. Iki-iäkäs lähettää Toivon, Kaukon ja Handen etsimään soittorasian avainta Keuruulle. Iki-iäkäs antaa tontuille myös Viisasten kirjan, jossa on vastaus kaikkiin kysymyksiin. Hän painottaa, ettei kirja saa missään nimessä joutua Näsien käsiin. Iki-Iäkästä esittää Jukka Virtanen. Iki-iäkäs puhuu vain jaksossa 24.

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti "Pentti" Nieksen, "Näsä"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antti "Pentti" Nieksen (Kari Lehtomäki) on sanojensa mukaan kauppamatkustaja / edustaja, joka tulee Santasille eräänä yönä. Hän väittää, että hänen autonsa on mennyt rikki. Pentti kertoo myyvänsä Jukka Kukkulan sukkia ja kenkiä.

Pentti nukkuu monta yötä Santasten sohvalla Vikki-koiran kanssa. Pentillä on tuijottava katse, rusehtava puku ja mustat, lyhyet hiukset. Ulkona hän käyttää harmaata pukua. Tontut löytävät eräässä jaksossa hänen hattunsa. Santaset pitävät häntä hyvin erikoisena ihmisenä. Syy Pentin outoon käytökseen on se, että hän on Näsä. Tämä tulee ilmi, kun Pentti juo Ollin kanssa Koskenkorvaa jaksossa 15, jolloin hänellä on syntymäpäivä. Juotuaan tarpeeksi Pentille kasvaa suuhun torahampaat ja nenälle silmälasit. Hän on hyvin kiinnostunut Viisasten kirjasta, ja vihaa tonttuja. Useissa jaksossa, missä Pentti lukee kirjaa, hän tekee jotain pahaa koristetontuille esim. työntää sukkapuikkoa tontun pään lävitse. Tämä teko toteutuu voodoona Kauko-tontulle, vihlovan pääkivun muodossa.

Vikki-koira[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vikki on Olli ja Kerttu Santasen koira. Vikistä näytetään aina samaa kuvaa, lukuun ottamatta kohtausta, jossa Kauko juttelee Vikille kirjasta ja Näsästä. Vikillä on ilmeisesti kiinnostusta Brysseliin, sillä se nostaa päätään lähestulkoon aina, kun uutisissa puhutaan Brysselistä.

Kertoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertojaa näyttelee Jukka Virtanen. Kertoja on hyvin salaperäisen kuuloinen. Hän aloittaa joka jakson sanomalla "Kauan, kauan sitten...". Kertoja kyselee lopussa salaperäisiä kysymyksiä (esim. Kuka on tämä salaperäinen muukalainen pimeässä?, Onko totta, että monitoimikonee vatkaa ja linkoaa?). Kertojan kasvoja ei näy kertaakaan sarjassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]